Itt a Hangfoglaló Program – Most van csak igazán szükség a szakmai közösségépítésre

2020.10.19. 16:45, trecorder

backstage_illusztracio.jpg
A zeneipar leállása, a bizonytalan jövő miatt a szakma nincs jó mentális állapotban. A Hangfoglaló Program Menedzserképzési Alprogramjának ősszel induló évadában éppen ezért lesz nagy hangsúly a tapasztalatcserén, a megoldásközpontú gondolkodáson, a válságkezelésen. Tóth Barbara, az alprogram új vezetője szerint fontos, hogy ebben a helyzetben is folytatódjanak a nagy sikerű Backstage-programok, amelyekre a zeneipar háttérszereplőit várják.

Példátlan kihívás elé állította az idei év a zeneipari szakma szereplőit. A fő bevételi forrást jelentő koncertek leállása nem csak egzisztenciális bizonytalanságot eredményezett, de a tehetetlenség érzete is demotiválttá tette a szakmát. Ezen a bizonytalan helyzeten változtatna programjaival, közösségépítéssel, tudásmegosztással a Hangfoglaló Program Menedzserképzési Alprogramjának ősszel induló évada. Az alprogram vezetője, Tóth Barbara szerint az idei évad tervezésénél külön figyeltek arra, hogy az eseményeken körbejárt témákból ne csak az induló előadók és szervezők tanulhassanak.

A Backstage Start és Plusz új helyszínre, a B32 Galéria és Kultúrtérbe költözik, ahol – amint a pandémiás intézkedések megengedik – továbbra is havi rendszerességűek lesznek a háttéripari beszélgetések. A Start eseményeken ezúttal a könnyűzenei életpályamodell, a stratégiai tervezés, a zenekari menedzsment, valamint a klasszikus és új típusú zenei sajtó lehetőségei lesznek fókuszban. A Backstage Plusz kerekasztal-beszélgetésein pedig már az aktuális nehézségekre keresik majd a megoldást a szereplők: a válságmenedzsment, a kritikai újságírás helyzete és a fenntarthatóság kérdésköre is külön eseményt kap.

A már megszokott szakmai rendezvények mellett újra jelentkezik a film és zene találkozási pontjaira fókuszáló BLEND is. A Nemzeti Filmintézettel közösen koordinált esemény továbbra is azt a célt szolgálja, hogy a magyar könnyűzenei és filmes szereplők közötti kooperáció még szorosabb lehessen. A Backstage-sorozat első előadásai videós formában kerülnek feltöltésre a Hangfoglaló Program Facebook-oldalára és YouTube-csatornájára.

Íme az évad első videója:

Hiánypótló jelleggel elindul egy négy alkalomból álló tréningsorozat is, amely többek között az asszertív kommunikációra, a tárgyalástechnikára és a konfliktuskezelésre helyezi a hangsúlyt, hiszen az alprogram vezetője szerint ezek elsajátítása és érett használata rendkívül fontos a szakmán belüli boldoguláshoz.

Az Ötödik tag, a menedzser után újabb háttéripari tanulmánykötet is érkezik még idén az Alprogram gondozásában Könnyűzene az online térben munkacímen. Már az előző könyv fogadtatása is jelezte, hogy nagy igény van ilyen jellegű kiadványokra, így adta magát a folytatás, melyben ezúttal is valós szakmai tapasztalatokon alapuló írások kapnak helyet. A felkért szerzők szövegeikben azt járják körül, hogy a technológiai fejlődés, és ezzel párhuzamosan a zenefogyasztók magatartásának változása hogyan változtatta meg a korábbi zeneipari normákat.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az Alprogramot a korábbi években vezető elődeim nagy figyelmet fordítottak a résztvevői visszajelzésre. Ezek a gondolatok azok, amikből mi is tanulni tudunk. Nagy siker volt minden olyan alkalom, ahol a pályájuk elején járók találkozási pontokat alakítottak ki már elismert szakemberekkel. Én ebben látom a Backstage sorozat egyik legnagyobb előnyét: lehetőséget teremt az érdektől független szakmai diskurzusra” – jellemezte az Alprogram céljait Tóth Barbara.

backstage.jpg
cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2020/10/19/itt_a_hangfoglalo_program_most_van_csak_igazan_szukseg_a_szakmai_kozossegepitesre
Itt a Hangfoglaló Program – Most van csak igazán szükség a szakmai közösségépítésre
süti beállítások módosítása