Peron Tehetségközpont: „Abban hiszünk, hogy minden embernek játszania kell hangszeren, hogy boldog élete legyen.”

2020.10.05. 12:50, trecorder

arcidra.jpg
(X) Emlékszel még arra, amikor elkezdtél játszani a hangszereden? Ha klasszikus zeneiskolában kezdtél tanulni, akkor át kellett vergődnöd számtalan olyan tantárgyon vagy klasszikus darabon, amik téged egyáltalán nem érdekeltek, mert te azért mentél oda, hogy az éppen aktuális kedvenc amerikai bandád dalait zúzhasd.

Persze sokan otthon, autodidakta módon tanultunk zenélni vagy a szerencsésebbek eljárhattak magántanárhoz, de a legtöbb gyerek most is a klasszikus zeneiskolában kezdi el a hangszeres pályafutását, teljesen függetlenül attól, hogy éppen milyen műfajban szeretne zenélni. A jó hír, hogy ez mára megváltozott, és a közel három évtizede szövődő álmok most valóra váltak Tatán, a Peron Tehetségközpontban.

A Peron Tehetségközpont kapui egy éve nyíltak meg azok előtt, akik könnyűzenei műfajokban szeretnének alkotni és megtanulni játszani egy hangszeren. Az intézmény alapítóinak az volt a víziójuk, hogy szükség van olyan alternatív zeneiskolákra, ahol a hangszeres tudást a könnyűzene segítségével kaphatják meg a tanulók, hiszen ezt klasszikus zenén keresztül, a hagyományos zeneiskolában nem lehet átadni.

„A klasszikus zene, mint műfaj, nem igazán a zenei szabadságról szól. Ott az a cél, hogy a kottából játsszuk le az előre megírt darabokat, a lehető legtökéletesebben, úgy, ahogy azt egy nagy zeneszerző lejegyezte. A könnyűzene pedig az alkotásról, az új dalok írásáról szól és arról, hogy beleordítjuk a világba a gondolatainkat, az üzenetünket a többi embernek. Mi a könnyűzenén keresztül oktatjuk a tanulóinkat és alkotásra, dalok írására ösztönözzük őket, akár abból a célból, hogy később a zenéből éljenek meg” – mondja Pap Tibor, a Tehetségközpont vezetője.

A Peron Tehetségközpont egy igazán patinás épületben kapott helyet Tatán, ahol több mint 700 négyzetméteren került kialakításra a zenei játszótér. Oktatótermek, hangstúdió, videóstúdió és egy 200 főt befogadó előadóterem is rendelkezésre áll. Az intézményben a tanulók hat főtárgy közül – gitár, dob, ének, basszusgitár, billentyűk és elektronikus zene – választhatnak. Emellett időszakosan különböző, a zeneiparhoz kapcsolódó képzések is indulnak, ilyenek például a zeneszerzés- és dalszövegírás-kurzusok, vagy a zenei marketingről és a hangmester-alapokról szóló tanfolyamok.

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, a tanulók zenekarokat alakítanak, amelyekben a heti rendszerességű zenekari gyakorlatok alkalmával megtanulják, hogyan zenéljenek együtt, hogyan alkossanak összetartó közösségeket.

„Abban hiszünk, hogy minden embernek játszania kell legalább egy hangszeren, hogy boldog élete legyen” – vallja és hirdeti a Peron Tehetségközpont, ahol 8 éves kortól várják a zene szerelmeseit, felső korhatár nélkül. Ha Tatán jársz, látogasd meg a könnyűzene birodalmát, zenészként imádni fogod és biztosan el fog hangozni tőled egy ilyen kezdetű mondat: „Ha lett volna ilyen lehetőség, amikor én kezdtem el zenélni, akkor…”

(Nyitóképen: Arcidra, a Peron Tehetségközpont egyik zenekara.)

ptk_logo_atlatszo_fekete.jpgIsmerd meg a munkájukat, ismerd meg a lehetőségeidet!

www.tehetsegkozpont.hu

facebook.com/tehetsegkozpont

instagram.com/tehetsegkozpont



https://recorder.blog.hu/2020/10/05/peron_tehetsegkozpont_abban_hiszunk_hogy_minden_embernek_jatszania_kell_hangszeren_hogy_boldog_elete
Peron Tehetségközpont: „Abban hiszünk, hogy minden embernek játszania kell hangszeren, hogy boldog élete legyen.”
süti beállítások módosítása