„Minden műfajt meg kell mutatni” – Interjú Rábóczki Jankával, az UP Rendezvénytér kommunikációs igazgatójával

2019.12.04. 14:00, trecorder

rec_078.jpg
(X) Különleges és több szempontból hiánypótló rendezvényközpont rejlik Budapest északi részén, Újpest szívében. Az UP Rendezvénytér tavaly ősszel nyílt meg, és az azóta eltelt egy évben megkerülhetetlen színházi és standup-produkciókkal Pintér Béláéktól Bödőcsig, ínyenc koncertekkel Henri Gonzótól Karácsony Jánosig és vonzó közösségi programokkal tették le a garast az igényes kultúraközvetítés és szórakoztatás mellett. Az elsőrangú látvány-, hang- és színpadtechnikával felszerelt, többfunkciós koncertterem, intim bisztróhelyiség és hatalmas terasz várja a látogatókat és az előadókat a fővárosból és környezetéből – mindezt egyedi helyen, a vadonatúj Újpesti Piac felett. A legközelebb a Braindogs december 5-ei, csütörtöki nagykoncertjével jelentkező UP missziójáról, adottságairól, jelenéről és jövőjéről a rendezvényközpont kommunikációs és marketingigazgatóját, Rábóczki Jankát kérdeztük.

Hogyan jött az UP Rendezvénytér gondolata? Milyen célkitűzésekkel vágtak bele a kezdeményezésbe?

Több mint egy éve nyílt meg a rendezvénytér, egészen új koncepcióval és lehetőségekkel a kerületben. Önkormányzati beruházással a régi piac területén építettek egy új, modern komplexumot, melynek első, második és harmadik emelete tartozik az UP Újpesti Rendezvénytérhez – a földszinten és az első emelet egy részén a piac helyezkedik el, tehát egyszerre tápláljuk a szellemet és a testet. Alapvetően azzal a céllal jött létre ez a tér, hogy nyitva álljon mindenki előtt, és hogy magas színvonalú, válogatott kultúrát kínáljon az ide látogatóknak, legyen szó újpestiekről vagy máshonnan érkezőkről.

up_rj_650.jpg
Milyen előnyökkel jár ez a helyszín?

Csodálatos dolog, hogy a város szívében van egy 462 fős színházterem. Hatalmas a színpad, elképesztően jól variálhatóak a terek. Ez az épület azért működik fantasztikusan koncert-, rendezvény- vagy színházi helyszínként, mert nagyon különböző hangulatú és hangzásvilágú programoknak ad teret. A bisztróban akusztikus koncerteket tartunk, a színházteremben pedig rendes ülős-nagyzenekaros koncertek mellett bulik is lesznek. A teraszon nyáron minden szombaton élőzenei koncertek voltak jazztől blueson át rockig és swingig. Abban hiszünk, hogy minden műfajt meg kell mutatni. Az ember nem úgy születik, hogy minden ételt szeret. Igaz ez a zenei és színházi műfajokra is: meg kell kóstolni, bele kell pillantani. Szeretnénk, ha minél több embernek lehetősége adódna, hogy kitalálja, miként változott az ízlésvilága az évek során. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy ingyenes koncerteket is szervezzünk.

Hogyan alakították ki a koncerttermet, hogy sokféle program és közönség kiszolgálására legyen alkalmas?

Nagyon jól variálható a tér. A hátsó üléssorokat hátratolva és az alsó székeket felemelve 1200 fős befogadóképességű dühöngő alakítható ki, de felesben leválasztható függönnyel is, ami így 180 főnek ad helyet, megtartva a nagy helyszínt. A hangzást is ez alapján tudjuk alakítani, volt már nálunk rockkoncert, Cseh Tamás-est, de olyan is, hogy a bisztróba letettünk egy balettszőnyeget, kitoltuk a versenyzongorát, felültettük a bárszékre Frenket egy gitárral – és ugyanúgy betöltötte a teret a hangja. Célunk, hogy olyan zenekaroknak, akár jól ismert zenészek kevésbé ismert formációinak is bemutatkozási lehetőséget adjunk, akiket ilyen felállásban kevés helyen lehet látni.

A városban kevés az ilyen közepes méretű koncerttér, ami se nem kis klub, se nem nagy aréna. Kimondott cél ennek a résnek a betöltése is?

