CAFe Budapest top 10: zene kávé mellé, parkour és ásványvíz-palackozó irodalom

2020.09.23. 14:00, Gaines

cafebudapest201009_intro_jonas_vera_1.jpg

(X) Idén ősszel, a járvány által megtépázott fesztiválévben is sokszínű programkínálattal várja a nyitott, új benyomásokra éhes látogatókat a CAFe Budapest. A főváros október 9-től 25-ig tartó rendezvénysorozatán a zene, a tánc, a színház szerelmesei is egyedülálló élményekkel gazdagodhatnak, mi is kiszemezgettük ki a legizgalmasabbnak ígérkező tíz eseményt.

Képzeld el, hogy beülsz reggel a törzshelyedre egy finom kávéra, és egyszer csak azon kapod magad, hogy nem a fülesedből szól a Muzsik és Volkova vagy Jónás Vera, hanem élőben, tőled öt méterre. Tíz fővárosi helyszínen tíz intim hangulatú, emberközeli minikoncert a fesztivál INTRO-ján. (10.09., Budapesti kávézók, Programoldal)

Barabási Albert-László évtizedek óta kutatja a hálózatok elméletét, ami absztrakt hangzású fogalom, pedig mindennapi életünk összes aspektusára hatással van a munkától a kreativitáson át a társas kapcsolatokig. Ezekbe a Rejtett mintázatokba pillanthatunk be adatszobrokkal, hálózattérképekkel. (10.10., Ludwig Múzeum, Programoldal)

Két nagyszerű könnyűzenei csemegét ajánlunk a Downtown CAFe klubsorozatból. Gosheven alternatív hangolású, kísérleti zenei, elektroakusztikus ambient kompozícióihoz Jáván, Balin, a Salamon-szigeteken talált ihletet (10.11., Akvárium Klub, Programoldal), míg Nóvé Soma szélesvásznú szólóprojektjében, a The Night Of The Vampire produkcióban a Beatles, Johnny Cash és Nina Simone dalait önti nyakon pszicho-goth hangulattal. (10.09., Akvárium Klub, Programoldal)

A Belau tavasszal mutatta volna be új nagylemezét, a Colourwave-et, de a karanténhelyzet miatt erre őszig kellett várni. Még semmi sem késő: a karibi életérzést a térségben gyűjtött hangminták, jellegzetes hangszerek, női énekhangok segítségével csomagolják léleksimító downtempóba, a belső utazást Дeva folk-tribal klubzenéje vezeti fel. (10.12., A38 Hajó, Programoldal)

belau_4.jpg

Egy este hat fiatal magyar zeneszerzőnő hat premierje – ilyen gazdag kortárszenei ajánlatot máshol nem találunk! A Fischer Annie Night alkotói otthon vannak a Zeneakadémián, de a divatbemutatókon is, darabjaik címei már magukban is sok jót ígérnek: a Faludy György-fordításból kölcsönzött hosszúcím kapásból belopta magát a szívünkbe. (10.16., Belvárosi Plébániatemplom, Programoldal)

Collective Dope csapata tavaly táncpárbajt szervezett a Trafóba kortárstánc-előadásokkal tarkítva – ottani ősbemutató produkciójukkal elnyerték a rangos Lábán Rudolf-díjat. Idén is a stílusok határait tüntetik el, ráadásul még extrémebb körítésben: a Flying Bodiesszal együttműködve létrehozott You Are The Flow az utcai parkour akrobatikáját ötvözi a színházzal, a nézőt is bevonva. (10.17., Boráros Skatepark, Programoldal)

Igazi szupergroup gyűlik össze a Margitszigeten, hogy előadják a 100 szóban Budapest pályázat legjobb történeteit, a főváros lakóinak száz-száz szóban megosztott vallomásait. Az előadók között ott lesz Szabó Benedek és Závada Péter, zenei kíséretről neves jazz-zenészek gondoskodnak, és egy különleges épületbe is bejuthatunk. (10.21., Margitszigeti ásványvíz-palackozó, Programoldal)

Kiss Péter szerint minden zenésznek kötelessége foglalkozni azzal, ahogyan a mai művészet reflektál a mára. Borbély László naponta gyakorolja Ligeti György nehéz etűdjeit, amelyek megkövetelik, hogy az előadó kockáztasson. A két kísérletező kedvű zongorista most új kihívás elé állítja magát: duóformációban dolgoznak fel három izgalmas kortárs művet. (10.22., Zeneakadémia, Programoldal)

A huszonéves Oláh Krisztiánt a Thelonious Monk Intézet a világ legjobb jazz-zongoristái közé válogatta. A fiatal zeneszerző saját darabját adja elő: nívós kvartettjével nyújt ízelítőt a sztenderdekből és klasszikus zenéből egyaránt táplálkozó kompozícióiból, majd hat tételes szvitjének ősbemutatójával lép át zenei határokat. (10.25., Zeneakadémia, Programoldal)

Négy előadással folytatódik a tavalyi lakásszínház-sorozat, a #kapucsengő. Akárcsak a kávézói koncerteknél, itt is intim térben, testközelből figyelhetjük a művészeket: Gubik Ági traumákat feltáró monológját, Ady és Léda leveleinek felolvasását, rap- és slamszövegekben kipurgált függőségeket, a járvány által inspirált kamaradrámát. (10.09., 10.10., 10.17., 10.22., KuglerArt Szalon, Programoldal)

 

Itt a CAFe Budapest hivatalos oldala részletes programokkal és online jegyvásárlással,

a CAFe Budapest a Facebookon pedig itt található: https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial.

az Oláh Krisztián Quartet élő sessionje:

 

a Belau esszenciája:

a teljes The Night Of The Vampire-album:

Gosheven legutóbbi felvétele:

https://recorder.blog.hu/2020/09/23/cafe_budapest_top_10_zene_kave_melle_parkour_es_asvanyviz-palackozo_irodalom
CAFe Budapest top 10: zene kávé mellé, parkour és ásványvíz-palackozó irodalom
süti beállítások módosítása