Jövő héten megjelenik Nick Cave új albuma!

2019.09.23. 15:50, Gaines

nickcavebadseeds.jpg

Három évvel a Skeleton Tree után új lemezzel érkezik a Nick Cave And The Bad Seeds, a Ghosteen címet viselő kiadvány ráadásul dupla album lesz.

A Bad Seeds énekes-dalszerző-frontembere kérdezz-felelek honlapján, a Red Hand Files hasábjain jelentette be az új lemez megjelenését egy Joe nevű brit rajongó kérdésére. A Ghosteen október 4-én lesz elérhető, és dupla lemezes kiadvány. „Az első lemezen lévő dalok a gyerekek. A másodikon szereplő dalok a szüleik. A Ghosteen vándorszellem” – fogalmazott Cave. Elérhető a számlista, melynek alapján a második lemezen mindössze két hosszú szám található egy spoken word szerzeménnyel összefűzve, valamint az állatos-meseszerű borító is. Cave januárban azt nyilatkozta, hogy szinte teljesen elkészültek az új anyaggal, ami szerinte nagyszerű lesz. „Némelyik dal éjjel öltött alakot a lázálmaiban. Ezek a Lázálom-dalok” – mesélte az énekes felesége, Suzie Bick.

POGÁR LÁSZLÓ AJÁNLOTTA NICK CAVE LEGUTÓBBI ALBUMÁT

A Bad Seeds legutóbb 2016-ban jelentetett meg nagylemezt  Skeleton Tree címmel, melynek keletkezése egybevágott azzal a tragédiával, hogy Cave 15 éves fia, Arthur egy balesetben életét vesztette. A szövegek zömmel ugyan még a haláleset előtt születtek, a stúdiófelvételek azonban már magukon viselik a trauma súlyát, ahogy arról a One More Time With Feeling című, hazai mozikban is többször vetített dokumentumfilm tanúskodik. Az új lemez címe valószínűleg szintén Arthurra utal – „ghost teen = tinédzser kísértet”. A frontember egy rajongói kérdésre válaszolva nemrég azt is belebegtette, hogy az új Bad Seeds-album után visszatérhetnek három zenésztársával a Grinderman mellékprojekthez, akár új lemezzel is.

Nick Cave-ék a Skeleton Tree turnéja során érintették Budapestet is, 2018 júniusában a Sportarénában adtak katartikus erejű koncertet. Ugyan ezt messze nem teltháznak tették – megoszthatta a közönséget, hogy egy estére szervezték a Queens Of The Stone Age első önálló hazai fellépésével –, de ettől függetlenül az ausztrál énekesnek Magyarországon is aktív kultusza alakult ki az évek során. Először 1994-ben lépett fel a budapesti Petőfi Csarnokban, a Let Love In turné keretében, három évvel később az Erkel Színházban csendesülős koncertet tartott két egymást követő este. 2001-ben a Körcsarnokban a No More Shall We Part turnéján, 2008-ban pedig ismét a PeCSában lépett színpadra a Bad Seedsszel a Dig, Lazarus, Dig!!!-gel. Kétszer tette tiszteletét a Sziget Fesztiválon (2005-ben és 2013-ban). Mindkét regénye megjelent magyarul (És meglátá a szamár az Úrnak angyalát, Bunny Munro halála), 2005-ben pedig válogatott dalszövegfordítások jelentek meg tőle egy verseskötetben.

Ghosteen tehát október 4-én lát napvilágot a digitális platformokon, de már az előző nap, október 3-án, magyar idő szerint este 11-kor debütál a YouTube-on. Vinylen és CD-n csak egy hónappal később, november 8-án jelenik meg. Több európai városban tartanak lemezhallgató bulikat, többek között Londonban, Helsinkiben, Nápolyban, Bolognában, Barcelonában, Madridban, Oslóban, Koppenhágában és Amszterdamban. Minden infó emitt.

Alább a számlista, a borító, és egy dal az előző lemezről:

1.

The Spinning Song
Bright Horses
Waiting For You
Night Raid
Sun Forest
Galleon Ship
Ghosteen Speaks
Leviathan

2.

Ghosteen
Fireflies
Hollywood

ghosteen.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/09/23/jovo_heten_megjelenik_nick_cave_uj_albuma
Jövő héten megjelenik Nick Cave új albuma!
süti beállítások módosítása