Elhunyt Andy Gill, a Gang of Four gitárosa

2020.02.02. 19:54, Gaines

andygill.jpg

A posztpunk egyik alapvetése, a brit Gang Of Four gitárosa, Andy Gill a zenekar történetének valamennyi szakaszát végigjátszotta, február elsején, szombaton hunyt el légúti betegségben. 64 éves volt.

Gill 1956-ban született Manchesterben, húsz évvel később egyike volt a Gang Of Fourt Leedsben megalapító négyesfogatnak, és az 1984-es feloszlást követő ő maradt az egyetlen, aki minden egyes újjáalakulásnál jelen volt. Az 1978-as Damaged Goods kislemezzel, majd az 1979-es Entertainment! debütalbumukkal létrehozták a punkfunkot, melyben a marxista témaboncolgatás mellett Gill szögletes, hideg, pattogós gitárjátékának hatalmas szerep jutott. A táncolható, kapitalizmuskritikus punkot tökélyre fejlesztő Gang Of Four eredeti felállásában még négy lemezt rögzített, majd változó konfigurációkban – hol duóként Jon King alapító énekessel, hol új tagokkal, amikor már Gill minősült a vezéralaknak –, egészen a tavalyi Happy Now című albumig szinte minden évtizedben kijöttek újabb stúdióalbumokkal. (A 2000-es évekre csak egy korábbi számaik újra felvett változatait tartalmazó lemez jutott.)

A Gang Of Four mellett Gill producerként együttműködött a Red Hot Chili Peppersszel, Michael Hutchence-szel, a Therapy?-val és a The Jesus Lizarddal. Gitárjátéka és zenéje óriási hatást gyakorolt a posztpunk és a funk elemeket rockzenével ötvöző zenekarokra: az RHCP basszusgitárosa, Flea többször nyilatkozta, hogy a Gang Of Four volt a legfontosabb ihlető forrásuk pályájuk korai szakaszában, de Tom Morello, Bono és Kurt Cobain is őket, vagy direkt Gillt nevezte meg nagy elődként. "Szaggatott, fertőző diszkó-raptortámadásszerű, indusztriál-funk, dekonstruált gitárantihős-hangzása és szenvedélyes, költői, radikális intellektusa alapjaiban határozta meg zenei fejlődésem" – fogalmazott a Rage Against the Machine gitárosa. Gill egy londoni kórházban hunyt el rövid légúti betegségben, jelenlegi Gang Of Four-beli zenésztársai így búcsúztak tőle: "Andy novemberi utolsó turnéjánál el sem lehet képzelni méltóbb búcsút: Stratocasterrel a nyakában ordított a torzítással, megsüketítve az első sorban állókat."

https://recorder.blog.hu/2020/02/02/elhunyt_andy_gill_a_gang_of_four_gitarosa
Elhunyt Andy Gill, a Gang of Four gitárosa
süti beállítások módosítása