Billie Eilish letarolta a mezőnyt a Grammy-díjátadón

2020.01.27. 10:38, Gaines

eilish_grammy.jpg

Vasárnap este átadták a Grammy-díjakat: a tavaly berobbant tinisztár, Billie Eilish magabiztosan dominálta az estét, melynek során több nemrég elhunyt sztárról is megemlékeztek.

A 18 éves Eilish mind a négy nagy kategóriát behúzta a díjátadón, vagyis lefordítva, ő viheti haza a gramofonszobrot az év felvétele (Bad Guy), az év lemeze (When We All Fall Asleep, Where Do We Go), az év dala, valamint a legjobb új előadó kategóriájában is. Ez eddig egyedül egyvalakinek sikerült, 1981-ben Christopher CrossSailing című soft-rock slágerének köszönhetően tarolt. Ráadásul ezzel Eilish lett a legfiatalabb előadó, akit díjazott az Akadémia a legjobb lemezért, Taylor Swiftet ütve ki a nyeregből.

eilish_grammy2.jpg

Így aztán Lizzónak és Lil Nas X-nek most meg kellett elégednie az egyes zsánereken belül aratott győzelmekkel: előbbitől a Truth Hurts behúzta a legjobb popdalt, a Jerome-mal a legjobb hagyományos r&b teljesítményt szavazták meg, a legjobb urban contemporary album pedig a Cuz I Love You lett; az Old Town Road a legjobb klipnek és a legjobb popduónak járó díjat kapta meg (a Billy Ray Cyrusszal közös verzió). Négy jelölésből hármat váltott díjra Gary Clark Jr. énekes-gitáros-dalszerző, aki a This Land című lemezzel és a címadó dallal a rock és a blues kategóriáiban is győzedelmeskedett (legjobb kortárs bluesalbum, rockzenei teljesítmény, rockdal). Első Grammy-díját nyerte meg Tyler The Creator (az Igor lett a legjobb raplemez), valamint Rosalía (az El Mal Querer győzőtt a legjobb latin rock, urban vagy alternatív lemez kategóriájában), a The Chemical Brothers pedig tizenkét év után tudott ismét diadalmaskodni a No Geography című lemezzel és a Got To Keep On című dallal az elektronikus tánczenei mezőnyben.

NEM TUDOD, KI AZ A BILLIE EILISH? INNEN MEGTUDHATSZ RÓLA MINDENT!

Ahogy az mindig lenni szokott, most is legalább annyira szólt a gála a fellépésekről és különféle speciális megemlékezésekről, mint a díjak átvételéről és a köszönőbeszédekről. Az estét a legtöbb jelöléssel rendelkező Lizzo nyitotta meg egy medley-vel, majd fellépett Tyler The Creator, Ariana Grande, Lil Nas X (a BTS-sel, Nasszal, Billy Ray Cyrusszal és Diplóval karöltve), Rosalía, és persze Eilish. Külön blokkban emlékeztek meg a tavaly elhunyt Nipsey Hussle-ről, John Legend, DJ Khaled, Kirk Franklin és Meek Mill részvételével (Hussle-t két posztumusz díjjal is kitüntették az este folyamán), illetve többször is elhangzott Kobe Bryant neve, aki a gála előtt nem sokkal hunyt el tragikus helikopterszerencsétlenségben. A házigazda Alicia Keys a Boyz II Mennel a cappella dallal tisztelgett a kosárlabdázó előtt, aki aktív pályafutása során a Lakersszel pont a Grammy-díjátadó helyszínét biztosító sportcsarnokban játszott mindig hazai pályán.

TAVALY A NŐKNEK ÁLLT A VILÁG A GRAMMY-DÍJÁTADÓN

Az idei Grammy-díjátadót több botrány is övezte, ezek egyike volt, hogy az Aerosmith megtiltotta dobosának, Joey Kramernek, hogy fellépjen velük és a Run DMC-vel, ez így is történt, nélküle adták elő a Walk This Wayt. Egy másik furcsaság viszont csak a gála során zajlott le: a Prince-nek szentelt megemlékezésen, amelyet a sztár egykori kollaborátora, Sheila E. vezényelt le, Usher mellett FKA twigs is fellépett, utóbbi azonban érthetetlen módon nem énekelt, csupán rúdtáncolt. Az okokról ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot: Twigs maga azt állítja, "naná, hogy szerettem volna énekelni a díjátadón, most nem kértek fel rá, remélhetőleg a jövőben majd sor kerül rá, mindenesetre így is megtiszteltetés volt", míg Sheila E. szerint Twigs a beállásnál meggondolta magát, mert "nem volt fülmonitora, ezért nem hallott rendesen", vagyis az énekesnő döntése volt, hogy csak rúdtáncol.

 

Címkék: grammy billie eilish
https://recorder.blog.hu/2020/01/27/billie_eilish_letarolta_a_mezonyt_a_grammy-dijatadon
Billie Eilish letarolta a mezőnyt a Grammy-díjátadón
süti beállítások módosítása