Tudom, hol fesztiválozol idén nyáron – Hazai fesztiválkörkép a járványidőszakból

2020.06.23. 19:10, Gaines

fesztival.jpg

A koronavírus-járvány miatt meghozott rendeletek értelmében 2020-ban augusztus 15-ig nem lehet még 500 főnél nagyobb rendezvényt tartani, ezért jelentősen megváltozott, leszűkült az idei nyári fesztiválszezon képe. Számos fesztivál elmarad, de akad bőven, amit valamilyen formában megtartanak: összeszedtük azokat a programokat, amelyek az idei nyáron is várják a látogatókat. A listát folyamatosan frissíteni fogjuk az esetleges fejleményekkel.

JÚLIUSTÓL AUGUSZTUSIG

A Kultkikötő idén is megtartja éves programsorozatát július 3-tól augusztus 30.ig, amely a Balaton-parti fesztivál 15. évadja. A gyerek- és családi programokat, felnőtteknek szóló eseményeket Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonboglár, Balatonfenyves és Badacsony szabadtéri vagy félig fedett helyszínein fogják megtartani, színházi előadások mellett koncerteket is látogathatunk majd, többek között Járai Márk, a Mongooz And The Magnet, Bérczesi Róbert, Beck Zoli és Grecsó Krisztián, Barabás Lőrinc és Saiid is fellép. Facebook-események.

Július 2-től 5-ig rendezik meg a 17. Alkotótábort, a fesztivál a hazai DJ-k és live actek gyűjtőhelyeként a minimal zenék, a négynegyed rajongóinak nyújt piros betűs ünnepet, technótól ambientig. A fesztivált, ahogy előző évben, úgy idén is Virágospusztán rendezik. Facebook-oldal.

Egy ideig úgy volt, hogy elmarad az idei Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor, de végül mégis összeállt a  július 20. és 26. közötti esemény programlistája. A huszonhetedik alkalommal megrendezett tábor a szolnoki Tiszaligeten várja majd azokat, akik magyar zenészektől, zenetanároktól, szakemberektől szeretnének tanulni, a koncertezők között pedig megtaláljuk Ferenczi György és a Rackajamet, az Antarest, a Fatal Errort, a Cloud 9+ zenekart, az Abigélt és Ersch-t, valamint a Molotov Funk Extended szupergroupot. További információk.

Július 23 és 26. között új fesztivált avathatunk, elsőként rendezik meg a Major Fesztet Verőcén - közel 50 programmal, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal, koncertekkel, gyerekprogramokkal veszik be a Dunakanyarban a Völgy Major területét. Csütörtökön az Azegrivár, az Ed Is On, a BEKVART és a Péterfy Bori & Love Band zenél, pénteken Beck Zoli lép fel szerzői estjével, szombat este játszik Gerendás Péter, a Szabó Balázs Bandája, vasárnap pedig a Budapest Show Band és a Parno Graszt koncertjei zárják a fesztivált. Honlap.

Frissítés: a Dombosfest idén elmarad. Két helyszínen osztozik a jubileumi, 20. Dombosfest, szintén július 20-26. között, az első két nap a vajdasági Palics nyári színpadán indul, majd július 22-től áttelepül Kishegyesre. A térség legkedveltebb művészeti fesztiválján két formációval is fellép Lajkó Félix, a lengyel Volosival és saját öt fős zenekarával, de ott lesz az első helyszínen a Kossuth-díjas Csík János, a másodikon pedig a Besh o droM, a MAO, Reza Mortazavi és a Flock projekt. A fesztivál Facebook-oldala.


AUGUSZTUS 13-AI HÉT:

A Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál idén tizenkilencedik alkalommal kerülne megrendezésre augusztus 13-tól 16- ig a komáromi Monostori Erődben, ahol az autós felvonulások és programok mellett koncerteket is tartanak. A meghirdetett dátum félig beleesik abba az időszakba, amikor még nem lehet nagy létszámú rendezvényt tartani, a szervezők május elején még azt ígérték, amint lesz biztos információjuk, tájékoztatást adnak. Facebook-oldal.

Frissítés: Az N.A.A.F. szervezői jelezték, hogy az eredeti augusztusi időpontban nem tudják megtartani a fesztivált, egy lehetséges új, szeptemberi időpontról kérdőívben kérik ki a látogatni vágyók véleményét.

A Bor, Mámor... Bénye szintén egy nappal a tiltás várható feloldása előtt veszi kezdetét, a tokaji Erdőbényén lévő borfesztivál a csütörtök esti központi programot nem tartja meg, a borászatok udvarai azonban nyitva lesznek. Honlap.

