Huszonöt éves karácsonyi dal vezeti az amerikai slágerlistát

2019.12.17. 18:42, Gaines

mariahcareyxmas.jpg

Mariah Carey ünnepi dala, az All I Want For Christmas Is You 1994 óta folyik a csapból, és idén először jutott el odáig, hogy vezesse az amerikai slágerlistát. Plusz egészen közel került ahhoz, hogy megdöntsön egy régi rekordot is.

A huszonöt éve megjelent, Walter Afanasieffel közösen írt karácsonyi száncsengős dalát egyszerűen lehetetlen nem ismerni – az más kérdés, szereti-e az ember, a Margaret Island és Hangácsi Márton is ezt a dalt nevezte meg, amikor azt kérdeztük tőlük, melyik karácsonyi slágertől szabadulna meg örökre, ha tehetné. De hát nem szabadulhatunk tőle, ott fog szólni a rádióban, a plázákban, meg persze a streaming lejátszási listákban; ennek köszönhetően – meg a negyed évszázados jubileumi újrakiadások segítségével – tudta megcselekedni, hogy december 16-án, huszonöt év után most először az amerikai slágerlista élén végzett.

KARÁCSONYI BESZÉLGETÉSÜNK HANGÁCSI MÁRTONNAL ITT OLVASHATÓ

Az All I Want For Christmas Is You a megjelenés idején nem is került fel a Billboard Hot 100-as listára, mivel akkor még csak olyan dalokat mértek ezen a listán, amiket kislemezként adtak ki, míg a szóban forgó szerzemény az énekesnő karácsonyi EP-jén szerepelt csak. Ez Mariah Carey tizenkilencedik első helyezése a slágerlistán (legutóbb több mint tíz éve, a 2008-as Touch My Bodyval tudta elérni ugyanezt), és ezzel karnyújtásnyira került, hogy megdöntse a Beatles rekordját, ők ugyanis húsz aranyérmes kislemezdallal voltak képesek meghódítani a slágerlistákat. Még egy érdekesség: Mariah Carey ezzel minden évtizedben szerzett magának egy első helyezést a kilencvenes évek óta. Meg még egy: bármilyen fura, az All I Want For Christmas Is You mindössze a második karácsonyi sláger, ami a kislemezes slágerlista éléig jutott – ezelőtt csak Alvin mókusai trónoltak a csúcson az 1958-as The Chipmunk Song (Christmas Don’t Be Late) című novelty dallal, 1963 és 1972, valamint 1983 és 1985 között a Billboard ki is tiltotta a karácsonyi dalokat a Hot 100-ből, külön rangsorolva őket.

„Megcsináltuk” – kommentálta velősen Mariah Carey ünnepi slágere legújabb sikerét.

https://recorder.blog.hu/2019/12/17/huszonot_eves_karacsonyi_dal_vezeti_az_amerikai_slagerlistat
Huszonöt éves karácsonyi dal vezeti az amerikai slágerlistát
süti beállítások módosítása