Albumpremier! Bujdosó Trió: National Amnesia Institute

2019.10.07. 14:00, Gaines

bujdoso_zenekarfoto2.jpg

A 2011-ben alakult, saját műfaji megjelölése szerint „bizánci szörf jazzt” játszó, avantgárd és népzenei hatásokat is egybeolvasztó Bujdosó Trió eklektikusabb, sötétebb irányba mozdul el új nagylemezével, a National Amnesia Institute-tal, amely nálunk debütál és amelyet pénteken, október 11-én, a Recorder bemutatásában élőben is prezentál a Muzikum Klubban. Premier!

bujdoso_trio_cd_borito_01_borito.jpgA trió tagjai (Bujdosó János - gitár, Szerető Dániel - bőgő, Klausz Ádám – ütőhangszerek) olyan hazai zenekarokból verbuválódtak, mint az Európa Kiadó és a Specko Jedno; bemutatkozó lemezük 2013-ban jelent meg, Gold For Leslie címmel. A most megjelent új anyag körülbelül két éven keresztül érlelődött; kemény, progresszív album született, melyen a tört ütemes megborulásoktól a játékos-latinos, a Marc Ribot-féle Los Cubanos Postizos fúziós jazzéig terjedő skálán rengeteg stílusbeli válfajt jár be. Bujdosó János így mesélt nekünk a lemezről: „Az előző anyag, a Gold For Leslie egy finom, egységes, enyhén a világzenei szcéna felé tendáló album volt, az új lemez ennél sokkal szerteágazóbb, a korábban jellemző ’lenyugodottság’ helyett most egy sokkal többféle stílus elemeit felhasználó, mondhatni dühösebb hangulat van jelen és helyenként a (zenei) humor is megjelenik, mely természetesen: fekete. A finom stílusmódosítás nem független a változó korhangulattól: 2013, az előző album megjelenésének éve naiv békeidőnek tűnik a maihoz képest, a lemez címével (és persze a borítójával) is utal a manupulációra (NATIONAL AMNESIA INSTITUTE), a történelemhamisításra, a fake news mindenhova elérő fertőzésére. Az első klipdal, a FULL TIME SCAPEGOATING a minden autoriter rendszer alapvető eszközére, a bűnbakkeresésre (és találásra) reflektál, a THE HOLY LEFT HAND GIVES THE FINGER a vallási elvekkel való gátlástalan visszaélésekre utal. A zene instrumentális, de azt gondolom, hogy reflektálnunk kell művészként a körülöttünk zajló aggasztó/felháborító folyamatokra.” 

A lemez finanszírozásáról pedig ezt mondta: „Az új anyagon, az előzőhöz hasonlóan, jelen vannak a népzenei hatások: három számban is magyar népzenék voltak az ihlető források, ennek ellenére egy fillér állami támogatásra nem tartották méltónak a zenekart az illetékes grémiumok. Ez természetesen nem szegte kedvünket: ha állami hozzájárulás nélkül is, de megcsináltuk a lemezt, mégpedig közösségi finanszírozásból, kedves közönségünk közel 600 ezer forinttal támogatta a lemez létrejöttét.” 


a lemezbemutató koncert október 11-én, este fél 9-kor, a Muzikumban lesz, Facebook-eseményoldal


és akkor jöjjön az izgalmas, improvizatív National Amnesia Institute:

zenekarfotó: Révai Sára

a trió Facebook-oldala

mm_1011_bujdoso_plakat_preview.png

https://recorder.blog.hu/2019/10/07/albumpremier_bujdoso_trio_national_amnesia_institute
Albumpremier! Bujdosó Trió: National Amnesia Institute
süti beállítások módosítása