Lemeztáska: Miki357

2019.09.25. 10:45, vferi

miki357_1.jpg

Egy Michel Gondry-ba oltott Spike Jonze. Ő az első magyar kliprendező, akinek sokan megtanulták a nevét (és a számát). 14 év alatt közel száz videóklipet rendezett, a legnézettebb közülük a Bulibáró. Olyan előadókkal dolgozott, mint a Wellhello, Péterfy Bori, a Bëlga, Soerii & Poolek, Odett és Csepregi Éva, legutóbb pedig a Margaret Island. Gründolt hiphopkiadót (Kriminal Beats), csinált egész estés dokumentumfilmet (Fluor-film) és egy csomó reklámot, az ő fejéből pattant ki a Magyar Klipszemle ötlete. Heves megyei kocsmákat bemutató fotóalbumra készül a barátnőjével, Sivák Zsófiával közösen, de tervben van egy negyedórás rockopera megvalósítása is. Sűrű elfoglaltságai mellett azért szakított időt arra, hogy elárulja nekünk, melyik a kedvenc Kozmix-száma. Ez a cikk először a Recorder magazin 75. számában jelent meg.

Első zenei emlék

Édesapám rengeteg zenét mutatott kiskoromban. A Kraftwerk volt az első, ami nagyon beakadt. Négy-öt éves lehettem akkor.

Első CD, amit saját pénzből vettél

Sepultura, a Roots Bloody Roots single. 1996-ban Londonban vásároltam, egy Virgin Megastore-ban. Nem tudtam, mi ez, de nagyon faszán nézett ki. Végül nem lettem metálos.

Első előadó, akiért rajongtál

Túlzás, hogy rajongtam, de rommá hallgattuk a Ganxsta Zolee és a Kartel első lemezét. Főleg a káromkodások miatt, Törökbálinton a suliban az nagyon ment.

Első videoklip, amitől leesett az állad

Dr. Octagon: Blue Flowers. Sokáig nem volt kábeltévénk, aztán amikor 1997-ben felköltöztünk Budapestre, ez volt az első dolog, amit láttam a tévében az új lakásban.

Meghatározó koncertélmény

Nincs egy olyan igazi nagy. Amin utoljára voltam, és nagyon tetszett, az Iggy Pop volt a Budapest Parkban.

Kedvenc hiphoplemez

Dr. Dre: 2001, ami 1999-ben jelent meg. Zseniális lemez. Emlékszem, olyan sújtó volt, hogy hallgattam, és nem hittem el, hogy van ilyen.

Kedvenc komolyzenei mű

Ami most eszembe jut, az a Trisztán és Izolda Wagnertől. A prelude szólt a Melankóliában is.

Kedvenc videoklip

Friedrich Liechtenstein: Belgique, Belgique. Tízperces klip, semmi nem történik benne, de jó nézni. A zenével főleg. Ha szar a zene, akkor lehet a klip bármilyen jó, az úgysem lesz emlékezetes. Ennek a kettőnek kéz a kézben kell járnia, és tök mindegy, hogy narratíva alapján működik, vagy egy imidzsklip, ha a zenével összhangban van, nyerő.

Legjobb magyar klip, amit nem te rendeztél

Elég sok magyar klipet látok, sok minden tetszik, de annál több minden nem, ha most egyet ki kéne emelnem, az a tavalyi Klipszemle-felhozatalból a Motorama I See You klipje, amit Kostil Danila rendezett.

Bűnös zenei örömöd

Én minden szart meghallgatok, és nem érzem magam bűnösnek ettől. Ha DJ-zek, nagyon szívesen belerakok a mixekbe teljes elmebeteg faszságokat, amire az emberek nem számítanak. Van olyan pillanat, amikor egy Kozmix-dal is jól tud ülni.

Kedvenc Kozmix-dal

Hát, igen. Az Angyal című számuknak a klipje nagyon jó!

Zene, ami elgondolkodtat

Azokat a zenéket keresem, amik pont hogy kikapcsolják az agyamat, hogy ne kelljen gondolkodni semmin.

Kedvenc zene olvasáshoz

Ha olvasok, nem hallgatok közben zenét.

