A dalszerzés pont olyan, mint az önkielégítés

2019.10.14. 14:30, Gaines

me_elton.jpg

Ezt állítja Elton John, akinek a nevével az elmúlt hónapokban rengeteget találkozhattunk a sajtóban, részben a róla szóló életrajzi musical, a Rocketman kapcsán, részben pedig azért, mert holnap jelenik meg új önéletrajzi könyve, a Me, a várakozások szerint – és a sztárt ismerve – temérdek szaftos sztorival A Guardian ennek kapcsán több pályatársa, ismerőse és művész rajongója égető kérdéseit tette fel neki, Eminemtől Charli XCX-en át Bob Dylanig.

Bob Dylan például azt firtatta, hogyan született meg a Tiny Dancer „katartikus” refrénje – fokozatosan jutott-e el odáig a dalszerzés során, vagy egyből megvolt. Elton szerint adta magát, hogy a hosszú dalszöveg „filmszerű, hetvenes-évek-eleji kaliforniai” stílusával apránként fokozódjon a nagyszabású refrénig, így hangzik a sztenderd, szakmai válasz, majd jön az eltonjohnos: „Ehhez hasonló dalt írni kicsit olyan, mint a önkielégítés. Szeretnénk, ha jó lenne a csúcspont, de nem szabad elkapkodni, nehogy túl hamar vége legyen… szép lassan kell eljutni odáig.”

"ELVTÁRSAK, EZ HOMOSZEXUÁLIS PROPAGANDA!" - ELTON JOHN ELSŐ KELET-EURÓPAI TURNÉJÁRÓL ITT EMLÉKEZETT MEG AZ ELSŐ HAZAI KONCERTJE SZERVEZŐJE

Ha már Bob Dylan, múlt héten napvilágot látott egy vele kapcsolatos sztori a megjelenés előtt álló memoárból: Elton a 80-as évek végén tartott egy kokómámoros bulit Los Angelesben, és teljesen szétcsapva meglátott egy „torzonborz alakot” a kivilágított kertben őgyelegni. Azt hitte, a kertész az, és felháborodottan számon kérte rajta, mit keres a vendégek között. „Elton, ő nem a kertész, hanem Bob Dylan” – tájékoztatta az asszisztense. A házigazda megpróbálta menteni a helyzetet, és felajánlotta Dylannek, hogy átöltözteti a saját ruháiba, amitől a folklegenda teljesen elszörnyedt, „mint aki el nem tud képzelni rosszabbat annál, hogy úgy fazonírozzák át, mint Elton Johnt.” Nem lett aztán örök harag belőle, egyszer még társasoztak is együtt Paul Simonnal és Art Garfunkellel, bár Elton úgy emlékszik vissza, hogy Dylannek nem mentek a szókitalálás, még azt se tudta megmondani, hány szótagból áll vagy mire rímel a megfejtendő szó.

ELTON JOHNNAL SZÁZSZOR JOBB LESZ MINDEN FILMJELENET

Visszatérve a sztároktól kapott kérdésekre, a jobbak közé tartozik még a Fat Tony nevű DJ-é, aki azt firtatta, hosszú pályafutása alatt melyik munkatársa volt a legidegesítőbb, mire Elton John megoszt egy történetet Timbalandről, aki annyira visszahúzódó, hogy a több órás közös stúdiófelvétel alatt egy szót se szólt Eltonhoz. („Ettől még imádom.”) Cara Delevingne színész-modell kérdésére elmondta, hogy ha belebújhatna egy múltbeli nő bőrébe, Elizabeth Taylor lenne az (aki „tehetséges volt, gyönyörű is, sokat szexelt, és fantasztikus ékszerei voltak”), a ma élők közül pedig Új-Zéland miniszterelnöke; egy másik kérdésnél pedig azt is kifejtette, hogy nőként sokkal nehezebb dolga lett volna befutnia. Tilda Swintonnak elárulta három drag queen nevét; megható történettel emlékezett vissza Freddie Mercuryra; Eminem pedig mi mást kérdezne, minthogy használta-e már a tőle nászajándékba kapott péniszgyűrűt. Az önéletrajz hivatalosan holnap kerül a boltokba, Elton pedig most is gyűri több mint 300 állomásos búcsúturnéját, a Farewell Yellow Brick Roadot, amely 2020 decemberében zárul.

https://recorder.blog.hu/2019/10/14/a_dalszerzes_pont_olyan_mint_az_onkielegites
A dalszerzés pont olyan, mint az önkielégítés
süti beállítások módosítása