Marad a rendezvényekre vonatkozó szabályozás, garázskoncertekkel kíván segíteni a kormány a zeneiparon

2020.07.30. 11:09, Gaines

sziget_korona_2.jpg

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy az előző napi kormányülésen meghozott döntések értelmében augusztus 15-e után sem lehet majd 500 főnél nagyobb közönséget megmozgató koncertet, rendezvényt tartani. Ez azt jelenti, hogy végleg lőttek az idei fesztiválszezonnak, az augusztus végére elcsúsztatott fesztiválokat sem lehet majd megrendezni. A kormány a zenészek megsegítésére 5,3 milliárd forintot különít el garázskoncertek formájában.

Az előző napokban kiszivárgott hírekkel ellentétben tehát nem szigorít a kormány a látogatólimiten, nem szállítják le 200 főre a számot, viszont nem is helyezték hatályon kívül az augusztus 15-ig érvényes szabályozást. Az elmúlt hetekben rengeteg zenész és fesztiválszervező nyilatkozott a nagykoncertek és fesztiválok bizonytalan sorsát illetően, egyetértve abban, hogy ha nem oldják fel a limitet, az anyagi támogatás nélkül még súlyosabb helyzetbe taszítja a hazai zeneipart. (Itt egy alapos összefoglaló Lobenwein Norbert részéről.)

A kormány erről külön tárgyalt a tegnapi ülésen, és 5,3 milliárd forint támogatást különítettek el a zeneipar megsegítésére, amit garázskoncertek felvételére fognak fordítani. Hogy ki vehet részt ezeken a koncerteken, annak kiválasztásába Gulyás elmondása szerint neves producereket fognak bevonni a Magyar Turisztikai Ügynökség irányítása alatt, a cigányzenészekre megsegítésére 800 millió forintot szánnak a keretből. A részletekről néhány napon belül nyújtanak majd tájékoztatást.

A fesztiválszervezők már fel voltak készülve a rossz hírre: a bejelentést követő órákban a közösségi médiás felületén vagy sajtóközleményben jelezte a STRAND, a Kolorádó, a Fishing On Orfű, a SZIN és az EFOTT, hogy elmarad a nyár utolsó heteire tervezett vagy csúsztatott fesztiváljuk. A szervezők most az eladott jegyek és bérletek visszaváltásán vagy a következő évi fesztiválra átmentésén dolgoznak, és többen is kiemelték - például a Fishingesek és a Kolorádósók -, hogy a koncertlátogatók támogatásán is múlhat a költségek fedezése és a fesztivál jövője. A Fishing bejegyzéséből például az is kiderül, hogy nekik kötelezően vissza kell váltaniuk minden idei jegyet, viszont ezt egy olyan támogatási rendszeren keresztül valósítják majd meg, ahol dönthetünk arról, hogy a jegyek értékének bizonyos százalékát nem kérjük vissza. "Nem várjuk el, hogy ellentételezés nélkül segítsetek rajtunk! Egy olyan rendszert dolgoztunk ki, amiben a támogatás mértékének megfelelően igyekeztünk izgalmas és értékes ajándékokat felajánlani a jótétért cserébe" - áll a szervezők közleményében.

https://recorder.blog.hu/2020/07/30/marad_a_rendezvenyekre_vonatkozo_szabalyozas_garazskoncertekkel_kivan_segiteni_a_kormany_a_zeneiparo
Marad a rendezvényekre vonatkozó szabályozás, garázskoncertekkel kíván segíteni a kormány a zeneiparon
süti beállítások módosítása