LEMEZBOLTOS KÖRKÉPÜNKET A JÁRVÁNYIDŐSZAKBÓL ITT OLVASHATJÁTOK EL


AUGUSZTUS 17-EI HÉT:

A nyár utolsó két hete elképesztően sűrű lesz fesztiválok tekintetében, hiszen az eredetileg erre az időszakra kitűzött rendezvénysorozatok mellett jó néhány szervező szintén ide tolta el a nyár valamelyik korábbi pontján elmaradt fesztiválját.

A normális esetben július közepén esedékes VeszprémFest történetesen elmarad, cserébe a szervezők már egyeztetnek a jövő nyári fellépőkkel, amikor is 7 napos fesztivállal fognak kárpótolni. A Rozé, Rizling & Jazz Napok nevű mellékprogram azonban nem lett egy évvel elhalasztva, csak bő másfél hónappal: a veszprémi Óváros téren augusztus 16. és 23. között jelennek majd meg borászok és kézműves ételkészítők, a hangulatot pedig naponta 3 jazz vagy jazzel határos műfaj képviselője fogja emelni koncertjével. Program még nincs, tavaly olyan előadók léptek fel, mint a Ruby Harlem, a Bin-Jip vagy a Swing Á La Django. Facebook-oldal.

Augusztus 18-tól 23-ig, immár hetedszerre nyithatja meg kapuit a Tűfokán Művészeti Fesztivál, a Nógrád megyei Garáb biztosítja hozzá a helyszínt. A nyugodt kultúrafogyasztást előtérbe helyező rendezvényen színházi, zenei műhelyek, kísérletező programok mellett olyan előadók lépnek fel, mint a Dorota, a Sauropoda, a titokzatostelepesek, a Nunki Bay Starship és az Iparkutya. Facebook-esemény.

Augusztus 19-től 22-ig három fesztivál, augusztus 19-től 23-ig pedig még két másik verseng majd a látogatókért. Kezdjük a négy napos fesztiválokkal! A B My Lake ismét Zamárdiban startol majd el az eredetileg meghirdetett időpontjában, jelen állás szerint a nívós techno/house esemény számos külföldi DJ-t és előadót is felvonultató lineupja nem változik, érkezik egyebek közt Sven Väth, Ben Klock, Solomun, Carl Cox, Richie Hawtin, az Adriatique és Charlotte De Witte. Facebook-eseményoldal a teljes fellépőlistával.

A STRAND Fesztivált szintén nem kellett más időpontra csúsztatni augusztus végéről, de a járvány miatti utazási korlátozások, a zeneipar egészét érintő változások kihatással vannak rájuk is: a nyolc külföldi fellépő közül Ellie Goulding, a Sum 41 és a Milky Chance is törölte a teljes turnéját, így velük csak jövőre lehet majd találkozni a 2021-es STRAND-on, ugyanakkor leigazoltak helyettük hét külföldi DJ-t (Lost Frequencies, Oliverse, Franky Nuts, Chime, FuntCase, Alle Farben, Sikdope). Részletes programtábla, Facebook-oldal.

A Fekete Zaj hasonlóképp változatlan időpontban lesz megtartva, ám azt a döntést hozták, hogy az idei fesztiválon kizárólag hazai előadók lépnek fel; a már lekötött nemzetközi előadókat igyekeznek a 2012-es Fekete Zajra elhozni. Szerdától péntekig olyan magyar zenekarok koncerteznek majd, mint a Gustave Tiger, a Mordái, a VHK, a Dorota, a Mayberian Sanskülotts, a Black Nail Cabaret, és a főfellépők között megtaláljuk a The Devil's Trade-et is. Programtábla, Facebook-oldal.

Most pedig lássuk az ötnapos, augusztus 19-től 23-ig tartó két fesztivált! A Boglári Szüreti Fesztivált idén 44. alkalommal rendezik meg, a boros-kézműves vásáros szabadtéri rendezvényhez koncertek is társulnak párhuzamosan két színpadon, az Ocho Macho, a P. Mobil, az Intim Torna Illegál, az Anna And The Barbies, a Hooligans és ByeAlexék is koncertezni fognak a balatonboglári Platán-strandon. Facebook-oldal.

A zsámbéki UbikEklektik időpontot változtatott, ám meglepő módon nem egy korábbi, augusztus 15-e elé eső dátumról tolták át az összművészeti fesztivált, hanem rokonszenves és nagyvonalú húzással augusztus utolsó hetéről hozták egy héttel előbbre, hogy ne ütközzön az Ubik korábbi időpontjára szorult Kolorádóval (lásd alább). Facebook-oldal.