Kedvenc zene futáshoz/biciklizéshez

Ezeket nem űzöm, de ha futnék vagy bicikliznék, biztos a Pink Floydtól a High Hopes című számot hallgatnám.

Zene, amitől boldog leszel

Radics Gigitől a Vadonatúj érzés, főleg, ha Zsófi barátnőm énekli.

Zene, ami a temetéseden szóljon

Angus and Julia Stone: Big Jet Plane.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

A Deltron 3030-tól a Positive Contact, ami a Tony Hawk's Underground videójátékban szólt. Imádom Delt és imádtam Tony Hawk-ozni, de annyit ment ez a szám, hogy ha elindul az eleje, legszívesebben szétütném a gépet. Nem is tudom, hogy tud ez ennyire felidegesíteni.

Dal, amihez a legszívesebben csinálnál videoklipet

A Punnany Massif készít egy közös szerzeményt a Bankossal, és már másfél éve megy a hajcihő, hogy csináljunk rá egy klipet. Arra nagyon szívesen.

Egyébként én addig nem kezdek el dolgozni egy klipen, amíg nincs kész a dal. Nincsenek meglévő ötleteim, amiket ráhúzok zenékre, hanem azt szoktam csinálni, hogy nagyon sokszor meghallgatom a dalt, és akkor lesz valami vízióm azzal kapcsolatosan.

Minden idők legjobb lemeze

Nagyon szeretem MF Doom és Madlib közös lemezét, vagy az első Led Zeppelint, de nem mondanám egyikre sem, hogy a világ legjobb lemeze.

Kedvenc filmzene

Watchmen. Egy tök populáris dolognak olyan zenei irányt adtak, ami akkor nem volt divatos, aztán szerintem ennek hatására elkezdtek hollywoodi filmekben ilyen zenéket használni.

Kedvenc sorod egy hiphopszámban

"Niggas try to be the king but the ace is back" (Dr. Dre ft. Snoop Dogg: Still D.R.E.)

Zene, amit fiaddal együtt imádtok

Beastie Boys: Intergalactic.

Szám, ami a legemlékezetesebb lassúzásod alatt szólt

Nem volt még emlékezetes lassúzásom. Mindig cikinek tartottam, meg nem is vagyok egy nagy táncbajnok. De majd el fogunk menni salsázni a barátnőmmel a vicc kedvéért.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb darabja

A Rapmotel bakelitje, ami nagyon ritka, de nekem megvolt két példányban is, de nemrég az egyiket odaajándékoztam kedves barátomnak, Rév Marcellnak. Úgyhogy most már csak egy maradt belőle, tehát még értékesebb és még ritkább.

Mit hallgatsz mostanában repeaten?

Billie Eilish sokat jön szembe, és örülök annak, ha szembejön.

Dal, amire muszáj táncolnod

Despacito, ami a kedvencem is.

Legjobb zene szívfájdalomra

Ha szívfájdalmam lenne, hajtanék sírva az autóval, benyomnám a Klasszik Rádiót, és üvölteném, hogy miéééért.

roadmovie.jpg
Miki357 a Road Movie-projekthez készült Margaret Island-klip forgatásán | Fotó: Sivák Zsófia

 

Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

Ha valami megtetszik, onnantól kezdve az a stílusommá válik, úgyhogy nem tud elütni. A Rajkó Zenekartól a Merzbowig elég sok mindent kedvelek.

Kedvenc filmjeleneted, amiben egy zeneszám szól

Amikor megszólal a Can Vitamin C-je a Beépített hiba elején, az eléggé tetszik. Abban a filmben minden jó, bármikor meg tudom nézni.

Kedvenc gyerekdal

Rosszul vagyok a gyerekdaloktól, általában hülyének nézik a gyerekeket. Halász Juditra nem akarnék rosszat mondani, de amik mostanában a YouTube-on mennek gyerekdal kategóriában, attól én falra mászok.

interjú: Varga Ferenc
fotók: Sivák Zsófia

https://recorder.blog.hu/2019/09/25/lemeztaska_miki357
Lemeztáska: Miki357
süti beállítások módosítása