Albumpremier! Kispárna: WOZ?

2019.11.22. 19:00, Gaines

kisparna_zenekar.jpg

A budakeszi illetőségű, punkrockot játszó Kispárna zenekar harminc éve alakult, a jeles évfordulót azzal ünneplik meg, hogy kiadnak egy lemezt. Méghozzá a legelsőt. A kései, de korántsem megkésett debütlemez a Recorderen hallható először.

kisparna_front_final.jpgA Kispárna zenekar 1989-ben alakult, Zágoni Péter (Zágó) énekes-ritmusgitáros és Bosznai Tatmás (Boszi) basszusgitáros ötleteként még általános iskolás éveikben, Budakeszin. Kezdetben főképp a punk-rock és a hardcore zenei elemei ötvöződtek a dalaikban. Szólógitáros poszton több tagcsere is volt, Túri Norbertet először Münich Iván váltotta, majd 2000-től Czifrák László (CZ) érkezett a csapatba. A zenekar 2003-ban parkoló pályára állt, és majd 10 év kihagyás után 2012 őszén tért vissza amolyan örömzenélés gyanánt. Ez azonban “maradandó károsodást okozott". A dobos terén is frissítésre kényszerült a zenekar, Szegulja Miklós helyére Nagy Gábor került; kísérletképpen 2013-ban még egy szkreccses is bekerült a zenekarba Somlai Tamás személyében, de végül a klasszikus négyesfogat rockfelállás bizonyult erősebbnek.

"Minden tag autodidakta módon sajátította el hangszerének kezelését, ami abszolúte nem hátrányként, de erősen érezhető, megkímélve ezzel a szolfézs- és zenetanárok idegrendszerét" – fogalmaz a zenekar, amely 99%-ban saját szerzeményeket játszik, magyar szövegekkel. "Igyekszünk minél több jó koncertet összehozni, azonban mivel mindenkinek megvan a polgári foglalkozása, ez kizárólag az együtt zúzás öröméről szól, amelynek hangulatát az élő bulikon maximálisan igyekszünk átültetni a közönségre."

Az élőzenélést sokáig csak saját maguk szórakoztatására rögzített demófelvételek kísérték, aztán 2019 nyarán érezték úgy, hogy egy jó minőségű felvételt készítenének, mely Kolozsi Péter (Pít) KitchenRoom Stúdiójában valósult meg. A lemezről és a stúdiómunkáról így meséltek: "A dalok törzse egyszerre, élőben került rögzítésre, majd erre kerültek fel az ének és szóló részek. Az egyben feljátszás célja az volt, hogy a felvétel úgy szólaljon meg, olyan atmoszférát teremtsen, ahogy az élőben a koncerteken is történik. Pít néhány dalban produceri szerepet is felvállalt. A felvett dalok mindegyike saját szerzemény, a címadó dal (WOZ?), egy szájhagyomány útján fennmaradt sváb mondóka kissé sarkított megzenésítése, feldolgozása." A szövegeket Zágoni Péter jegyzi, a lemez borítója és a banda logója is saját ihletésű és tervezésű, Czifrák jóvoltából.


a Kispárna lemezbemutatója december 7-én lesz a TRIP Hajón, a Napokon zenekarral együtt lépnek majd fel, Facebook-eseményoldal


és akkor halljuk a kilenc számos, egyszerre karrierösszegző és bemutatkozó lemezt, a WOZ?-t:

Kispárna a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/11/22/albumpremier_kisparna_woz
Albumpremier! Kispárna: WOZ?
süti beállítások módosítása