Az év debütálása? Befutott a dalai láma első albuma!

2020.07.07. 08:46, Gaines

dalai.jpg

Nyolcvanötödik születésnapjára időzítve megjelentette első lemezét a XIV. dalai láma, Tendzin Gyaco. Vajon death metallal, acid house-zal vagy noise rockkal örvendeztet meg minket a tibeti spirituális vezető?

Na jó, egyik sem, az Inner World című debütlemezen se az elektronikus zene mélységeibe, se a torzításokba nem merül el a dalai láma, ehelyett mantrákat, tanításokat mond fel spoken word formában egy új-zélandi zeneszerző-producer páros, Junelle és Abraham Kunin new age kompozícióira. A projekt ötlete 2015-ben született meg, amikor a gyakorló buddhista Junelle Kunin megkereste a dalai lámát a közös projekt ötletével; a tibeti vezető irodája először elhajtotta, később kézzel írott levelet adott át a dalai láma kísérőjének. A producer elmondása szerint a közös stúdiófelvétel átszellemülten zajlott, ahol a buddhista tanító a zene fontosságáról mesélt, "csillogó szemmel hajolt előre, ujjait összedörzsölve, és arról beszélt, hogy a zene másképp segíthet az embereken, mint ő; felülemelkedik a különbségeinken, és visszatérhetünk általa ősi természetünkhöz és jószívűségünkhöz".

A lemezen közreműködik Anoushka Shankar, a legendás szitárművész, Ravi Shankar lánya is. Ez az első alkalom, hogy egy dalai láma zenei albumot adjon ki, korábbi zenei együttműködése még csak addig terjedt, hogy ő írta a kísérőszöveget Cerrone 1994-es, Human Nature című, a tibeti és nyugati zene fúzióját megvalósító lemezéhez. Alább viszont már hallhatjuk is az ő hangját és imáit a debütalbumon, melynek bevételei a dalai láma edukációs és spirituális célú alapítványaihoz kerülnek. Íme, a dalai láma dalai (nem tudtuk megállni a szójátékot):

Címkék: lemez dalai láma
https://recorder.blog.hu/2020/07/07/befutott_a_dalai_lama_debutalbuma
Az év debütálása? Befutott a dalai láma első albuma!
süti beállítások módosítása