Dalpremier! Norbert Kristof: Hagytam, hogy te is képzeld + When We Were Kids

2020.07.23. 13:29, Gaines

hhtik_final_szeles.jpg

Hazánk egyik legtermékenyebb, legegyedibb magyar dalszerzője, Norbert Kristof sokszor szerepelt már a Recorder hasábjain, két éve például a Broken Clock EP-vel, valamint nálunk hallhattátok először az első koncertlemezét is. Most két különálló, különböző hangulatú és stílusú, más-más nyelven megszólaló dal debütál az énekes-gitáros-dalszerzőtől. Premier!

Egy magyar és egy angol nyelvű dal érkezik most Kristóf Norberttől, a Hagytam, hogy te is képzeld indie folkos dalszerzői vonulatba illeszthető, míg a When We Were Kids a dark-synthwave-es irányt képviseli. A két single-ről az előadó maga is mesélt nekünk, elsőként a mélyen személyes ihletettségű, rendhagyó keletkezéstörténetű magyar nyelvű dalhoz fűzött kommentárt. "Egy igen komplex és fura szakítás ihlette a dalt, ami egy szimpla unatkozó délutánon egyszer csak kiömlött a magam elé lerakott mikrofonba. Rengeteg olyan demóm van, amit úgy veszek fel, hogy csak elindítom a felvételt és nyomom élőben a trekket, hogy el ne feledjem a dallamokat vagy a szöveget. Soha, ismétlem soha nem csináltam még olyat, hogy egy ilyen elsőre felvett otthoni demót hozzak napvilágra, de most ez történt. Némi plusz hangszer és extra vokál hozzáadásával megszületett életem első “haragszom rád” tematikájú dala, amit csak hosszú mérlegelés után voltam hajlandó tényleg megosztani az emberekkel, ugyanis se okom nem volt haragudni a történetben szereplő lányra, se az énképembe nem fért bele az, hogy én nehezteljek valakire. Rengeteget gondolkoztam azon, hogy ha valaki elhagyja a másikat azért, mert talál valaki jobban hozzá illőt, azért lehet -e haragudni és mindig arra jutottam, hogy természetesen nem. Ettől függetlenül én mégis nagyon haragudtam azon a bizonyos délutánon, és így született meg ez a dal."

"Haragszom magamra, hogy haragszom rád" - ez a mondat volt kiírva a falamra hosszú hónapokon át, hogy megértsem az érzéseim, a múltat és azt a jelenlegi helyzetet, amibe beleraktam saját magam. Ez a mondat díszelgett az ágyam felett sokáig, de már nem. Minden harag elmúlik egyszer. Minden mese véget ér egyszer."

A When We Were Kids pedig közös munka Tonyo-val (The Moog, Maneuver Maneuver), akivel producerként Norbert már dolgozott együtt a SONYA-val közös In Another World című dalban. Az új saját szám "nekem ilyen synthwave / Stranger Things utóérzés, ami egy gyermekkori pillanatról szól, amikor tudatosul az emberben az életben jelenlévő fény és sötétség közötti különbség, illetve az az érzés, amikor húz be magával a darkness. A dal végén van egy egyfajta feloldás, “I know I love, I know you care”, ami mantraszerűen ível végig a számomra rettentően izgalmas és furimókus végerészben."

KRISTÓF NORBERT ITT AJÁNLOTTA A SMASHING PUMPKINS LEGUTÓBBI LEMEZÉT

ha minden jól megy, augusztus 19-én, a Fekete Zajon elcsíphetitek Norbert Kristofot, és bár a közeljövő most elég bizonytalan, szeptemberben talán napvilágot láthat a lemez, amin egy éve dolgozik. addig is, nézzük a két új dalt:

Norbert Kristof a Facebookon

Norbert Kristof honlapja

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_47.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/07/23/dalpremier_norbert_kristof_hagytam_hogy_te_is_kepzeld_when_we_were_kids
Dalpremier! Norbert Kristof: Hagytam, hogy te is képzeld + When We Were Kids
süti beállítások módosítása