Meghalt Martin Birch, az Iron Maiden és a Deep Purple producere

2020.08.10. 14:16, Gaines

birch.jpg

Augusztus 9-én, vasárnap 71 éves korában elhunyt Martin Birch producer, aki olyan zenekarok lemezein dolgozott, mint az Iron Maiden, a Black Sabbath és a Deep Purple.

Birch halálhírét a Whitesnake zenekar frontembere, David Coverdale erősítette meg, akivel hat stúdiólemezen és több koncertfelvételen dolgoztak együtt. A brit producer- és hangmérnöklegenda a 70-es és 80-as években számtalan nagy hatású zenekar diszkográfiája felett bábáskodott. 1969-ben Jeff Beck Beck-Ola, a Fleetwood Mac Then Play On és a Deep Purple Concerto For Group And Orchestra albumain dolgozott hangmérnökként, utóbbi két csapattal pedig évekig tartó együttműködéshez vezetett az első közös munka: a szoftrock-csapattal az 1973-as Mystery To Me-ig öt lemezen ült a keverőpult mögött, míg Jon Lordékkal 11 lemezt rögzített összesen.

A leggyümölcsözőbb kapcsolatot az Iron Maidennel építette ki: itt már produceri minőségben is segítette a metálzenekar munkáját az 1981-es Killers LP-től az 1992-es Fear Of The Darkig, De felbukkan a neve két Black Sabbath-lemezen (Heaven And Hell, Mob Rules), két Blue Öyster Cult-korongon (Cultösaurus Erectus, Fire Of Unknown Origin), vagy épp a Rainbow kiadványain.

Birch 1992-ben nyugdíjba vonult, és soha többet nem stúdiózott. Saját munkastílusáról azt nyilatkozta még 1993-ban: "Nem tartom magam szupertechnikusnak, elég egyszerű dolgokat csinálok, de mivel már kiismertem a velem dolgozó zenekarokat, rögtön ki tudom találni, mit szeretnének, vagy mire lehetnek képesek, még ha maguktól nem is jönnének rá. De az is lehet, hogy csak azért bíznak meg benne hosszabb ideig, mert szimpatikus vagyok nekik." Birch még szerepelt is az Iron Maiden Holy Smoke című számának klipjében, ahol négy nő simogatja:

https://recorder.blog.hu/2020/08/10/meghalt_martin_birch_az_iron_maiden_es_a_deep_purple_producere
Meghalt Martin Birch, az Iron Maiden és a Deep Purple producere
süti beállítások módosítása