7 lemez és 49 dal a kurrens popzene egyik megreformálójától. A. G. Cook: 7G (lemezkritika)

2020.09.29. 14:07, coffinshaker

A. G. Cook úgy (vagy inkább annak ellenére) lett a kortárs (zsánersemleges) popzene egyik legmeghatározóbb alakja, hogy a legtöbbeknek valószínűleg semmit sem mond a neve. Pedig az általa alapított művészeti kollektíva, a PC Music ezer szálon kötődik többek közt Charli XCX-hez, Carly Rae Jepsenhez, Grimeshoz vagy épp SOPHIE-hoz, arról nem is beszélve, hogy nélküle például a 100 gecs sem szólna úgy, ahogy. Így különösen kíváncsiak voltunk, hogy első szólóalbumán mi lesz hallható. Spoiler: minden, amit el tudsz képzelni. Lemezkritika a Recorder magazin 81. lapszámából.

Előadó: A. G. Cook

Cím: 7G

Kiadó: PC Music

Megjelenés: 2020. augusztus 12.

Stílus: videójáték-zene, indie rock, elektronika, basszuszene, avantgárd

Kulcsdal: Show Me What

Bár manapság egyszerű egyfajta webkettes lábjegyzetként gondolni a PC Music-ra, korunk zsánersemleges popsztárjai (főleg Grimes és Charli XCX) sokat merítettek a kiadóra jellemző hangzásból, nem beszélve az olyan, szub-mainstream előadókról, mint például a 100 gecs. Így hát különösen érdekesnek tűnt, hogy évekkel a színtér népszerűségének csúcsa után milyen lesz az alapító-kreatív igazgató A. G. Cook első szólóalbuma. Bár a 49 számos (!), több mint két és fél órás (!!) terjedelem elsőre riasztó, a dalok hét “lemezre” vannak szétosztva, jól definiálható koncepciók mentén, ami megkönnyíti a tájékozódást. A csúcs egyértelműen az “extrém vokálok”- válogatás: itt mutatkozik meg leginkább Cook elképesztő dallamérzék(enység)e, és hogy mennyire ügyesen képes szintetizálni különböző hangzásokat. Ezt és a “gitáros” szelekciót (ami leginkább úgy írható le, mintha egy elveszett kései Alex G-album lenne) leszámítva azonban inkább csak az egyes számok (2021! Life Speed! The Best Day! Oracle!) kiemelkedőek, maguk a gyűjtemények nem. De még így is lenyűgöző hallani, hogy korunk egyik legsokoldalúbb producerének ötlet- és hangzástobzódását.

6.0/10

Kollár Bálint

https://recorder.blog.hu/2020/09/29/7_lemez_es_49_dal_a_kurrens_popzene_egyik_megreformalojatol_a_g_cook_7g_lemezkritika
7 lemez és 49 dal a kurrens popzene egyik megreformálójától. A. G. Cook: 7G (lemezkritika)
süti beállítások módosítása