Amerika megrendezi a saját Eurovízióját

2020.08.08. 13:32, Gaines

americansongcontest.png

Az Egyesült Államok jövőre végre importálhatja az európai történelem legmeghatározóbb vívmányát, az Eurovíziós Dalfesztivált - írja a Billboard.

Az American Song Contest, azaz Amerikai Dalfesztivál vetélkedőjét a 2021-es karácsonyi ünnepek idején tervezik műsorra tűzni, a felépítése pedig hasonlítani fog az Eurovízióhoz, csak országok helyett az 50 tagállam küldhet eszement produkciókat a megmérettetésre. Az amerikai változatban legfeljebb hatfős zenekarok, szólóénekesek és duók adhatnak majd elő eredeti dalokat. "Több mint húsz éve próbálom az Egyesült Államokba vinni az Eurovíziós Dalfesztivált, mivel ez a legjobb és legsikeresebb formátum, amit eddig még nem adaptált senki" - lelkendezett Ben Silverman producer, aki szerint nemes egyszerűséggel nincs még egy ehhez fogható tévéműsor. (A közönség egyetérteni látszik, hiszen évente több mint 200 millióan kapcsolnak világszerte az Eurovízióra.) Aztán még az szerepel a sajtóközleményben, hogy a dalfesztivál a "zene csúcsának önfeledt ünnepélye", ami néhány estére az egymás és zene iránti szeretetben egyesíteni tudja a sok-sok különböző nemzetet és művészt, és már csak azért is érdemes olyan nagyra törő dologra vállalkozni, mint az amerikai változat, mert a dalfesztivál belső értékeivel és a KULTÚRA erejével a súlyosan megosztott amerikai társadalmat is egységbe lehet kovácsolni. Tegyük hozzá, az Eurovíziót is az országhatárokon átívelő összefogás reményében hozták létre a második világháború után, szóval ne becsüljük alá a giccsdalok erejét.

Az élő adásokat több fordulós előszűrés fogja megelőzni, először a The American Song Contest Academy keretén belül különféle zenei műfajokat képviselő profi amerikai zeneipari szakemberek, művészek és háttéremberek által alkotott zsűri és a helyi közönség együtt fogja kimazsolázni az 50 állam színe-javát. A szűkített mezőnyből aztán 5-10 tévében is közvetített válogatóban mérkőznek meg egymással az államok képviselői, ezt az elődöntők és a nagyszabású döntő követi majd. A menetrend megfelel annak a tervnek, amivel már két évvel ezelőtt is erősen lobbiztak a műsor licenszét Amerikának kínálgató ötletgazdák. A 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál a koronavírus miatt elmaradt, cserébe júniusban mutatták be a Netflixen a műsort parodizáló Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című Will Ferrell-vígjátékot, ennek a filmnek a sikere is megágyazhatott az amerikai verziónak.

https://recorder.blog.hu/2020/08/08/amerika_megrendezi_a_sajat_euroviziojat
Amerika megrendezi a saját Eurovízióját
süti beállítások módosítása