Mediterrán szieszta, hangszobrászat, élő röntgenlemez-felvétel – A CAFe Budapest 10+1 legkülönlegesebb programja

2019.09.11. 09:28, Gaines

lisa.jpeg

(X) Ha ősz, akkor CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a fesztivál, ahol idén is pop, jazz és klasszikus zene határmezsgyéin kalandozó produkciók, színházi és táncprogramok vetélkednek figyelmünkért. Az október 4-től 20-ig tartó összművészeti rendezvénysorozat erős mezőnyéből kiválasztottuk a tíz plusz egy legizgalmasabbnak ígérkező eseményt.

Mi történik, ha eltérő filozófiák ütköznek (meg) egymással? Biztosan valami látványos: hazánkban most először hívják ki egymást a kortárs tánc és az urban stílusok képviselői barátságos megmérettetésre. A battle-ök között pedig két kortárstánc-előadást is megnézhetünk a [D]Open Your Move minifesztiválon. (10. 4., Trafó, Programoldal)

Az Ed Is On gimis zenekarként indult, majd több átalakuláson mentek keresztül. Ami állandó, az a zenekar által képviselt önironikus-humoros színpadiasság (nem csoda, hisz a frontember, Tasnádi Bence a Katona József Színház színművésze), az alternatív zene hagyományaihoz köthető, dallamos, újabban diszkó és retrobeat felé is kacsingató zene. (10. 4., TRIP Hajó, Programoldal)

Kamondy Ágnes a magyar underground egyik legsokoldalúbb alakja, életműve a népzenétől az Európa Kiadóban és ahhoz közeli zenekarokban való részvételen át saját formációig (Orkesztra Luna) és színházi előadóestekig terjed. Hasonlították már Laurie Andersonhoz, de igazából összehasonlíthatatlanul egyedi – ezért is kell élőben látni, hallani. (10. 5., A38 Hajó, Programoldal)

A tavaly elhunyt Melis László nagyságát aligha kell bizonygatni: lemezen, színházban, filmen egyaránt az utóbbi évtizedek meghatározó kortárs magyar zeneszerzője, neki köszönhetjük a Saul fia és a Napszállta feszült, disszonáns kísérőzenéjét is. Emlékezzünk rá életműve kiemelkedő darabjaival, egykori zenésztársai tolmácsolásában. (10. 6., BMC, Programoldal)

A német énekes-zongorista-zeneszerző, Lisa Morgenstern (borítóképünkön) klasszikuszenei háttérrel rendelkezik, ám mint arról idén tavasszal megjelent második lemeze (Chameleon) is tanúskodik, szereti feszegetni a stílushatárokat. Sötét, érzelemgazdag romantikája, káprázatos hangja, elektronikát és zongorát is felvonultató számai egy másik, elbűvölő világba kalauzolnak. (10. 6., A38 Hajó, Programoldal)

19_10_11_dimitri_de_perrot_myousic_c_augustin_rebetez_2.jpg

A MYOUSIC hangszobrászat, láthatóvá tett zene, füleknek kedves szürrealizmus, vaksötét nézőtéren átélt-megélt, a perkusszív zenét és a közönség sóhajait, nevetését, csendjét egybeszövő kísérleti zenei előadás. A svájci Dimitri de Perrot hangkollázsait Julian Sartorius ütőhangszeres (fent) csomagolja túratérképbe. (10. 11., Trafó, Programoldal)

Maradunk a rendhagyó kellékeket igénybe vevő zenei kísérleteknél, avagy a röntgenlemezre rögzített zenéknél. A szovjet zenerajongók betiltott kalózkiadványokat terjesztettek ebben a formában, a Magyar Rádióban pedig nyersanyaghiány miatt karcoltak zenét leselejtezett röntgenfilmre. Stephen Coates történeti előadása után Harcsa Veronika rögtönzését rögtön rögzítik is, élőben, a fülünk hallatára. (10. 16., Három Holló, Programoldal)

Jozef van Wissem neve önmagában talán nem mond sokat, de ha hozzátesszük, hogy Jim Jarmusch kedvelt alkotótársáról van szó, aki a Halhatatlan szeretők egzotikus, történelmi távlatokat nyitó gregorián posztrock zenéjével kísérte az örök életű vámpírok melankolikus busongását, máris felcsillanhat a szemünk. A holland zenész lanton játszik, lebilincselően. (10. 17., A38 Hajó, Programoldal)

A jazz nemzetközi élvonalát ezúttal a  Földközi-tenger térségének zenei olvasztótégelyét elénk transzponáló Omer Klein Trio fogja képviselni a CAFe Budapesten. Török, közel-keleti, marokkói, bolgár hatások, modern jazz, balkáni és arab népzenei elemek keverednek majd a koncerten – nyaralásra fel! (10. 18., BMC, Programoldal)

A magyar jazz-szcénából a műfajok és stílusok határait szintén bátran átlépő trombitás, Barabás Lőrinc mutatja be aktuális projektjeit. A koncert első felében ismétlődő loopokból és hangminta-szilánkokból építi fel egyszemélyes elektronikus produkcióját, majd a komolyzenébe kirándul: többtételes, szimfonikus kompozíciójának ősbemutatója újabb színfolttal gazdagítja repertoárját. (10. 19., Várkert Bazár, Programoldal)

+1 A Garden Wonder különleges, havonta egyszer megrendezett városi koncert, melynek helyszínét mindig csak az utolsó pillanatban árulják el. Októberben a kaliforniai születésű, klasszikus zenei tanulmányokat végző Ed Prosek hozza el indie folk-pop dalait tizenhat fős vonós kísérettel, mellette fellép az elektronikát izgalmasan kezelő iamyank és a zongorista-énekes Lavalu is. Zsákbamacskára fel! (10. 19., titkos helyszín, Programoldal)

 

Itt a CAFe Budapest hivatalos oldala részletes programokkal és online jegyvásárlással,

a CAFe Budapest a Facebookon pedig itt található: https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial.

az Ed Is On legutóbbi klipje Tenki Rékával és gallyra ment tudóskísérlettel:

Lisa Morgenstern zongorás-szintis popballadája:

a hangszobrász-előadás előzetese:

Omer Klein Trio és a Földközi-tenger zenéje:

Jozef Van Wissem és a halhatatlanok zenéje:

https://recorder.blog.hu/2019/09/11/mediterran_szieszta_hangszobraszat_elo_rontgenlemez-felvetel_a_cafe_budapest_10_legkulonlegesebb_pro
Mediterrán szieszta, hangszobrászat, élő röntgenlemez-felvétel – A CAFe Budapest 10+1 legkülönlegesebb programja
süti beállítások módosítása