HogyVagy005: "Lemondták az életemet, most szervezem a másikat" – Varga Livius

2020.04.16. 10:54, Gaines

livius.jpg

Interjúsorozatunkban a COVID-19 járvány és a kényszerű bezártság idején kérdezünk meg zenészeket, előadókat, hogyan boldogulnak a megváltozott helyzetben, mivel töltik az idejüket. Rovatunk nemcsak az olvasóknak szól, hanem az elszigetelt zenészeknek is segít megismerni egymás gondolatait. Szabó Benedek, Beck Zoltán, Péterfy Bori és Egyedi Péter után Varga Liviusszal beszélgettünk.

Hogyan telnek most a napjaid a karanténban?

Feleségemmel, öt és fél éves kisfiammal és négyéves kislányommal egy háztartásban élünk, az ő ellátásuk, napi foglalkoztatásuk, időrendjük betartása adja a mindennapjaink gerincét. Beleértendő a levegőzés, a testi-szellemi fejlesztések, amiket az óvoda javasol, plusz a természet- és világismeret, rajz, zene, tánc, szabad játék. Ezen felül hetirendben beosztottuk magunkat a feleségemmel délelőttös és délutános műszakokba, mert javában zajlik a munkakeresés nálunk, valamint az „online-osítás”. Világhálóba gabalyítjuk az életünket. Trénerként és életvezetési tanácsadóként is dolgozom, most mindkét szakma átköltözik az online térbe.

ELŐZŐ KARANTÉNINTERJÚINKAT ITT OLVASHATJÁTOK

Mennyire volt nehéz átállni egyik pillanatról a másikra erre az újfajta életmódra?

A Quimby szezonális zenekar, májustól október végéig tartana a szezonunk, amire már január óta a próbateremben és az otthoni stúdióban készültünk. Végre jött volna az aktív munka, ami fizetne is, erre tessék. Tulajdonképpen lemondták az életemet, és most szervezem a másikat (nevet). Járok kétkezi munkára, mondjuk úgy, kőműves-asszisztensnek – mindent megteszünk, hogy legyen étel az asztalon. A jókedv töretlen, a gyerekek boldogok, főleg amikor igazán aktív a napjuk. Kihasználjuk a lehetőséget a befelé fordulásra, egymásra való odafigyelésre, a család belső impulzusainak közeli megfigyelésére; vállvetve harcolunk a spórolás jegyében, ilyenkor felerősödnek az apró örömök. Ezt sokkal erősebben éljük meg, mint amiről le kell mondani.

Mik tudnak örömet okozni?

Az ablakból most azt látom, hogy az ékszerteknősök nyári szállását készíti elő hulladéktéglából sárral falazva, tapasztva, medencét kialakítva a feleségem és két gyermekem. Ez például elképesztő öröm. Vagy, hogy délelőttönként dob-, ének- és táncórát tartok a gyerekeimnek, ritmus-, dallam- és mozgásfejlesztést, amit kiskoromban én is szerettem. A gyerekek hamar alkalmazkodnak, de feladatokat igényelnek. Nehéz kiemelni pár dolgot; bármit csinálok, az nagy öröm. Tegnap mostam hatszor, és a néma teregetés közben roppant büszke voltam rá, hogy ilyen profin megy ez. Az alkatomnak és életkoromnak megfelelően fellélegzés is ez a helyzet. Kisközösségi szinten ugyancsak nagy szolidaritást, odafigyelést tapasztalok. Az apropó szomorú, nehéz, tragikus, és még keményebb időszakok is jöhetnek majd, de nem tudom nem látni a dolgok fényesebbik oldalát.

A QUIMBY TAGJAI ITT MESÉLTEK EL NEKÜNK MINDENT AZ ÉKSZERELMÉRE LEMEZRŐL

Hogyan tudsz most a Quimbyvel és A Kutya Vacsorájával foglalkozni?

