Ó, a kilencvenes évek IDM/braindance-hangzása! Squarepusher: Be Up A Hello (lemezkritika)

2020.03.25. 09:19, coffinshaker

Bár a kurrens elektronikus zenei színtéren végignézve az lehet az érzésünk, hogy manapság a Plaid, Aphex Twin vagy épp az Autechre megkerülhetetlenebb, mint a kilencvenes évek IDM-boomja idején, Tom Jenkinson valahogy most is különutasnak számít. A Warp Records korai éveinek egyik definitív producere az elmúlt huszonöt évben próbálkozott EDM-mel (Ufabulum), kollaborált japán robotokkal (Squarepusher x Z-Machines), megírta egy televíziós gyermekműsor aláfestő zenéjét (Cbeebies) és saját zenekart is alapított (Shobaleader One) - talán ez a folyamatos jelenlét az oka, hogy nem örvend manapság akkora hype-nak, mint rövidebb-hosszabb időre szünetre vonuló kollégái. Kérdés persze, hogy az újkori lemezei alapján megérdemelné-e a fokozott figyelmet? Lemezkritika a Recorder magazin 79. lapszámából.

Előadó: Squarepusher

Cím: Be Up A Hello

Kiadó: Warp Records

Megjelenés: 2020. január 31.

Stílus: braindance, breakcore, elektronika, IDM

Kulcsdal: Vortrack

Biztos sokan örülni fognak annak, hogy Squarepusher visszatért a kilencvenes évek táncosabb IDM/braindance hangzásához, az új albumán már a nyitó Oberlove színes-romantikus szintimelódiái és riffjei hibátlanul idézik meg a kort. És ebben nagyon jó a többi negyven perc is. Cserébe végig kissé életlen, kockázatmentes az egész: semmi igazán merészet vagy legalább nyomokban újszerűt nem hallani. Ahogy Squarepusher kortársai – Aphex Twin, Autechre – innovációban sikerrel zárták az előző évtizedet is, ő mintha szándékosan nem akarná elhagyni az ismertet az új kezdetén. De lehet, hogy ez nem válik a Be Up A Hello kárára a nosztalgiaalbumok korában.

7/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2020/03/25/o_a_kilencvenes_evek_idm_braindance-hangzasa_squarepusher_be_up_a_hello_lemezkritika
Ó, a kilencvenes évek IDM/braindance-hangzása! Squarepusher: Be Up A Hello (lemezkritika)
süti beállítások módosítása