Hiányzik a Pecsa, igaz? Ezt a hiányérzetet is enyhítheti a négy funkciót ellátó UP. A „nyitott ház” jellegű programjaink, szolgáltatásaink között szerepel könyvsarok, gyerekjátszóház, és szoktak nálunk sakkozni, táncolni, művészettörténeti előadást is hallgatni. Céges rendezvényeknek is helyet adunk. Koncerteket tartunk a teraszon, a bisztróban, sőt, már a lépcsős részen is rendeztünk egy Hommage du acoustique á Parazol-koncertet. A színházteremben pedig a klasszikus nagykoncertek működnek remekül, de például másfél hete, a Klasszik Lasszó-koncerten szalonhangulatot teremtettünk a nézőtéren – leválasztottuk a hátsó teret, és elképesztően jól szólt. Speciális igényeknek is eleget tudunk tenni, legyen szó akár LED-falról, fényekről, díszletmozgatásról, minden csak az előadóval való kommunikáción múlik.

/ Németh Alexandra rendezvényszervező, Chlebda István vezérigazgató, Rábóczki Janka kommunikációs és marketingigazgató 

up_csoportkep_650.jpg
A programkínálatban olyan fellépések mellett, mint a Braindogs, a Žagar vagy Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertjei, találunk másfajta zenei témájú programsorozatot is.

Bármi is legyen a téma, fontos irányelvünk, hogy mindent egy kicsit másképp csináljunk – a koncerteket például közönségtalálkozókkal kötjük egybe. Több beszélgetős műsort is szervezünk, az egyik az Alternatívák, melynek keretében a M.a.csek szerkesztőpárosa beszélget olyan művészekkel, alkalmanként két-két zenésszel, akiknek a munkássága illeszkedik a mi ars poeticánkhoz. Jó hangulatú, közvetlen, intim élménnyel gazdagodik, aki ellátogat rá, és bízunk benne, hogy újra eljön majd. Azért mutatunk be ennyi műfajt ennyiféleképpen, hogy a vendégek és a művészek is megszokják és megszeressék a helyet. Ennek is köszönhető, hogy a fellépőink szívesen térnek vissza, és ajánlják az UP-ot másoknak is.

December 5-én Tom Waits 70. születésnapjáról emlékezik meg a Braindogs, az UP nagyszínpadán ott lesz többek közt Frenk, Ripoff Raskolnikoff, Ian Siegal és Varga Livius is:

up_braindogs_650.jpg

Milyen tapasztalatokat szűrtek le az első egy évből?

Nagyon lényeges a jó értelemben vett kiszámíthatóság. Igyekszünk úgy összeállítani a programstruktúránkat, hogy tudni lehessen, mi várható szerdánként, csütörtökönként. Szintén fontos kiemelni: nem igaz, hogy egy nem teljesen belvárosi kerületben ne lehetne magaskultúrát közvetíteni, értéket teremteni. Van rá igény. A Deák tértől egy perccel sincs messzebb az UP, mint az A38 Hajó, csak érdeklődés és megszokás kérdése, melyik irányba indulunk el. A jegyértékesítési adatokból látszik, hogy az egész városból, sőt az agglomerációból is jönnek látogatóink.

Inkább Újpest vérkeringésébe szeretnének bekapcsolódni, vagy az egész városéba?

Az egész várost és vonzáskörzetét szeretnénk megmozgatni. Egy művészettörténeti előadás hallgatói vagy a sakkozni beülők persze elsősorban helyiek, bár itt van a Hütte – az UP teraszán felállított iglu –, és benne az ingyenes játszósarok, ahová Budáról is járnak át a családok, mert nincs ilyen sehol máshol. De ide is bevisszük a kultúrát bábelőadásokkal, kézműves foglalkozással, kortárs gyerekszerzők műveinek felolvasásával. Mint minden más, amit csinálunk, értékteremtés ez is, kicsit másképp.

Programok, jegyvásárlás és minden információ az UP Rendezvénytér oldalán: uprendezvenyter.hu

UP a Facebookon: facebook.com/uprendezvenyter.hu

UP az éjszakában:

rec_078_mg_5258.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/12/04/_minden_mufajt_meg_kell_mutatni_interju_raboczki_jankaval_az_up_rendezvenyter_kommunikacios_igazgato
„Minden műfajt meg kell mutatni” – Interjú Rábóczki Jankával, az UP Rendezvénytér kommunikációs igazgatójával
süti beállítások módosítása