5 százalékos kulturális áfáról készít kutatást a Music Hungary

2020.09.09. 14:18, Gaines

music_hungary.jpg

A magyar zeneipar szinte összes szereplőjét soraiban tudó Music Hungary Szövetség novemberi konferenciáját már Veszprémben tartja meg, ahol minden eddiginél fajsúlyosabb kérdésekre keresik a választ. A koronavírus okozta válság hatásait enyhítendő hatástanulmány is készül a koncert- és fesztiváljegyárak áfakulcsának 5%-ra való csökkentéséről.

A Music Hungary Szövetség szerdán tartott sajtótájékoztatót a zeneipari konferenciáról, amelynek november 9-én és 10-én Veszprém fog otthont adni. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa, Dr. Navracsics Tibor elmondta, hogy a zene az egyik legfajsúlyosabb eleme a programnak, és már csak azért sem volt kérdés, hogy náluk kössön-e ki a zeneipari találkozó, mert lakosságarányosan Veszprémben szervezik a legtöbb élő koncertet; 2023-ra szeretnének odáig eljutni, hogy "egy nap se teljen el élőzenei megmozdulás nélkül" a városban.

"Az elmúlt években olyan dolgok felett keseregtünk a Music Hungary konferenciákon, amilyen problémáknak ma nagyon örülnénk" - fogalmazott Weyer Balázs, a Music Hungary elnöke. - "Ebben az évben akkora szükség van a közös gondolkodásra, amekkorára sosem gondoltunk, hogy lesz. A zeneipar szereplői így egymást segítve, közösen próbálnak túlélni és beleszólni a saját sorsukba. Az idei konferencia is óhatatlanul erről, a túlélésről és saját sorsunk alakításáról fog szólni.”

A sajtótájékoztatón Demeter Szilárd miniszteri biztos részéről elhangzott, jelenleg az a legégetőbb kérdés, mi történjen, ha a járvány miatt ismét be kell zárni a koncerthelyszíneket: a második hullám megérkezésével már szeptember elején is riasztó tapasztalatokról számolnak be a szakmabeliek, csökken a jegyeladás, az emberek nem szívesen mennek zárt térbe tömegrendezvényre. Ők 1,4 milliárd forintos klubtámogatási pályázattal indulnak, ami az infrastruktúra túlélését hivatott biztosítani; a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen összesen 450 millió forintra hirdetnek pályázatot a rendezvénytechnikusok számára, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig a magyar popkultúra digitális értéktárának építése kezdődhet meg: ehhez zenekaroktól és kiadóktól vásárolnak majd audiovizuális anyagokat, tárgyi emlékeket, relikviákat, amiket digitalizált, ingyenes közgyűjteményként tesznek mindenki számára közzé.

Szilágyi Dávid a PricewaterhouseCoopers Magyarországtól elmondta: „A Music Hungary Szövetség felkérte a PricewaterhouseCoopers Magyarország szakértő csapatát egy közös munkára, melynek célja a koncertek és zenei fesztiválok belépőjegyeit érintő 27 illetve 18%-os áfakulcsok egységesen 5%-ra csökkentésének vizsgálata. Szakértői körökben évek óta napirenden van ez a téma, amit most a Music Hungary-vel közösen bontottunk ki. Sajnos a továbbgondolásban a COVID-19 világjárványnak is szerepe volt, hiszen felerősítette és még jobban láthatóvá tette a koncert- és fesztiválszervezést sújtó nehézségeket." A kutatás azt vizsgálja, milyen hatással lenne az áfakulcsok csökkentése az iparági szereplőire, illetve az állami adóbevételekre; az adatgyűjtés és az áfahatás kalkulációja még folyamatban van, az eredményről a veszprémi konferencián nyújtanak tájékoztatást.

Fontos beszélnünk a zenészekről, a menedzsmentekről, a koncertekről, a fesztiválokról, a klubokról, a háttériparról és talán a legfontosabb nekünk, hogy a közönségről. Nem szeretnénk engedni abból, hogy olyan koncerteket adhassunk, amire valóban megéri a közönségnek eljönni. Nem szeretnénk olyan koncerteket adni, ahol a néző csak „fél-élményt” kap. Nagyon fontos, hogy megvalósuljon az a környezet, ahol a közönség és a zenész is elégedett tud lenni. Ehhez rentábilissá kell tennünk ezeket a bulikat a biztonságos bulizás feltételei mellett.” - zárta a nyilatkozatok sorát Puskás Peti, a The Biebers zenekar frontembere.

https://recorder.blog.hu/2020/09/09/5_szazalekos_kulturalis_afarol_keszit_kutatast_a_music_hungary
5 százalékos kulturális áfáról készít kutatást a Music Hungary
süti beállítások módosítása