Stormzy képe már ott lóg Shakespeare és VIII. Henrik mellett

2019.12.05. 09:48, Gaines

stormzygallery2_1.jpg

A brit rapper tavaly történelmi jelentőségű koncertet adott a Glastonburyn, ezzel kiérdemelte, hogy helyet kapjon a londoni National Portrait Galleryben – írta meg a Guardian.

A 19. közepén alapított arcképcsarnokban a szigetország történelmének és művészetének legjelesebb képviselői kapnak helyet festmények, szobrok vagy fényképek formájában, kronológiai sorrendben. Stormzy fényképén, amit Mark Mattock készített, a grime-főnök a Glastonburyn viselt, Banksy által tervezett, az Egyesült Királyság zászlaját átfazonírozó mellényére tekint le. Koronát visel, a H.I.T.H. betűszót, amely a december 13-án megjelenő legújabb lemez, a Heavy Is The Head rövidítése, a Shakespeare-től származó híres idézetből. („Uneasy is the head that wears the crown”, azaz: „A koronás fej fekhelye keményebb”, a IV. Henrikből.)

stormzygallery_1.jpg

Stormzy megtiszteltetésnek tartja, hogy „egy olyan galériában állítják ki a képem, mely rengeteg fantasztikus arcképet vonultat fel a brit történelemből”. A galéria művészeti igazgatója, Nicholas Cullinan azzal indokolta az új Stormzy-képet (egyébként idén már két másik arcképet is beszerzett róla a képtár), hogy a rapper „minden kétséget kizáróan jelentős hatást tett napjaink brit kulturális életére, nemcsak zenéjével, hanem a kisebbségi csoportok és fiatalok érdekében végzett munkájával, és reméljük, a látogatóinknak tetszeni fog az új fotó kontrasztba állítása a viktoriánus idők befolyásos szereplőiről készített történeti arcképeivel.” A fénykép egyébként csak időszaki jelleggel van kiállítva, bár a kurátorok bíznak benne, hogy az állandó kiállításhoz is fel tudják majd használni később.”

KRITIKÁNK STORMZY DEBÜTLEMEZÉRŐL

Stormzy második, decemberben megjelenő lemezéről már három kislemezdalt is hallhattunk, a Vossi Bop kilenc hétig maradt zsinórban a brit slágerlista top 5-jében; a héttagú kórussal kísért Crownból származik a lemezcímet szolgáltató Shakespeare-parafrázis, az Own It pedig Ed Sheerant és Burna Boyt fícsöringeli. A szeptemberben kiadott Sounds Of The Skeng nem került fel az új lemezre, amit sajnálunk, mert elég jó szám virtuóz klippel, de így is várjuk.

Címkék: stormzy
https://recorder.blog.hu/2019/12/05/stormzy_kepe_mar_ott_log_shakespeare_es_viii_henrik_mellett
Stormzy képe már ott lóg Shakespeare és VIII. Henrik mellett
süti beállítások módosítása