„Szeretjük a rockzene gyökereit” – Az Ivan & The Parazol és a DeWolff közös koncertje az UP Újpesti Rendezvénytérben

2020.02.21. 16:55, Gaines

ivanparazol.jpg

(X) Adva van egy tízéves jubileumát ünneplő, ereje és sikerei teljében lévő hazai rockzenekar. Ez az Ivan & The Parazol. Emeljük a tétet egy szintén fiatal holland trióval, akik olyan mesterien űzik a pszichedelikus bluesrockot, hogy azt a 70-es évek legnagyobbjai is megirigyelnék. Ez a DeWolff. A két formáció március 11-én egy este lép színpadra az UP Újpesti Rendezvénytérben, hogy a nemzetközi és európai összefogás jegyében megmutassák: a dögös gitárzene nem valami múltbeli relikvia, hanem modern, élő, és még mindig lehengerlő koncertműfaj.

Nem csoda, hogy az Ivan & The Parazol és a DeWolff egymásra találtak. Mindkét zenekar él-hal a 60-as, 70-es évek rockzenéjéért, legyen szó a Led Zeppelinről és a Deep Purple-ről, a garázsos, beates, hardrockos életérzésről, a Cream-féle blues-pszichedéliáról, a southern rockról. Ahogy Vitáris Iván fogalmaz a Recordernek: „Szeretjük a rockzene gyökereit.” Mindkét együttes saját képére formálja a korábbi hatásokat, el-elrugaszkodva azoktól, sokat kísérletezve. És bár stúdiófelvételeik is izgalmasak – mondjuk az Exotic Post Traumatic, vagy a Tascam Tapes –, élőben érvényesülnek igazán a dalaik.

A közös pontok mellett akadnak azért olyan izgalmas különbségek is a két formáció között, amelyeknek köszönhetően a koncert sokszínű zenei hangzásvilágot tartogat. „A DeWolff power trió, mi öten vagyunk” – meséli Vitáris. – „Náluk kiélezettebb, hogy többet kell szerepelnie mindhárom zenésznek, és arra helyezik a hangsúlyt, hogy mi történik a hangszereken. Jobban ragaszkodnak a progresszív megszólaláshoz. Mi klasszikusabb dalstruktúrákban gondolkozunk, akár poposabb, sokkal modernebb hangzásokkal.”  Ez persze nem jelenti azt, hogy a hollandoknak ne lenne klasszikusabb felépítésű daluk: Vitáris kedvenc DeWolff-dala, a Don’t You Go Up The Sky szerinte párhuzamba állítható a Take My Handdel.

Az UP-beli koncert előzménye a tavalyi Sziget Fesztivál, ahol egymás után játszott a két csapat, és össze is haverkodtak, bár már előtte is egymás látóterébe kerültek – a Parazol dolgozott régebben a DeWolff menedzserével is. A holland zenekar a 2020-as európai turnéjuk tervezési fázisában kereste meg Ivánékat, hogy volna-e kedvük együtt játszani Budapesten, így jött létre a márciusi koprodukció. „Igazi nyugat-keleti csereprogram” – jegyzi meg Vitáris, utalva arra, hogy a Parazol tavasszal két hollandiai koncerten is játszani fog a DeWolffal.

És hogy miért nem szabad kihagyni a márciusi budapesti bulit? A pont tíz éve, 2010 februárjában alakult Ivan & The Parazol tagjai úgy érzik, hat-hétszáz koncert után mostanra forrott csak ki igazán élőben a zenekar technikai tudása, felkészültsége és összhangja. „Az élő performanszaink óriásit fejlődtek” – véli Vitáris. – „Sokkal erőteljesebbek, igazabbak, pontosabbak, átgondoltabbak, kipróbáltabbak lettek. Olyan energia és tapasztalat áll most a rendelkezésünkre, ami öt-hat éve még nem volt meg. Ez annak is köszönhető, hogy találkozunk más zenekarokkal, például a DeWolffal. Ha valaki egy tényleg jó rockkoncertet akar látni, akkor jöjjön el az Újpesti Rendezvénytérbe.”


Az Ivan & The Parazol és a DeWolff közös koncertje március 11-én, szerda este 19 órától lesz az UP Újpesti Rendezvénytérben. A Facebook-eseményoldalt ITT találjátok, jegyek a helyszín weboldalán vásárolhatók.

https://recorder.blog.hu/2020/02/21/_szeretjuk_a_rockzene_gyokereit_az_ivan_the_parazol_es_dewolff_kozos_koncertje_az_ujpesti_rendezveny
„Szeretjük a rockzene gyökereit” – Az Ivan & The Parazol és a DeWolff közös koncertje az UP Újpesti Rendezvénytérben
süti beállítások módosítása