A legmagasabb hegycsúcsról a legmélyebb álmokig – Manu Delago a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2020.03.12. 17:19, Gaines

manu_handpan.jpg

(X) Manu Delago művészetéről nem tudunk olyasmit mondani, ami ne lenne különleges. Szólóhangszeréül a kortárs klasszikus és könnyűzenében egyaránt ritkaságnak számító handpant választotta; együttesében a legkülönbözőbb tájegységek zenei hagyományai ötvöződnek; lemezeit extrém körülmények között rögzíti, például egy hegytetőn, és rendhagyó, ám annál izgalmasabb koncepciókra fűzi fel szerzeményeit. Minderről a Budapesti Tavaszi Fesztivál révén mi is meggyőződhetünk április 16-án, az A38 Hajón.

Az osztrák zenész Innsbruckban született, gyerek- és kamaszkorában ő is végigment az ilyenkor megszokott zenei szárnypróbálgatásokon, eleinte zongorán (és tangóharmonikán) tanult meg játszani, majd rockzenekarokban dobolt. 19 évesen bukkant rá a handpan nevű hangszerre, amit itthon „hang” néven is ismerünk – némiképp téves névátvitellel: a Hang a handpanek egy bizonyos válfaja, az eredeti svájci feltalálók által készített hangszerek neve. A bonyolult gyártási folyamattal, két acélötvözet félgömb összeragasztásával, hanggödrök kialakításával alkotott handpan a steel drumra emlékeztető, lágyan kongó, tonálisan gazdag, dallamos zenék megszólaltatására is alkalmas hangszer, amin szólóban is lehet játszani.

Ez már önmagában különleges, ám Delago zenei felsőoktatási tanulmányai során elkezdett kísérletezni azzal, hogy mit lehet kezdeni a handpan hangzásvilágával. Megalakította a világ legelső handpan-basszusklarinét duóját Christoph Pepe Auerrel – két lemezt adtak ki közösen –, zeneszerzést tanult, és az akusztikus felállású formációit elektronikával vegyítette. Jelenleg is egy ilyen kevert felállású, kilencfős zenekarral koncertezik, és jön el az A38 Hajóra: van, aki fafúvósokon kíséri, van, aki pozanon, a vonósokat hegedűs és brácsás képviseli, de bevet analóg szintetizátorokat, valamint vietnami, orosz, török és indonéz ütőhangszereket is.

2018-as lemeze, a Parasol Peak pedig azt példázza, hogy nemcsak a hangszerelésnél, hanem az inspirációs források tekintetében és a lemezfelvétel folyamatában is keresi a kihívásokat. Az album egy „hegyvidéki rövidfilm” kísérőzenéjeként született meg: Delago hét zenésztársával együtt, hordozható hangszerekkel felszerelkezve hegymászó túrára indult az Alpokba, hogy különböző tengerszint feletti magasságokban, gleccserek, havas hegycsúcsok között játsszanak el és rögzítsenek kompozíciókat. A zenészeknek a kimerültség és a ritkás levegő mellett egyedi hangszeres problémákkal is meg kellett birkózniuk: a trombitás például nem tudta kijátszani a magas hangokat a tangóharmonika és a handpan szerint hangolva, ezért helyben spontán transzponálta a szólamát és lejjebb hangolta a trombitát; a legtöbb hangszer el is hangolódott az időjárási körülmények miatt.

Az aktuális, 2019-es album szintén egyedi koncepcióra épül: a Circadian című lemez az alvás különböző fázisain, az álmok birodalmán vezeti át a hallgatót, megzenésítve a REM fázist, a hirtelen felriadásokat, vagy a mélyalvást. Az ötlet saját tapasztalatokon alapul: Delago az elmúlt években sokat turnézott Ólafur Arnaldsszal, Björkkel és a The Cinematic Orchestrával, ilyenkor gyakran szenvedett álmatlanságban, kialvatlanságban, és jobban elkezdett figyelni a teste reakcióira. „A Circadian a legorganikusabban összeállt zenekaros lemezem eddig, alig várom, hogy élőben is eljátszhassam a szerzeményeket, mert tudom, hogy nagyon jó élmény lesz.”

A koncert április 16-án, este 20 órakor, az A38-on lesz, mutatjuk az eseményoldalt

Az április 3-tól 19-ig tartó Tavaszi Fesztivál teljes programkínálatát itt lehet végigböngészni.

A 2020-AS BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJA EGY HELYEN

Manu Delago legújabb, alvás tematikájú lemeze:

 egy élő videó a lemez második daláról:

 

https://recorder.blog.hu/2020/03/12/a_lemagasabb_hegycsucsrol_a_legmelyebb_almokig_manu_delago_a_budapesti_tavaszi_fesztivalon
A legmagasabb hegycsúcsról a legmélyebb álmokig – Manu Delago a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása