Björk zenét szerzett egy szállodai előcsarnokhoz

2020.01.20. 10:32, Gaines

bjorkhotel.PNG

Björk összefogott egy mesterséges intelligenciával, hogy olyan zenét szerezzenek, ami aztán egy New York-i luxushotel előcsarnokában szól. Szerencsére nem kell repülőjegyet vennünk Amerikába, mi is belehallgathatunk a kompozícióba.

Az izlandi énekes-dalszerző előző tavasszal egy hónapon keresztül a Sister City nevű New York-i hotelban szállt meg a Hamrahlid kórussal egyetemben, a Cornucopia című nagyszabású koncertre próbáltak, amit aztán májusban adtak elő a manhattani Shedben (majd később Mexikóvárosban és több európai nagyvárosban megturnéztatták). A hotel vezetősége vetette fel az ötletet Björknek. nincs-e kedve "generatív hallzenét" szereznie számukra, Björk pedig régi kórusművei rövid részleteiből gyűjtött össze egy új, Kórsafn nevű "művet", amit aztán a Microsoft algoritmusa egy, az égboltra irányuló kamera segítségével variál az évszakok időjárási mintázataihoz, a tavasszal visszatérő madárrajokhoz, napfelkeltékhez és naplementékhez, légnyomásbeli változásokhoz idomulva.

"Egy Manhattan belvárosában lévő építészeti alkotás kezet nyújtott nekem az MI-tangóhoz, én pedig elfogadtam a felkérést" - meséli saját szavaival Björk. - "Kíváncsian várom az eredményt. Az elmúlt 17 évben írt kórusműveim archívumát kínáltam fel nekik, ami a mesterséges intelligencia flipperén suhan majd át a madárvonulások, felhők, repülők és a barométer nevezetű kéjes eszköz által kijelölt hálózatban! A Hudson Valley történetesen a bolygó egyik madárforgalomban leginkább gazdag torkolatvidéke, ami saját tapasztalat." Az installációt február végéig minden vasárnap délután négy és hat óra között zenehallgató bulikon is lehet élvezni a szállodában, de ami nekünk fontos, hogy streamelhető a hotel honlapján is a hosszú csendeket megtörő digitális kórusfoszlányokat.

https://recorder.blog.hu/2020/01/20/bjork_zenet_szerzett_egy_szallodai_elocsarnokhoz
Björk zenét szerzett egy szállodai előcsarnokhoz
süti beállítások módosítása