Filmrecorder. Így sikoltanak a szellemek a pusztuló filmszalagon

2019.12.02. 16:19, vferi

outer_space.jpg

Kultsarok rovatunkban olyan kevésbé ismert filmekre hívjuk fel a figyelmet, amiket valószínűleg amúgy nem jutna eszedbe megnézni. Ez a cikk először a Recorder magazin 77. számában jelent meg.

#4 - Outer Space (1999)

A mozi régi álma, hogy egyszercsak szétfoszlik a világ: erről mesélnek például Roland Emmerich vagy Michael Bay művei. De egyetlen film sem mesél erről olyan iszonyatos erővel, mint Peter Tscherkassky alig 10 perces, fekete-fehér rövidfilm-klasszikusa, az Outer Space.

Ez a vibráló rémálom egy ijedt nőről szól, aki hazatérve ismeretlen erőkkel néz szembe: remegni kezd a ház, egymásra csúsznak a képek, és az élet kulisszái mögött láthatóvá lesz a borzalmas külvilág: maga a filmanyag! A zilált Barbara Hershey a celluloid rabjaként vergődik a szemünk előtt szétbomló filmben, fojtogatni kezdik a nyersanyag hibái és a vágások idegbeteg tremorja, ráomlanak a falak meg a széteső terek.

Nincs film, ami jobban megragadná a létbe zártság iszonyatát, vagy annak a rémületét, hogy egy pusztuló szellemvilág foglyai vagyunk. Ez a metafizikus borzalommozi a Lélekvesztő című csodás horror kockáiból készült, egy bölcs osztrák professzor fércelte össze a sötét pincéjében, de tudós szakmunka helyett inkább valamiféle mozgóképes grindcore-ra hasonlít: rövid, hangos és brutálisan intenzív film a pánikrohamról és a celluloid haláláról, meg arról a hidegről, ami a képkockák között van.

szerző: Nagy V. Gergő

https://recorder.blog.hu/2019/12/02/filmrecorder_kultsarok
Filmrecorder. Így sikoltanak a szellemek a pusztuló filmszalagon

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr2015330418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.