Elhunyt Joseph Shabalala, a Ladysmith Black Mambazo alapítója

2020.02.12. 10:31, Gaines

shabalala.jpg

A hatvan éve fennálló dél-afrikai férfikórus, a Ladysmith Black Mambazo alapítója, Joseph Shabalala élete 78. évében, február 11-én, kedd reggel egy pretoriai kórházban elhunyt – számolt be a BBC. A világzene egyik nagy hatású figurája hosszú karrierje során nyert Grammy-díjakat, és közreműködött Paul Simon legendás lemezén.

A Bhekizizwe Joseph Siphatimandla Mxoveni Mshengu Bigboy Shabalala néven született énekes a dél-afrikai Ladysmith városa mellett nevelkedett egy farmon, apja halála után 12 évesen munkába állt egy gyárban, hogy segítsen eltartani a családját. Közben énekelni és gitározni kezdett, felfedezte a dél-afrikai zulu isicathamiya-énekstílust, 1960-ban rokonaival alapított egy kórust, majd visszatérő álmaiban meghallotta a tökéletes harmóniákat, és átalakította az énekkarát úgy, hogy vissza tudják adni az álmaiban hallott dallamokat.

Az 1964-ben Ladysmith Black Mambazo névre átkeresztelt formáció sorra nyerte ezután a helyi isicathamiya-versenyeket. Néhány rádióműsoros fellépést követően leszerződtek egy dél-afrikai lemezkiadóhoz, és 1973-ban megjelent első nagylemezük, az Amabutho; ez volt az első fekete dél-afrikai zenészek által létrehozott album, ami aranylemez lett az országban. A hetvenes évek végére akkora népszerűségre tettek szert, hogy az apartheid rendszer kormánya már elengedte őket nyugat-német turnéra.

ITT ÍRTUNK MÉG BŐVEBBEN A DÉL-AFRIKAI ZENÉRŐL HUGH MASAKELA TROMBITÁS HALÁLAKOR

A következő nagy mérföldkövet Paul Simon legendás és az apartheid elleni bojkott megtörése miatt számos kritikát kapott világzenei albuma, az 1986-os Graceland hozta el, Shabalala és kórusa két dalban, a Diamonds On The Soles Of Her Shoesban és a Homelessben is közreműködött társszerzőként és előadóként. A Ladysmith Black Mambazo részt vett a lemez világ körüli turnéján, fellépett a Saturday Night Live-ban. Paul Simon cserébe három lemezükön dolgozott producerként, beleértve első amerikai kiadványt, a Warner által megjelentetett Shaka Zulu-t 1987-ből. A nemzetközi népszerűségre szert tevő Ladysmith Black Mambazo ötször nyert Grammy-díjat (először 1988-ban, első nem Amerikában élő és alkotó művészként a folk- vagy etnozenei kategóriában, utoljára 2018-ban), szerepeltek Michael Jackson A holdjáró - Moonwalker című filmjében és az Amerikába jöttemben. Az apartheid bukása után Nelson Mandela kinevezte a LBM-et Dél-Afrika kulturális nagykövetének, és ők léptek fel, amikor Mandela átvette a Nobel-díjat. Shabalala 2014-es nyugdíjba vonulásáig turnézott a formációval, melyben már a fiai is énekeltek; 2018-ban így nélküle jutott el a Ladysmith Black Mambazo a Budapest Ritmo Fesztiválra.

https://recorder.blog.hu/2020/02/12/elhunyt_joseph_shabalala_a_ladysmith_black_mambazo_alapitoja
Elhunyt Joseph Shabalala, a Ladysmith Black Mambazo alapítója
süti beállítások módosítása