Elhunyt Andrew Weatherall, brit DJ és producer

2020.02.17. 17:56, Gaines

weatherall_1.jpg

Hétfő reggel 56 éves korában, tüdőembóliában elhunyt Andrew Weatherall, a brit elektronikus tánczene ikonikus figurája – írta meg a BBC.

A DJ-producer menedzsmentjének közleménye így szól: "Kórházban ápolták, de a vérömleny sajnos elérte a szívét. Halála gyors és békés volt." A windsori születésű Weatherall zenei pályáján postpunk énekesként kezdte bontogatni a szárnyait, de a londoni acid house klubokban találta meg a hivatását, ahol a 80-as évektől DJ-zett. Lemezlovas karrierjére építve remixeket kezdett készíteni olyan előadóknak, mint a New Order (World's In Motion) vagy a Happy Mondays (Hallelujah), majd ezeken felbuzdulva a Primal Scream felkérte az I'm Losing More Than I'll Ever Have című számuk remixelésére, melyből megszületett a Loaded, az egyik legjelentősebb Madchester-himnusz. Egy évre rá a korszakos Screamadelica albumon producerként közreműködött a Primal Screammel.

A mások lemezein (Beth Orton, Fuck Buttons) és számain (Björk, My Bloody Valentine) végzett munkássága mellett fontos elektronikus formációkat alapított (a The Sabres Of Paradise technója, a Two Lone Swordsmen), első saját szólólemezét 2009-ben jelentette meg A Pox on the Pioneers címmel, és összességében nagy hatást gyakorolt a partikultúrára, például klubhimnuszokká átalakított rockdalokkal. Gilles Peterson így búcsúzott tőle: "Nehéz szavakba önteni, mekkora szerepet játszott Andrew Weatherall a brit kultúrában... nagyon fáj az elvesztése."

https://recorder.blog.hu/2020/02/17/elhunyt_andrew_weatherall_brit_dj_es_producer
Elhunyt Andrew Weatherall, brit DJ és producer
süti beállítások módosítása