A Quimbyvel épp a nyári szezonra készültünk vendégzenészekkel: Ripoff Raskolnikov, DJ Bootsie és Tóth Sándor szaxofonos mind részt vennének a fesztiválszezonunkban állandó vendégként. A próbák jelentős része már lezajlott. Ráérő időnkben elkezdtünk két új számot szerezni, ezeket szerkesztgetem itthon, miután lezuhant a vasfüggöny, és nem tudunk találkozni. A Kutya Vacsorájával új lemezen dolgozunk, a címe: Szamszára. Szokás szerint konceptalbum lesz, egy gondolati ívre, az újjászületések létforgatagára fűzzük fel a dalokat. Múlt héten egyeztettünk, hogyan küldjük majd egymásnak a fájlokat. De persze minden zenei alkotási folyamat rettenetesen megsínyli az egy térben való vibrálás hiányát, egyértelműen ezt semmivel sem lehet pótolni.

Hogyan inspirálódsz zeneileg? Van most kedved lemezeket hallgatni?

Több zenét hallgatok, mint valaha életemben. Napi egy-két órát töltök a házi stúdióban – ami műhely is egyben –, inspirálódom, zenét hallgatok, zenélek, és leírom hozzá a gondolataimat.

Tudsz ajánlani három lemezt az olvasóknak, amik a karantén idején hatottak rád?

A Puppini Sisterstől a Betcha Bottom DollarRátaláltam egy régi kedvencemre: a Natural Wonderre, Stevie Wonder Tokióban rögzített élő lemezére. Sokat pörög nálam a 111 Mozart Masterpieces –, ha Mozartról beszélünk, bármi jöhet. Anoushka Shankart hallgattam mostanság, indiai zene, tudom ajánlani bármelyik lemezét. A Caribbean Jazz Project Afro Bop Alliance című lemeze is szuper. Sokat hallgatok big band- jazzt, énektriókat, keleti és afrikai zenéket: dobosként nem nagy meglepetés, hogy vonzódom az afro-kubai ritmusokhoz.

Klasszikusok közül miért pont Mozart?

Bachot is nagyon szeretem, de ha profánul akarnék fogalmazni, azt mondanám, Mozart a komolyzenészek Beatlese (nevet). Ősi tökély, nem csoda, hogy gyerekkorában operát írt. Mintha nem kéne hozzá hangulat: bármikor beteszem, jól esik. Zenei általánosba jártam, rengeteg komolyzenét hallgattam fiatalkoromban, már a rockandroll előtt megismertem a koncertkatarzist szimfonikus zenekarok révén. A rock ajtaján harmadiknak nyitottam be: elsőként a népzenébe szerelmesedtem bele, másodszor pedig a komolyzenébe.

Ha egyszer véget ér ez a járvány, milyen tapasztalatokat tudunk majd levonni?

Misztikus gondolataim vannak. Kicsit olyan ez, mint egy figyelmeztetés az emberiségnek. Az RNS-vírus tulajdonképpen egy fehérjeköpenyes információ, ami ráveszi az egészséges sejtet, hogy a saját RNS-e alapján DNS mintát készítsen és arról képezze az új vírusok RNS-eit. Vagyis ráveszi a saját életterét, hogy a szolgálatába álljon, saját magát ismételteti meg, miközben tönkreteszi azt. Aztán tovább áll, nyomában pusztul az élet. Mintha az ember is így bánna a Földdel.

Nagyszerű lenne, ha nem minden a régi kerékvágásba térne vissza, és nem az lenne az első és mindenek felett álló gondolatunk, hogy hogyan fog újra szárnyalva növekedni a gazdaság mindent legázolva egy zárt biológiai rendszeren belül. De talán ez túl naiv elképzelés. Én kezdek rájönni milyen öröm rejlik bennem, körülöttem. A madárdal, a család vagy a legbelső világom megélése. Ezek nem múlnak el nyomtalanul, emlékezni fogok rájuk – remélem, ez másokkal is így van, és, hogy mindenkivel történnek ilyen jó dolgok is.

Digitálisan megvásárolható A Kutya Vacsorája A szerelem hétszer című 2018-as lemeze, méghozzá itt.

fotóSzabó Mária

https://recorder.blog.hu/2020/04/16/hogyvagy005_lemondtak_az_eletemet_most_szervezem_a_masikat_varga_livius
HogyVagy005: "Lemondták az életemet, most szervezem a másikat" – Varga Livius
süti beállítások módosítása