„Mikor perkálsz, te cuki kiskrapek?” – teszi fel a kérdést Fiona Apple Lil Nas X-nek

2019.09.27. 14:48, Gaines

fionaapple_1.jpg

Korunk egyik legizgalmasabb dalszerző-előadója, Fiona Apple meglehetősen ritkán ad ki új lemezt, és még ritkábban nyilatkozik a sajtónak, így most kétszeresen is örömteli, hogy a Vulture-nek adott egy interjút, melyben meglebegtette, hogy talán az ötödik nagylemeze utolsó simításainál tart, és talán már jövő év első felében megérkezhet a korong. Számos egyéb témában is mondott érdekeseket, ráadásként pedig Lil Nas X-nek is nekiment.

Na, nem véresen komolyan, hiszen a nagyinterjúban pont hosszan fejtegeti, hogy nem szívja mellre, ha valaki utólag kér engedélyt arra, hogy felhasználja egy-egy számát hangmintának, és azt is inkább szórakoztatónak találta, amikor a Panic! At The Disco frontembere, Brendon Urie picsának nevezte, amiért nem engedte nekik az egyik számrészlete felhasználását. Most mindenesetre az Instagramján közzétett egy videót, amiben kérdőre vonja Lil Nas X-et: „Valószínűleg nagyon király vagy, de hangmintáztad az Every Single Night dalomat egy… Kim Jong Un című számban, ha jól tudom.[A dal címe: Kim Jong.] Szóval izé… mikor perkálsz, te cuki kiskrapek? Hol a pénzem?

Az év – és minden idők – legnagyobb bombaslágerét szállító rapper előszeretettel gyúrja bele saját számaiba más előadók dalrészleteit, például az Old Town Roadhoz a Nine Inch Nailstől kölcsönzött instrumentális hangmintát, míg a Paniniben a Nirvana In Bloomját költötte át – állítása szerint véletlenül, mert sosem hallotta az eredeti számot. Utólag engedélyt kért és kapott Frances Bean Cobaintől, Trent Reznor és Atticus Ross pedig társdalszerzőként van feltüntetve a country trap slágeren, úgyhogy Lil Nas X valószínűleg ezúttal sem fog csatározni a jogokért.

MINDEN LIL NAS X-SZEL KAPCSOLATOS CIKKÜNK EGY HELYEN

De visszakanyarodva Fiona Apple interjújához: az egyelőre cím nélküli új album tehát már készülőben van, az énekes-zongorista megkockáztatta, hogy már a vége felé jár. Utoljára 2012-ben jelent meg LP-je, a hosszú című, rövidítve csak The Idler Wheel…-ként ismert album; a hat-hét éves kihagyás egy-egy megjelenés között Apple-nél nem kivétel, hanem inkább a szabály. (Azóta egy-egy új dalt hallhattunk tőle: kollaborációkat, A viszony című sorozat főcímzenéjét, egy nagyüzemi állattartás elleni felvilágosító reklámfilm zenéjét, egy protesdalt, amit a 2017-es Nők menetére írt.)

FIONA APPLE LEGUTÓBBI ALBUMÁRÓL ITT ÍRTUNK

Az interjúból még bőven lehetne szemezgetni érdekességeket – beszél a hírnévről, a rajongóival való közvetlen kapcsolatáról, az álmatlanságáról, Jennifer Lopez fenekéről (!) –, mi most egy részt emelnénk ki. Szóba került Apple 1997-es VMA-s köszönőbeszéde, melyben kifejtette, hogy „ez a világ lószar” („this world is bullshit”), és amikor a Vulture újságírója megkérdezte, ma mit mondana a világról, helyesbített, hogy kifejezetten a zeneiparra értette. Majd így folytatta: „Már nem lószar, hanem a ló megette a szarát, aztán újra kiszarta, aztán megette a szart, és újra kiszarta, aztán megette a szart, és újra kiszarta, aztán megette a szart, és újra kiszarta, na, most épp ennél a lószarnál tartunk.

FIONA APPLE ÖKOTERRORISTA IS LETT EGY VIDEÓ EREJÉIG 

Az interjú apropója egyébként az, hogy Apple korai nagy slágerét, a Criminalt betétdalként felhasználták A Wall Street pillangói című új filmben – méghozzá Jennifer Lopez táncol rá –, majd amikor a film rendezője a Varietynek adott videós nyilatkozatában elismerését fejezte ki amiatt, hogy Apple a dalból származó jogdíjakat mostantól két évig egy menekülteket segítő szervezetnek ajánlja fel, az újság újraszinkronizálta a nyilatkozatot, és a „menekült” szó helyett a „film” hangzik el. (A Variety levette a videót, majd kitette az eredeti változatot; állításuk szerint „technikai malőr” okozta a dolgot.) Az énekesnő ezt kívánta tisztázni, ezért megkereste a Vulture újságíróját, és nagyinterjú kerekedett belőle, amit mi cseppet se bánunk.

a már magyar mozikban is látható A Wall Street pillangói betétdala:

a Lil Nas X által felhasznált dal: 

és az ominózus átirat: 

https://recorder.blog.hu/2019/09/27/_mikor_perkalsz_te_cuki_kiskrapek_teszi_fel_a_kerdest_fiona_apple_lil_nas_x-nek
„Mikor perkálsz, te cuki kiskrapek?” – teszi fel a kérdést Fiona Apple Lil Nas X-nek
süti beállítások módosítása