Kanye West első kampánygyűlése pont úgy sült el, mint amire számítottunk

2020.07.20. 10:44, Gaines

kanye_3.jpg

Kanye West július elején jelentette be, hogy indul az idei amerikai elnökválasztáson, és vasárnap megtartotta az első kampánygyűlését North Charlestonban. A bizarr rendezvényen Kanye hosszan értekezett az abortuszról, elsírta magát, és többször konfrontálódott a közönségével.

A nagyjából egy órás kampánygyűlés kaotikus atmoszféráját valahogy úgy lehet lefesteni, mintha ötvöznénk egy kocsmai tirádát egy evangelizáló istentisztelettel. Kanye golyóálló mellényben, "2020" formára borotvált fejjel vonult ki pár száz ember elé egy szűkös teremben, ahol mikrofon nélkül, kiabálva válaszolt a közönség kérdéseire, és fejtette ki nézeteit, kampányüzeneteit, amelyeket felváltva - és néha egyszerre - fogadott taps, ujjongás és lehurrogás.

KANYE LEGUTÓBBI LEMEZÉRŐL ITT ÍRTUNK

Az egyik kulcstémának az abortusz bizonyult: Kanye sírva fakadt, amikor elmesélte, hogy amikor felesége, Kim Kardashian első közös gyerekükkel teherbe esett, először azt akarta, hogy vetesse el, és isteni látomása nélkül "meggyilkolta" volna a lányukat. Később vitába bonyolódott a közönség egyik tagjával, melynek során kifejtette, hogy nem akarja betiltani az abortuszt, csak azt szeretné, ha jobban támogatná az állam a terhes nőket, és javasolta, hogy minden megszületett gyerek után alanyi jogon járjon egymillió dollár. (A Forbesnak adott interjújában, amelyben bejelentette indulását, többek közt az oltásokat és a Planned Parenthoodot is az ördög művének nevezte.)

MIT ÜZENTEK A SÁTÁNISTÁK KANYE WESTNEK?

A csapongó beszéd egy pontján Kanye szóba hozta a 19. századi aktivistát, Harriet Tubmant, aki a földalatti vasúton keresztül az amerikai polgárháború előtt több száz rabszolgát szöktetett meg és szabadított fel. Kanye hangos felzúdulás közepette állította, hogy Tubman valójában sosem szabadította fel a rabszolgákat, csak "más fehér emberek szolgálatába állította őket". A gyűlés folyamán előkerült még a közösségi média, a gyógyszerek (Kanye szerint mindkettő torzítja a valóságot, és azért került kórházba, mert "az agya túlnőtt a koponyáján"), és ovációt váltott ki, amikor a marihuána legalizálása mellett kardoskodott. A rendezvény vége felé kidobatott egy embert a teremből (a hangzavarból nehéz kiszűrni, miért), és többször rendre intette, leszidta a közönségét.

A rendezvényt pár nappal azután tartották, hogy felröppent a hír, miszerint Kanye kiszáll a választási kampányból, amely kezdettől meglehetősen ellentmondásos. Az első gyűlés nem épp azt erősíti meg, hogy komolyan kell vagy lehet venni Kanye elnökjelöltségét; kérdés, csak egy figyelemhajhászó médiahekk-e egy új lemez megjelenése előtt, a messiáskomplexusából fakadó ötlet, esetleg a sztár bipoláris zavara egyik mániás epizódjának vagyunk épp szemtanúi. Egy múlt heti közvéleménykutatás egyébként 2%-ra hozta ki Kanye támogatottságát, amivel Donald Trumptól szipkázna el szavazatokat.

Címkék: kanye west
https://recorder.blog.hu/2020/07/20/kanye_west_elso_kampanygyulese_pont_ugy_sult_el_mint_amire_szamitottunk
Kanye West első kampánygyűlése pont úgy sült el, mint amire számítottunk
süti beállítások módosítása