Filmrecorder. A Rossz versekben az is nagyon jó, ami benne sincs

2019.10.23. 12:42, vferi

vlcsnap-2019-10-22-12h16m09.jpg

A Rossz versek szeretetreméltó, invenciózus film, amit szívesen néztünk volna még tovább, így aztán örömünkre szolgál, hogy a DVD-megjelenéshez olyan extrák társulnak – köztük egy kortárs magyar írók bevonásával összeállított novelláskötet –, amelyek még inkább gazdagítják az élményt. Ez a kritika először a Recorder magazin 76. számában jelent meg.

Manapság, amikor a fizikai adathordozók háttérbe szorulásának és a streaming előretörésének köszönhetően kihalófélben vannak az extrákkal megpakolt DVD-kiadványok, örömteli dolog, amikor méltó körítéssel tehetünk fel egy filmet a polcunkra. Főleg a többszöri újranézésre kiválóan alkalmas Rossz versek esetén. Noha Reisz Gábor filmjének nézőpontja a szakításban kizökkent, emlékeiben barangoló Merthner Tamáshoz kötődik, a műfaji-formai játékok, az epizodikusság, a frappánsan megrajzolt mellékalakok miatt nyitottabb egyetlen karakterívnél.

vlcsnap-2019-10-22-12h10m33.jpg

A rendező és négy kiemelt stábtag által rögzített, anekdotákat és szakmázást azonos arányban tartalmazó, korrekt audiokommentár például több rejtett utalásra, párhuzamra, összefüggésre hívja fel a figyelmet, amelyek felett a sűrű szövésű film első vagy sokadik megtekintésekor is könnyű elsiklani.

„NEM KELLETT MÉLYRE NYÚLNOM, HOGY SZOMORÚ ARCOT VÁGJAK” -
OLVASD EL AZ INTERJÚNKAT REISZ GÁBORRAL!

A kivágott jelenetek között akad legalább egy– a kétbalkezes fizikatanár bohózatszerű, több felvonásos némajátéka –, amely önálló kisfilmként is megállná a helyét. A kevésbé izgalmas extrákba is kerültek játékok, mint a werkfilmben a Szomszédok-osított stáb.

A kiadvány igazi aduásza azonban a Rossz versek és 14 el nem beszélt történet című könyvmelléklet, 14 szereplő önálló elbeszélése más-más szerző tollából. A történetek illeszkednek a film kedves, szellemes, neurotikus-melankolikus alaphangneméhez, de azon belül minden karakter saját elbeszélői hangon szólalhat meg, a tömény önutálatban tapicskoló Úrimuri-törzsvendégtől (Totth Benedek: Igazság és óvszer) az életét csendes belenyugvással elrendező Valiig (Szentesi Éva: Köszi, hogy jöttél meg minden).

rossz_versek_borito_300dpi.jpgA szinte kizárólag E/1-es, szeretetteljes-személyes, egy drámát és egy verset leszámítva novellákba csomagolt sztorik vissza-visszakanyarodnak Tamáshoz, de ő a háttérbe vonul; a két kerettörténet még a film legszembetűnőbb hibáját is orvosolja, és az eddig csupán Tamás prizmáján, vázlatosan tükröződő Csák Anná(k) előlépnek, feltárva egyenrangú belső életüket.

Rossz versek (DVD + könyv)
Rendező:
Reisz Gábor
Megjelenés: 2019. október 4.

OSZTÁLYZATOK 

A film: 8,5/10
A DVD-extrák: 7/10
A könyv: 9/10

szerző: Huszár András

 

https://recorder.blog.hu/2019/10/23/filmrecorder_a_rossz_versekben_az_is_nagyon_jo_ami_benne_sincs
Filmrecorder. A Rossz versekben az is nagyon jó, ami benne sincs
süti beállítások módosítása