Nem csalás, nem ámítás: John Frusciante tényleg visszatért (megint) a Red Hot Chili Peppersbe

2019.12.16. 17:32, Gaines

redhot_1.jpg

A Red Hot Chili Peppers tegnap bejelentette, hogy egykori gitárosuk, a 2009-es kiválása óta szólókarrierjére fókuszáló John Frusciante visszatér a zenekarba. Ami egyben azt is jelenti, hogy a csapat megválik Josh Klinghoffertől, aki az elmúlt tíz évben erősítette soraikat.

John Frusciante és az RHCP közös története a nyolcvanas évek végén indult, miután a zenekar alapító gitárosa, Hillel Slovak drogtúladagolásban elhunyt. (Lábjegyzet: Slovak az RHCP debütlemezén nem gitározott, ott Jack Sherman játszott helyette.) Frusciante pár év múlva, 1992-ben, a Blood Sugar Sex Magik turnéja közben távozott a zenekarból, amit heroinfüggő mélyrepülés követett. A helyébe lépő Dave Navarro (Jane’s Addiction) nem illett az RHCP-be, ezért nem maradt sokáig, és 1998-ban visszacsábították a drogproblémáiból időközben kilábalt Frusciantét, aki ezúttal tíz évig gitározott velük, többek közöt a Californication és a By The Way című ezredfordulós lemezeken. A Stadium Arcadium-turnét követően – és a csapat 10. stúdiólemeze, az I’m With You felvételei előtt – aztán másodszor is otthagyta a zenekart, ekkor munkatársát és barátját, a turnén másodgitárosként kisegítő Josh Klinghoffert vették be negyedik tagnak. Klinghoffer tehát tíz évig zenélt a csapatban, a 2016-os budapesti koncerten is ezzel a felállással láthattuk a Red Hot Chili Pepperst.

A RHCP ELSŐ KÖZEL HARMINC ÉVÉNEK TÖRTÉNETE... MEG A JANE'S ADDICTIONÉ

Josh csodálatos zenész, tiszteljük és szeretjük. Rendkívül hálásak vagyunk neki a velünk töltött idejéért, és a sok-sok ajándékért, amit megosztott velünk” – dicsérte a zenekar a távozó gitárost a szociális médián közzétett sajtóközleményében. „Egyben nagy izgalommal és lelkesedéssel jelentjük be, hogy John Frusciante ismét csatlakozik a bandához.” A régi-új zenésztársat sokan máig az első számú RHCP-gitárosnak tartják, hiszen hozzá köthetőek a csapat legerősebb és/vagy legsikeresebb lemezei (Blood Sugar Sex Magik, Californication). Frusciante az elmúlt tíz évet szólókarrierje építgetésével töltötte – amit már jóval korábban, a 90-es évek közepén kezdett meg –, elektronikus zenei műfajokkal kísérletezett a progresszív szintipopotól az absztrakt elektronikán át az experimentális acid house-tripekig Trickfinger név alatt, mindenképp érdekes lesz tehát, hogyan illeszkedik majd vissza az RHCP-be, és részt vett-e már a zenekar állítólag készülő tizenkettedik albumának stúdiómunkálataiban. Klinghoffer egyébként november végén hozta ki első saját szólólemezét To Be One With You címmel (Pluralone néven), melyen Flea és az RHCP korábbi dobosa, Jack Irons is játszik.

A RHCP LEGUTÓBBI LEMEZÉRŐL ITT ÍRT NEKÜNK VENDÉGROCKERÜNK

https://recorder.blog.hu/2019/12/16/nem_csalas_nem_amitas_john_frusciante_tenyleg_visszatert_megint_a_red_hot_chili_peppersbe
Nem csalás, nem ámítás: John Frusciante tényleg visszatért (megint) a Red Hot Chili Peppersbe
süti beállítások módosítása