Szolidaritásra buzdítanak a hazai zenészek

2020.04.02. 14:59, Gaines

szolidaritas.jpg

Nyílt levélben fordul a rádiós és tévés zenei szerkesztőkhöz, rendezvényszervezőkhöz és a közönséghez a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete. Közleményükben azt kérik, hogy mindenki a saját területén próbálja meg segíteni a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került zenészeket.

Az Artisjus legutóbbi, 2018-as adatai szerint Magyarországon a tavaszi, illetve a nyári szezonban 27.217 élőzenés fellépés volt. Idén a tavaszi koncertek a koronavírus-járvány miatt szinte biztosan elmaradnak, és a nyári fellépések is kérdőjelessé váltak, ezért a zenészek elesnek fő bevételi forrásuktól. Az érdekképviseleti szervezet ezért azt kéri, hogy mindenki, aki tud, segítse a bajba jutott muzsikusokat a saját területén.

"Kérjük, hogy a rádiós és tévés zenei szerkesztők a korábbihoz képest több magyar szerzeményt játsszanak" – fogalmazott Bíró Zsolt, az egyesület elnöke. – "Örülünk, hogy már több médium, többek között a Jazzy Rádió, a MTV (Music Television) és a Sláger Rádió is bejelentette ebbéli szándékát." 

Az egyesület szerint a rendezvényszervezők is nagyban tudják segíteni a magyar zenészeket. "Ha véget ér a koronavírus-időszak, és újra lesznek fesztiválok, kérjük, hogy minél több magyar produkciót léptessenek fel" – folytatta Bíró Zsolt. – "Ha elmarad egy-egy külföldi együttes koncertje, azt hazai fellépőkkel pótolják!"

Sokat tehet a magyar zenészekért a zeneszerető közönség is. A szervezet azt kéri, amennyiben lehetőségük van vegyenek lemezeket, illetve hallgassanak magyar dalokat az online fórumokon (pl. Spotify, iTunes, Deezer, dalok.hu stb.). A zenevásárlás ösztönzésére világszerte indultak kampányok, a Bandcamp például egy napig elengedte a bevételekből származó részesedését, ugyancsak tudatos zenefogyasztást, magyar dalok hallgatását és lejátszását szorgalmazza a #mertkelladal kampány, míg az EJI és az Artisjus szociális támogatási keretet is létrehozott a bajba került zenészek megsegítésére.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete 250 tagot számlál, és sok ismert zenészt tud a soraiban. 2007 óta képviseli fontos ügyekben a magyar zenészeket, legyen az magyar zenei kvóta létrehozása vagy üres hanghordozó jogdíj reformja. Az egyesület úgy véli, ha véget ér ez a nehéz időszak, és újra lesznek élő koncertek, a zenészek személyesen is át tudják majd adni köszönetüket és szeretetüket a közönség felé.

https://recorder.blog.hu/2020/04/02/szolidaritasra_buzditanak_a_hazai_zeneszek
Szolidaritásra buzdítanak a hazai zenészek

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr8415583764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.