Albumpremier! Mezumm: Darkness at Noon

2020.02.13. 15:30, Gaines

mezumm_press2020.jpg

A Jazzékiel-, Trillion-, Grand Mexican Warlock-, TrAnzKaPHka-, és Napokon-tagokból alakult Mezumm triója instrumentális, filmzeneszerű, nagyívű, emitt posztrockos, amott bluesos vagy épp jazzrockos szerzeményekkel mutatkozik be debütlemezén, a Darkness at Noonon, ami a Recorderen hallható először. Premier!

mezumm_album_art_3000x3000.jpgA három fős formáció (Hegyi Áron - billentyűs hangszerek; Szabó László - dob; Ratkóczi Huba - gitár, basszusgitár) tagjait fiatalkori barátság köti össze: különböző formában már rengeteget zenéltek együtt, ami hozzájárult a sötét tónusa ellenére is fesztelen, érzelemgazdag, sokszínű hatásokat tükröző lemez elkészültéhez. A trió alakulására Ratkóczi Huba gitáros emlékezett vissza: „Egy generációból, egy közegből valók vagyunk, Szabó Laccal mindketten Budakeszin nőttünk fel. Folyton kereszteztük egymás útját, de közös bandát sosem sikerült alapítanunk, túlzottan el voltunk foglalva a már meglévő zenekarainkkal. Áronnal pedig nyomtam fél évet a Jazzékielben, meg volt egy elég veretes Doors tribute bandánk, amit imádtunk. Lac egyszer egy Grand Mexican Warlock koncert elé hívott az egyszemélyes, loop-pedálos őrületemmel, és adódott, hogy ő és Áron is szálljon be pár dal erejéig, erre készülve pedig föl is vettünk egy demót. Az a felvétel mindhármunkat folyton arra emlékeztetett, mennyire kurva jól működünk együtt. Azt hiszem a különbözőségeink és egyezéseink a legszerencsésebb arányban vannak jelen. Tudtuk, hogy előbb-utóbb föl kell vegyünk így egy lemezt. Végül is csak 7-8 évet vártunk vele.

A Mezumm zenei világáról, ami az egyik percben még egy borongós Jim Jarmusch-filmet idéz, a következőben pedig már Herbie Hancock vagy Charlie Hunter jazzfúziós lemezeit, Huba így nyilatkozott: „A zenénk alapvetően kompromisszummentes, stílus tekintetében pedig behatárolhatatlan. A mély belső utazásokon át a groteszk, burleszk hangulaton keresztül az »emelkedett« apátiáig és azon is túl vezetnek a sokszor leginkább valami furcsa filmhez kívánkozó tételek. A filmzeneszerű hangulat mindenkiben egyből fölmerült, aki hallotta már az anyagot. Ami a hangszerelést illeti: a basszustartományért mindig más felel, hol Áron pakolja a Fender Rhodes zongorán, hol gitáron én hozom egy effektpedál segítségével, másutt szintén én basszusgitárral. A dob is kísérletező: sok zörgő eszköz, különböző tárgyakkal tompított, preparált dobbőrök, extrém cinösszeállítások, és mindenféle verőtípusok kavalkádja vonul föl. Jól esik végre vízre tenni közös hajónkat ennyi idő után. Remélem mások örömére is szolgál majd.”

A Darkness at Noon felvételei 2018-ban Hegyi Áron kulcsi tanyáján készültek Kolozsi Péter segítségével, aki a zenekar elmondása szerint rengeteget tett a lemez naturális hangzásáért. „Először 2017 nyarán vonultunk le Áron kulcsi tanyájára számokat írni, majd egy évre rá visszatértünk, de akkor már leköltöztettük a Kitchen Room Stúdiót is, Kolozsi Péter hangmérnök barátunkkal együtt, így amint sikerült befejeznünk egy dalt, nyomban rögzíteni is tudtunk mindent. Ez egy nagyon kényelmes és fesztelen metódus, ráadásul fejni is megtanultunk közben. Péternek sikerült tökéletesen felvennie a tempónkat, szinte negyedik tagként volt jelen a felvételek során, és végtelenül hálásak vagyunk neki, hogy nem rontotta el mindenféle stúdiós flikk-flakkal, hanem »csak« kidomborította a lényeget, olyan hangmérnöki alázattal, amire csak kevesen képesek.”

A Mezumm bemutatkozó lemeze a Klinik gondozásában jelenik meg, a mai naptól elérhető a fővárosi indie label YouTube-csatornáján, február második felétől pedig az ismert streamingszolgáltatók kínálatában is megtalálható lesz. A lemezborító Jakab Péter munkája. A Darkness at Noon lemezbemutató koncertjét május 16-án tartják a csongrádi Tisza presszóban, erről Szabó Lac a következőket mondta: „Nincs ebben semmi különös, végigvettük, hogy milyen helyek jöhetnek számításba a saját mércénk szerint, de mire ezt kisilabizáltuk, mindenhol elfogytak a használható időpontok. Igaz, korábban kellett volna kapcsolnunk, de picit azért minket is meglepett, hogy 2020-ban mekkora szívás egy valamire való koncertet szervezni Budapesten egy kicsi zenekarnak. Aztán felkiáltottunk, hogy a kurva életbe, hol van az megírva, hogy egy lemezbemutatónak mindenképpen Budapesten kell lennie, legyen inkább Csongrádon a Tisza Presszóban! Öt percet gondolkodtunk, aztán beláttuk, hogy jobb ötletünk úgyse lesz, a TP crew pedig tárt karokkal vár minket.” A lemezbemutató után nyáron, a Fishing on Orfű fesztiválon láthatók és hallhatók legközelebb.

 
és akkor most halljuk a Mezumm izgalmas bemutatkozását, íme a Darkness at Noon:

Mezumm a Facebookon

zenekari fotó: Kósa Péter

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_12.jpg 

https://recorder.blog.hu/2020/02/13/albumpremier_mezumm_darkness_at_noon
Albumpremier! Mezumm: Darkness at Noon

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr6715471966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.