A Paloznaki Jazzpiknik eredetileg július 30-tól augusztus 1-ig tartott volna, a járvány miatt átkerült az augusztus 20-ai, ünnepi hétvégére. Ennek megfelelően módosult a fellépők névsora is: kikerült Caro Emerald és a MF Robots, viszont így is érkeznek nemzetközi előadók, jön Candy Dulfer, Finucci Bros Quartet Randy Breckerrel, valamint a német De-Phazz és a szicíliai származású Mario Biondi. Magyar fellépőkben sem lesz természetesen hiány, a részletes programért a fesztivál Facebook-oldalát érdemes felkeresni.

Augusztus 20-tól 23-ig várja a látogatókat a múltidéző Deja Vu fesztivál a szegedi Postás Sportpályán, a 90-es évek iránt nosztalgiázok összefuthatnak például a Kozmixszal, a Fresh-sel és az UFO-val, a nemzetközi eurodance-t pedig a német Culture Beat vagy az olasz Alexia képviseli majd. Facebook-oldal.

Végezetül ezen a héten, augusztus 19-én veszi kezdetét a Campus ELEVEN nevű rendezvénysorozat, ami a július végi, idén elmaradó Campus Fesztivált hivatott helyettesíteni a debreceni Nagyerdő fesztiválhelyszínein. A Campus ELEVEN 11+1 kiemelt estén várja majd hazai előadók koncertjeivel a látogatókat, egészen szeptember 19-ig bezárólag,a fellépők között lesz a Punnany Massif, a Vad Fruttik, a Honeybeast, a Follow The Flow, a Péterfy Bori & Love Band, az Ivan & The Parazol, Krúbi, Zagar és a Kiscsillag is. A Campus Fesztiválra már korábban megváltott bérletek érvényesek a rendezvénysorozat minden napjára. Facebook-oldal.


AUGUSZTUS 22-EI HÉT:

Avagy az idei, jócskán megkurtított fesztiválszezon legsűrűbb hete. Augusztus 26-tól 29-ig öt fesztivál közül kell választanunk. Elmehetünk a Fishing On Orfűre, ami rendes körülmények között mostanra már le is zajlott volna, hiszen június 17-től 20-ig tartott volna, de átkerült az új, augusztus végi időpontra, a szokott helyen, az orfűi Panoráma Campingben. Minimális változtatással sikerült átszervezni az eredeti felhozatalt, így húszéves koncertet tarthat a 30Y, lesz Esti Kornél, Pál Utcai Fiúk, Hiperkarma, Galaxisok, Csaknekedkislány, Blahalouisiana. Napi bontás itt.

Második választási lehetőség: a SZIN, eredetileg tervezett időpontjában. A Szegedi Ifjúsági Napok már nemzetközi előadókat is felvonultat, ami a koronavírus idején bonyolítja a helyzetet, de jelen állás szerint jön Jason Derulo, John Newman, Dub FX, a Russkaja és Rudimental. A nyárzáró fesztivál oldala.

Ugyanerre a négy napra esik még a Veszprémi Utcazene Fesztivál, amely honlapján azt írja: "Sokat gondolkodtunk, miként reagáljuk a mindenki által ismert helyzetre. Helyes-e ezreket szólítanunk az utcákra, hogy szórakozásra és szórakoztatásra biztassunk benneteket? Sikerül-e a megszokott minőséget hoznunk úgy, hogy mindeközben felelősen gondolkodunk, és betartunk minden adott időben érvényes jogszabályt? Szerintünk igen."

Augusztus 26-tól 29-ig lesz megtartva a Kolorádó fesztivál, amit kétszer is kénytelenek voltak odébb csúsztatni a szervezők: az első, június 17. és 20. közötti időpontról még áprilisban csúsztatták el augusztus 12-e és 15-e közé, majd nem sokkal később kihirdették a fent már említett rendeletet, és ezért még egyszer változtatni kellett. Sajnos a júniusra meghirdetett külföldi fellépők többségének nem lett jó az augusztus, de változatlanul jön a Bo Ningen, Helena Hauff, Hunee és Daniel Avery, csatlakozott továbbá melléjük a Kokoroko és a upsammy. Honlap.

Végezetül szintén erre az időpontra csúszott július közepéről EFOTT is, ami hivatalosan ugyan egy nappal tovább, augusztus 26-tól 30-ig tart, de az utolsó nap már csak a helyszín elhagyásáról szól. A Velencei-tónál láthatjuk majd Flo Ridát (honnan máshonnan) Floridából; az amerikai rapper lesz idén az egyetlen nemzetközi headliner, de rajta kívül temérdek hazai fellépő koncertezik majd. Napi bontás itt érhető el.

