Filmrecorder. A varázslósrác nem nyugszik

2020.04.03. 09:31, Gaines

gunsakimbo_still_1-1.jpg

Izgalmas volt végignézni, hogyan tör ki az Alkonyat-skatulyából Kristen Stewart és Robert Pattinson, és válnak nemzedékük meghatározó színészeivé. Hasonló cipőben járó pályatársuk, Daniel Radcliffe karrierje nem ilyen látványos: nem dolgozott rendezőóriásokkal, filmográfiája egyenetlen színvonalú. A Harry Potter szerepében világhírűvé vált brit sztár mégis hasonló tudatossággal és kísérletező kedvvel tapossa ki egészen sajátos útját. Ez a cikk először a Recorder magazin 80. számában jelent meg.

Radcliffe nem várta meg a Harry Potter-széria végét, évekkel hamarabb elkezdett dolgozni azon, hogy a neve ne kizárólag a varázslótanonc figurájával forrjon össze. 2007-ben nagy port kavart, hogy 16 évesen bevállalta Peter Shaffer rizikós színdarabja, az Equus főszerepét, ami megkövetelte tőle, hogy anyaszült meztelenül álljon színpadra. Sőt, még cigarettázott is! „Már nem vagyok gyerek” – harsogta a szerepválasztás.

daniel-radcliffe-obra-teatro-equus.jpg
Daniel Radcliffe az Equus című előadásban

 

A Harry Pottert követő első szerepei szintén elhatárolódási kísérletek. Az Öld meg a kedveseidben a beatkorszak egyik alkotózsenijét, Allen Ginsberg költőt keltette életre – a Lucien Carrhoz fűződő homoszexuális kapcsolatának ábrázolásával egyetemben –, míg az A Young Doctor’s Notebook című Bulgakov-adaptációban orosz fekete komédiára vállalkozott. Radcliffe mindkét esetben látható élvezettel és igyekezettel lubickol a tudatmódosult izgágaságban.

kyd_4_3_12_jmiglio_2007.jpg
Daniel Radcliffe és Dane DeHaan az Öld meg a kedveseid című filmben

 

Ha végignézzük az azóta eltelt évek Radcliffe-alakításait, kirajzolódik egyfajta sorminta. Van néhány típusfigura, amiket előnyben részesít. Előszeretettel játszik például olyan hétköznapi srácokat, akik céltalanul tengenek-lengenek, elhanyagolják magukat, nincs semmilyen céljuk, mígnem történik velük valami, ami kirántja őket a tespedésből, akár akarják, akár nem. Vagy elkényeztetett ficsúrok bőrébe bújik, akik azt se tudják, mihez kezdjenek a privilégiumukkal. Mintha gondolatkísérleteket zongorázna végig, olyan alternatív életpályákat, amelyekben tönkreteszi a rá szakadt hírnév és vagyon, iránytűjét vesztve, kiüresedve lézeng a semmiben.

A Miracle Workers című vicces antológiasorozat remek példa erre. Az első évadban egy mennyországban dolgozó, alacsony szintű munkát végző slampos angyalt játszik, aki mechanikusan kezeli az emberek fohászait, míg egy idealista új kolléga fel nem éleszti benne a tettvágyat. A most futó második évad egy középkori szkeccs, benne az érem másik oldalával: Radcliffe karaktere ezúttal egy rettegett uralkodó nyámnyila, akaratgyenge, semmirekellő, de azért valamennyire jóravaló herceg fiacskája, aki apránként felfedezi a morális felelősségvállalást és emberbaráti viselkedést.

miracleworkersdarkagesradcliffeandduck.jpg
Daniel Radcliffe a Miracle Workers második évadában

 

A mindennapi szürkeségből hajuknál fogva kirángatott karakterek közé tartozik a Szarvak című természetfeletti horror főszereplője, akit eleinte még csak barátnője meggyilkolásával vádolnak, a végére szabályszerűen bosszúálló ördögi teremtménnyé változik; új mozifilmje, a Talpig fegyverben unatkozó fotelpatkány hőse, akinek pisztolyokat szögeznek a kezéhez, és élet-halál harcba hajítják; valamint a még ennél is extrémebb és elborultabb Az ember, aki mindent tudott, melyben egy fingó vízihullát alakít, akit újdonsült hajótörött cimborája még halálában sem hagyhat békén, mert egyedül tőle remélheti a túlélést. Az újgazdag seggfej skatulyába pedig a Szemfényvesztők gyatra második részének gonosz megbízója illeszthető.

what-if-daniel-radcliffe-zoe-kazan.jpg
Daniel Radcliffe és Zoe Kazan a What If című filmben

 

Radcliffe nem csalhatatlan érzékkel választ projekteket, viszont többnyire merész dolgokat vállal be. Ha romkomba szegődik el, akkor juszt is pellengérre állítja a friendzone-olt jófejsrác káros toposzát (What If). Kipróbálja a fizikai átalakulást: a Dzsungelben kígyókkal, élősködőkkel és időjárási elemekkel küzd lesoványodva, míg legerősebb alakítását neonácivá beépülő ügynökként nyújtja az Impérium című thrillerben. Megtehetné, hogy élete végéig lóbálja a lábát. De erre csak a vásznon hajlandó.

szerző: Huszár András

https://recorder.blog.hu/2020/04/03/filmrecorder_a_varazslosrac_nem_nyugszik_daniel_radcliffe
Filmrecorder. A varázslósrác nem nyugszik
süti beállítások módosítása