Itt a Hangfoglaló Program – konferencia a rendszerváltás és a könnyűzene kapcsolatáról

2019.11.11. 09:00, trecorder

a_falak_leomlanak_fb_flyer_1_-page-001.jpg
Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának éves szakmai konferenciája ezúttal a rendszerváltás és a könnyűzene kapcsolatára koncentrál. A rendezvény november 14-én, csütörtökön lesz a BMC-ben.

Harminc éve zajlott a rendszerváltás. A falak leomlottak – egyrészt konkrét értelemben (hiszen 1989. június 27-én Alois Mock és Horn Gyula átvágták a drótkerítést az osztrák-magyar határnál; ugyanez a határszakasz a páneurópai piknik keretében, 1989. augusztus 19-én megnyílt az NDK menekültjei számára néhány órára, majd szeptemberben véglegesen is), másrészt szimbolikusan is: romjaikon beözönlött a „nyugat”, nem hagyva érintetlenül a könnyűzenét sem.

Erre reflektál az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának konferenciája, melynek első szekciójában szó lesz a rendszerváltás környékén bekövetkező technikai változásokról, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat átalakulásáról és az állambiztonság és a populáris zene kapcsolatáról. A második szekcióban a színterek, a média, a turnémenedzsment, a lemezkiadás változásai kerülnek terítékre, a harmadik szekció előadásai által pedig a korabeli zenekarok helyzetéről is képet kaphatnak a konferenciára látogatók, legyen szó a generációs előadókról vagy a lokális szcénákról.

Végezetül pedig az Azok a régi csibészek Extra alkalmán Czutor Zoltán (a Nyers, majd a Belmondo frontembere), Márton András (a KFT dobosa) és Tereh István (az Első Emelet tagja, illetve a Solaris, a Step, a Napoleon Boulevard és Vincze Lilla egykori menedzsere) mesélnek Lévai Balázsnak a saját, privát rendszerváltásukról.

A konferencián és az azt követő beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT lehet, a Facebook-esemény pedig ITT van.

cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/11/11/itt_a_hangfoglalo_program_a_falak_leomlanak_a_rendszervaltas_es_a_konnyuzene_konferencia
Itt a Hangfoglaló Program – konferencia a rendszerváltás és a könnyűzene kapcsolatáról
süti beállítások módosítása