Hallgasd meg Nick Cave megrendítő új lemezét!

2019.10.04. 11:30, Gaines

ghosteen_stream.jpg

Nick Cave múlt héten jelentette be a közönségével párbeszédet kiépítő platformján, a Red Hand Fileson, hogy jön a Bad Seeds tizenhetedik stúdióalbuma. A Ghosteen tegnap este a YouTube-on debütált, cikkünk végén már meg is lehet hallgatni, és csak ajánlani tudjuk.

Előzetesen csupán annyit lehetett tudni, hogy a dupla lemezes kiadvány első korongján „a gyerekek”, a másodikon „a szüleik” kapnak helyett, a címben szereplő „ghosteen” (a „kísértet” és a „tinédzser” szavak összevonásából) pedig egy „vándorszellem”. A borítón éteri fényben fürdő állatsereglet és természeti kép látható, mint egy túlburjánzó fantasyfestmény, az énekes felesége, Suzie Bick pedig azt nyilatkozta, „lázálom-dalok” szerepelnek a lemezen.

A majdnem egy és negyed órás, Tom Hingston ködbe burkolózó animált dalszövegvideójával bemutatott anyagra illik Bick jellemzése: zeneileg még jobban lecsupaszítja a Skeleton Tree hangszerelését, a posztrockos indítás után Brian Enót idéző ambientté simulva ki, dob alig szerepel az albumon, űrszintik és loopok dominálnak, valamint Cave éneke, ami talán még egyszer sem volt ennyire érzelemgazdag. A Ghosteen a gyász, veszteség és továbblépés témáit járja körbe – Nick Cave egyik ikerfia, Arthur tragikus halálát feldolgozva –, ugyanolyan nyers  feltárulkozás, mint Sufjan Stevens Carrie & Lowellje volt. Puhább, optimistább, mint az előző sorlemez, de nem oldoz fel, pont a zárószám a legfájdalmasabb. Vélhetőleg megosztó lemez lesz a rajongó körében: akik a tüzesebb, rockosabb Bad Seedset és a teljes zenekari felállást hiányolják, azok a belebegtetett Grinderman-visszatérést várhatják, illetve Cave azt mondta, ezzel lezárult a Push The Sky AwaySkeleton Tree trilógiája. Az első kritikák mindenesetre pozitívak, a The Guardian szerint Cave pályafutása legszebb dalait szerezte most.

A KIFEJEZÉS HIÁBAVALÓSÁGA: KRITIKÁNK A SKELETON TREE STÚDIÓFELVÉTELEIT MEGÖRÖKÍTŐ, NAGYSZERŰ DOKUMENTUMFILMRŐL, A ONE MORE TIME WITH FEELINGRŐL


íme, a Ghosteen, érdemes elkülöníteni a napunkból rá egy órát, és akár a videóval együtt hallgatni, a vizuál is hozzáad az atmoszférához:

https://recorder.blog.hu/2019/10/04/hallgasd_meg_nick_cave_megrendito_uj_lemezet
Hallgasd meg Nick Cave megrendítő új lemezét!
süti beállítások módosítása