Itt a Hangfoglaló Program – Megújul a Backstage!

2019.09.08. 19:00, Recorder.hu

backstage_cover_2019_08_trip.jpg
Szeptember 11-én indul a Hangfoglaló Program Backstage-sorozatának hatodik évada. Új helyszínek, átalakított struktúra és ehhez igazodó elnevezések a Program egyik legsikeresebb projektjében.

Az elmúlt öt évben mintegy negyven alkalommal, több mint száz előadáson és kerekasztal-beszélgetésen közel kétszáz vendége volt a Backstage-sorozatnak, amit alkalmanként ötven-száz érdeklődő látogatott és az utóbbi két évben nagyjából ugyanennyien követtek élő streamen. A Backstage-események nemcsak a tudás átadására, de sok esetben a szakmai találkozókra is jó alkalmat kínáltak. A Hangfoglaló Program Kollégiuma és a Programiroda úgy döntött, hogy fél évtized után megújítja a Backstage-sorozatot.

– Azt szeretnénk, hogy a különböző tudásszintek jobban elváljanak egymástól – mondta Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program Kollégium vezetője. – Ez lehetőséget teremthet arra, hogy az eddigi frontális előadások mellett szeminárium jellegű, kisebb létszámú, a személyes tanácsadásra inkább hangsúlyt fektető foglalkozások jelenjenek meg a továbbra is ingyenes képzési programban.

Ennek megfelelően a jövőben Backstage Start néven fut majd a zeneipari alapokra koncentráló képzés. A sorozat új helyszínre, a TRIP Hajóra költözik, ahol a képzési napokon két előadás, majd egy azokhoz témájában illeszkedő szeminárium lesz.

– A Backstage Start keretében az induló zenekarokat, előadókat, kezdő menedzsereket érintő legfontosabb kérdésekre keressük a válaszokat – emelte ki Fernbach Erika, aki szeptembertől a Magyar Könnyűzenei Menedzsmentképzést Támogató Alprogram vezetőjeként segíti a Hangfoglaló munkáját. – Az a célunk, hogy átadjuk azokat az alapokat, amelyek nélkülözhetetlenek a koncertszervezés, a menedzsment, a kommunikáció területén, valamint jogi és gazdasági vonatkozásokban.

– A második lépcsőt, a Backstage Pluszt azoknak kínáljuk, akik néhány éve már részei a hazai zeneiparnak, esetleg a korábbi években részt vettek a Backstage előadásain. Ezek a programok ugyancsak havonta egy alkalommal, kedden esténként zajlanak majd a Lumen Kávéház különtermében. A Backstage Pluszon egy-egy kerekasztal-beszélgetés során, zeneipari szakemberek segítségével azokat a kérdéseket boncolgatjuk, amelyek az építkezésről, a zenei karrierútról szólnak. A beszélgetést követően a felkért szakemberek három, előzetes jelentkezés során kiválasztott zenekart elemeznek a saját szempontjaik és szakterületeik alapján.

backstage_cover_2019_08_lumen.jpg

A Backstage Start és Plusz programok továbbra is ingyenesek, ám előzetes regisztrációhoz kötöttek, és várhatóan május elejéig tartanak. A Backstage ebben az évadban vidéki nagyvárosokba is ellátogat majd, illetve több nagyobb, Backstage Extra névre keresztelt alkalom is ösztönzi majd a szakmabeli közönséget a fórum nyújtotta lehetőségek kihasználására. Az új formán túl pedig elmondható, hogy az év végén megjelenik az első Backstage könyv, amely 12 alapvető zeneipari témában írt tanulmányt tartalmaz majd a korábbi évek előadóinak tollából.

A szeptember 11-ei Backstage Start a Facebookon.

A szeptember 24-ei Backstage Plusz a Facebookon.

A cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/09/08/itt_a_hangfoglalo_program_megujul_a_backstage
Itt a Hangfoglaló Program – Megújul a Backstage!
süti beállítások módosítása