Gamelán a világ túlsó feléről – Ma este Surya Kencana A a Trafóban!

2019.11.23. 10:32, Gaines

surya2.jpg

(X) Izgalmas zenei utazásra invitálja a szabad szellemű és nyitott zenerajongókat a hagyományos indonéz dallamokat megszólaltató Surya Kencana A együttes, a gamelán hazai nagykövete. Hogy mire számíthat, aki ma este nyolckor ellátogat a Trafóba? Hipnotikus elmélyülésre, felemelő szárnyalásra, nem evilági élményre, ősi hangzásokra – egyszóval, igazi csemegére.

De mi is az a gamelán? Indonézia népzenéjének egyik legismertebb, megkerülhetetlen eleme, amely a több mint 18 ezer sziget alkotta országon belül Jáván, Szumátrán és Balin található meg. Nyugodtan mondható ősi műfajnak, története évszázadokra, már a buddhizmus és a hinduizmus indonéziai megjelenése előttre nyúlik vissza. A zenét szinte kizárólag ütőhangszeresek adják elő együttesekben: különböző kisebb-nagyobb gongok, csörgők, dobok szólalnak meg az előadások során.

Az egyes hangszereknek, hangszercsoportoknak megvan a maga funkciója az ütőzenekaron belül: vannak strukturális hangszerek, amelyek meghatározzák egy darab szerkezetét, mások dallamot visznek, megint mások pedig díszítenek, bizonyos keretek között improvizálhatnak, vagy a karmester szerepét töltik be. De nemcsak metallofonok és egyéb ütősök alkotják a zenekart, bambuszfurulya, kéthúros vonóshangszer, sőt, női ének és karének is hallható.

GYORSTALPALÓNK INDONÉZIA NÉPZENÉJÉRŐL

A gamelán legfőbb hazai képviselői a budapesti Indonéz Nagykövetség saját együttese, a Surya Kencana A, így személyükben első kézből, avatott művelőktől nyerhetünk betekintést a szigetvilág zenei hagyományaiba. A csapat egyes tagjai már 1999-ben zenéltek, jelenlegi felállásában – már fiatalabb generációt is képviselve – 2010 óta létezik. A zenekarból sokan ösztöndíjjal tanultak Jáván, és mélyítették el hangszeres-elméleti tudásukat. Adtak sikeres koncertet a Zeneakadémián, a Babel Sound Interaktív Világzenei Fesztiválon és a Koloródán is. „Amikor életemben először meghallottam, megláttam a gamelánt, olyan volt, mint az égi zene, az angyalok zenéje, annyira megfogott, mintha nem is földi zene lenne” – fogalmazott Wimmer Zsuzsanna, a zenekar egyik alapítója.

surya_1.jpg

A Trafóban különleges vendégelőadók is hozzájárulnak majd a különleges zenei élményhez. Andrea Rutkowski Hadisoemarto hagyományos közép-jávai táncokat fog bemutatni az élőzenei kísérettel. Peter Smith gamelánjátékos három évig tanult ösztöndíjjal Közép-Jáván, ezalatt bábelőadást kísérő együttesektől palotazenekarokon át éjjeli utcazenészcsapatokig szerzett gyakorlatot. Az élő tradíciót a londoni Southbank Centre kulturális központban 28 éve működő gamelán együttes, a Southbank Gamelan Players tagjaként ápolja, akik három éve a CAFe Budapest keretében felléptek nálunk az okos elektronikát játszó Plaiddel együtt – érdemes megjegyezni, hogy a gamelán hipnotikus dallamvilága, egyedi tempó- és ritmuskezelése, lüktetése olyan kortárs zeneszerzőket és könnyűzenészeket is inspirált, mint Steve Reich, Philip Glass, Ligeti Görgy, Björk, vagy a chicagói posztrock Tortoise. Igazán egyedülálló lehetőség lesz tehát ez a koncert, hogy megismerjük egy távoli kultúra zenéjét. Jegyek még mindig kaphatók a Trafó oldalán, érdemes gyorsan bezsákolni őket!

 fotók: Ofner Gergely

https://recorder.blog.hu/2019/11/23/gamelan_a_vilag_tulso_felerol_ma_este_surya_kencana_a_a_trafoban
Gamelán a világ túlsó feléről – Ma este Surya Kencana A a Trafóban!
süti beállítások módosítása