Költészet napi dalpremier! Pátkai Rozina: Llagas de amor / Minka: Reménytelenül

2020.04.11. 09:16, Gaines

patkai.png

Immár hagyomány, hogy április 11-ét, a magyar költészet napját minden évben Pátkai Rozina egy-egy dalpremierjével ünnepeljük meg itt a Recorderen, idén csak annyi a különbség, hogy két versfeldolgozást mutathatunk meg az énekes-dalszerzőtől, egy García Lorca- és egy József Attila-vers megzenésítését.

Pátkai három évvel ezelőtt a modern versfeldolgozásokra szakosodott Minka projektjével hozott ki egy ipari-kísérleti alapokra helyezett, ouddal megtámogatott Weöres Sándor-verset; két éve kortárs költeményt, Jónás Tamás versét zenésítette meg a Minkával; tavaly pedig új formációval, az EM90-nel adott ki 13 számos albumot Erdély Miklós szövegeire. Ezúttal két dallal is jelentkezik. Az első egy élő felvétel, melyen Federico García Lorca Llagas de amor című költeményét játssza Rohmann Dittával és ifj. Tóth Istvánnal. "Ez az utolsó darabja az akusztikus projektem live session felvételeinek és kifejezetten az volt a cél, hogy elkészüljünk idén az áprilisi World Poetry Month-ra, hiszen a Taladim verses lemezzel az amerikai Independent Music Awards Concept Album és Jazz with Vocals kategóriájának is az öt jelöltje közé jutottunkA dalt Ávéd János szaxofonossal írtuk közösen és nagyon örülök, hogy van egy olyan saját dalunk, ami azt az andalúz világot idézi, amelyben volt szerencsém egy évet tölteni, ráadásul fantasztikus mesterektől tanulhattam ott" - meséli Pátkai.

A másik versfeldolgozással visszakanyarodunk a Minkához, "József Attila Reménytelenül című versén már jó ideje dolgoztam, nagy kedvencem ez verse is. A megzenésítés végső formáját most férjem, Fenyvesi Márton producerelése nyomán nyerte el. A Minka zenekarom dalaként debütál természtetesen, ahogyan a többi elektronikus vers is. Ősszel pedig jön a többi Minka dal lemez formájában, ezeken Dóczi Bence elektronikus zenei producerrel együttműködve dolgozunk már tavaly ősztől fogva, illetve lesznek még új Minka x Bernáthy dalok is."


elsőként tehát halljuk az akusztikus Llagas de amort, azaz A szerelem sebeit:

másodszor pedig József Attila költeményének zongorás-elektronikus-kísérleti feldolgozása:

MINKA a Facebookon

Pátkai Rozina a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_18.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/04/11/kolteszet_napi_dalpremier_patkai_rozina_llagas_de_amor_minka_remenytelenul
Költészet napi dalpremier! Pátkai Rozina: Llagas de amor / Minka: Reménytelenül
süti beállítások módosítása