A végére még két balatoni program: augusztus 26-tól 29-ig Alsóörsön rendezik meg a Zorall Tábor Fesztivált, amelyet korábban Sörolimpia néven ismerhettünk. A rockzenei fókuszú fesztiválon sok más egyéb zenekar mellett fellép a Tankcsapda, a Lord, a Leander, a Junkies, a Useme és a névadó Zorall. Honlap.

A pünkösdkor esedékes II. Bondoró Fesztivál nyár végére került át, augusztus utolsó hétvégéjére (28-tól 30-ig), a kapolcsi utcaszínház-fesztivál vásári forgataggal, gólyalábasokkal, újcirkusszal, családi műsorokkal, és zenei koncertekkel készül az új időpontban is, zenél majd a Firkin, a Zuboly, a Müller Péter Sziámi AndFriends, és mesemondó estet tart Szabó Balázs, Honlap.


SZEPTEMBER

Néhány fesztivált még az ősz első hónapja is tartogat. A koronavírus miatt idén elmarad a Művészetek Völgye, de kora ősszel négy hosszú hétvégén szerveznek Völgyhétvégéket, ezek szeptember 3-6., 11-13., 25-27., és október 2-4. közé esnek. A Völgyhétvégéken nyílik meg Kapolcs új főtere, amely egyben új fesztiválhelyszín is lesz. Fellép majd Harcsa Veronika, a Jónás Vera Experiment, az Elefánt, iamyank, Muzsik és Volkova, valamint Hobo, és 15 éves születésnapi bult tart az Irie Maffia, a Kiscsillag és az Erik Sumo Band. Honlap.

Július eleje helyett végül szeptember 3. és 5. között rendezik meg az Alpárfesztet, a környezetbarát underground fesztivál szokás szerint Tiszaalpáron lesz, részletes program még később várható. Facebook-oldal.

A székesfehérvári FEZEN minifesztivállal kárpótolja azokat, akik az elmaradt nyári fesztivál miatt szomorkodnak, a szeptember 11-13-ai hosszú hétvégén FEZEN Klasszik néven vonultat fel élőzenei bulikat az Omega, a Welhello, a Margaret Island, a Halott Pénz, a Bagossy Brothers Company, és még több tucat hazai előadó részvételével. A napi bontásért és egyéb tudnivalókért a fesztivál Facebook-oldalát javasoljuk. A 2021-es FEZEN-re egyébként már leszervezték a Danzigot, az Amon Amarth-ot, az Anthraxot, a Cro-Magsot és a Death Angelt.

Utoljára marad a BME Egyetemi Napok, szeptember 15-18., még egy záró bulizás erejéig, valamint a Tállya és Golop településeken, a Zempléni-hegységben tartott Kerekdomb Fesztivál, amely a kelet-magyarországi régió saját Művészetek Völgye kíván lenni. A koncertek sorát Rapcirkusz nyitja, majd fellép a Fiúk, a Mongooz And The Magnet, a The Biebers, a Cedar Knoll, a Belga, a Third Planet, a Mörk, és még sokan mások. Honlap.


ELEKTRONIKUS ZENEI PROGRAMOK:

Be Massive Horizon bulisorozat több alkalommal is jelentkezik a Balaton partjáról a nyár folyamán, június 27-én és július 18-án Kőröshegy, június 28-án Tata, augusztus 20-án Budapest, szeptember 6-án Tihany szabadtéri helyszíneit érintik. Részletek a Facebookon. Augusztus 16-án az Electric Garden rendezvény második felvonása veszi be a keszthelyi Festetics-kastélyt este 6-tól hajnali 4-ig. Facebook-esemény.

Augusztus 29-én elmehetünk az Electronic Castle nevű elektronikus zenei eseményre a siklósi várba, ahol 15 órától pörget majd house/techno/minimál DJ-szettet a Unique Sound két képviselője. Facebook-oldal. Vagy a tokaji Fesztiválkatlan diszkós házibuljába. (Jegyek.) Vagy az Unfold sorozat isaszegi helyszínére, egy kiadós szabadtéri, 22 órás, nappali matinét és éjszakai techno partit felvonultató eseményre, tucatnyi fellépővel. Facebook-oldal. Vagy a Pilisborosjenő közelébe, a Teveszikla szomszédságába szervezett House Piknikre. Facebook-oldal.

Szeptember 12-én pedig az Elektrik Village júniusról elhalasztott eseménye várja a bulizni vágyókat a szécsiszigeti Szapáry-Andrássy kastélyban. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2020/06/23/tudom_hol_fesztivalozol_iden_nyaron_hazai_fesztivalkorkep_a_jarvanyidoszakbol
Tudom, hol fesztiválozol idén nyáron – Hazai fesztiválkörkép a járványidőszakból
süti beállítások módosítása