Albumpremier! Plasticocean: Békétlen

2019.09.22. 18:00, Gaines

plasticocean-beketlen_portfolio_geo.jpg

Nyáron mutatkozott be Magyarradar rovatunkban új klipjével a "soproncore" zenét játszó PLASTICOCEAN. A 2017-ben alakult metalcore-deathcore formáció még abban az évben jött ki szerzői debütlemezével (Wave), és máris itt a folytatás. Premier!

plasticocean_beketlen_albumart_2000x2000pix_300dpi_1.jpgMíg a Wave-en angol nyelvű dalok sorakoztak, a Békétlen címet viselő második nagylemezen már magyar szövegek hallhatók, a kilenc számos album hangzásban is eltér a megszokottaktól. "A zenekar küldetése és célja a rock zenei piac azon körének megtalálása, akik mást szeretnének hallani, mint a megszokott" - fogalmazott a zenekar..A dalok az év első felében születtek, a PLASTOCOCEAN tavasszal vonult Simon István stúdiójába. 

A négytagú csapat – Pap Gergő (ének), Cihlár Helmut (gitár), Csordás Bálint (basszusgitár), Kocsis Dániel (dob) – dalról dalra mesélt nekünk legújabb lemezéről, valamint közeljövőbeli terveikről.

 

 

Előtte viszont hallgassuk meg a teljes Békétlen EP-t:

Most pedig jöjjön a PLASTICOCEAN dalkommentárjai:

1. Intro
Mindenképp szerettük volna úgy indítani a lemezt, hogy előrevetítse a dalok hangulatát és a hallgató az intro alatt át tudjon szellemülni. Bálint szívesen kalandozik az elektronikus zene világában, így végül a lemez után Békétlen címre keresztelt intro, az Ellopott idő dalunk dobtémájával és az ő szintijeivel, hangzásaival jött létre. 
 
2. Ellopott idő
A lemez nyitódala az Ellopott idő, amely egy belső szorongást mutat be, életünk egyik mozgatórugójáról, az időről. A szöveg szerkezete egy párbeszéden alapszik, az ember lelke és gondolatai között. Hangulata ezért kissé borongós, de szerintünk könnyen tud mindenki azonosulni a témával.
 
3. Árnyék
Az Árnyék című szerzemény reflektál az emberek mindennapos küzdelmeire, a munkájával, karrierjével kapcsolatban. Egy-egy kudarc akkora törést tud okozni, hogy már arra gondol, ez nem a valóság és egy álomban él.
 
4. Tarts ki
A lemez beharangozó dala a Tarts ki, már július 15-én megjelent itt a Recorderen egy videoklippel karöltve. A dal menekülésről szól önmagunk elől, ami egy folyamatos körforgás, hiszen nagyon nehezen tudjuk beismerni hibáinkat, bűneinket. Ezt igyekeztünk a klipben is megjeleníteni, melyben segítségünkre volt Császár Robi (TRI-ANGLE) barátunk, akinek a rendezést is köszönhetjük.
 
5. Minden más
A Minden más volt az első dal ami megszületett a Békétlen című lemezre. Kicsit vicces, hogy ez lett a dal címe, hiszen minden változott az elmúlt egy évben körülöttünk. A változások egyrészről jók, de sajnos nem csak jó dolgok történtek velünk. Pont az egyik ilyen változás ihlette ennek a dalnak a szövegét, amely tulajdonképpen erőt adott nekünk, hogy megéri folytatni még akkor is, ha nem úgy érezzük az adott helyzetben. Reméljük nektek is erőt ad, ha hasonló helyzetbe kerültök.
 
6. Interlude 
Az Ez maradt dal előfutára, a közösen átélt dolgokra emlékeztet minket, és arra, hogy van olyan ember, aki nem véletlenül nem része életünknek. Hiába igyekszünk pozitív energiákkal ellensúlyozni a sérelmeket, a hiú ábrándokat félre kell tenni és örökre elbúcsúzni a másiktól. A részlet Madách Imre Az ember tragédiája című művéből hangzik el, ezúton is köszönjük Nagy Csaba barátunknak a közreműködést.

7. Ez maradt
Egy olyan felszínes érdekemberi kapcsolatról szól, ahol az egyik fél lelki terrorban tartja a másikat és a “barátságával” zsarolja. A refrénben hallhatjátok, milyen “fegyverekkel” próbál lelkiismeretfurdalást okozni az ilyen ember. A dal különlegessége, hogy Helmut is mikrofont ragadt a felvételen és rappel két verzében is.
 
8. Eltűnsz végre
Az Eltűnsz végre énekesünk, Geo egy nehéz időszakának eseményeit dolgozta fel. Egy rossz baráti társaság és az emberi jóhiszeműség nagyon rossz párosítás tud lenni. Sajnos a saját bőrén kellett megtanulnia, hogy a barátok sokszor a saját érdeküket szem előtt tartva cselekszenek, akár a másikat eltiporva, vagy kihasználva. Az ilyen embereknek üzenjük: kap..tok be!
 
9. Megérkeztél - Pap Gergő “Geo” szerzői dal
A lemezen helyet kapott egy plusz szerzemény, a Megérkeztél. A dalt énekesünk, Geo kislányának írta a születése napján. Ragaszkodtunk hozzá, hogy a lemezre kerüljön, hiszen mi is úgy vártuk Őt, ahogy családja. Szövegileg és hangulatilag kissé eltér a többi daltól, de pont ettől szerethető, hogy ilyen szép esemény ihlette.

a
 zenekar 6 állomásos országos turnéra indul, melynek helyszíneit a Facebook oldalukon megtalálhatjátok. Az első állomás október 5-én, a ROBOT-ban lesz, ahol a merch mellett már legújabb Békétlen című nagylemezüket is megvásárolhatjátok. Az este vendégei a Sour Smile és a Mirror zenekarok lesznek. Facebook-eseményoldal

 

fotó: Somogyi Lajos

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_47.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/09/22/albumpremier_plasticocean_beketlen
Albumpremier! Plasticocean: Békétlen
süti beállítások módosítása