Az ABBA válogatáslemezével nem bírnak betelni a britek

2019.08.09. 12:16, Gaines

abbagold.JPG

Az 1992-es Gold című besztof kiadvány új rekordot döntött, többször szerepelt a hivatalos brit albumlistán, mint bármely más előadó albuma.

Az ABBA legnagyobb slágereit felvonultató lemez ezen a héten kilencszázadszor ért el helyezést – nevezetesen a negyvenediket – a brit Top 100-as albumlistán. Írjuk le számmal is: 900 hét. Ezzel beelőzte Bob Marley-t (Legends, 888 hét), a Fleetwood Macet (Rumours, 795 hét), valamint a Pink Floydot (Dark Side Of The Moon, 534). A Gold annak idején a toplista élén nyitott, ezt követően még hétszer volt listavezető, például a Mamma Mia! 2008-as mozibemutatóját követően is; 61 alkalommal fért be a top 10-be, például a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba 2018-as mozibemutatóját követően. Az elmúlt két évben pedig egyszer sem esett ki a legjobb százból; most épp a 32. helyről csúszott le a negyvenedikre. Az albumlista összesítésébe természetesen a cédé- és vinyleladások mellett a digitális letöltéseket és a streamet is beleszámítják.

AZ ABBA BÚCSÚZÓ STÚDIÓLEMEZÉRŐL ITT EMLÉKEZTÜNK MEG

A szigetországi rekordhoz képest Amerikában messze le van maradva az élbolytól a Gold, ott mindössze 155 hetet töltött a Billboard 200 albumlistán, és tavaly nyáron jutott a legfeljebb (a 25. helyig). A 900-as lélektani határt az amerikai albumlistán a Dark Side Of THe Moon tudta csak átlépni (943 héttel), valamelyest lemaradva, de még mindig előkelő helyen ugyancsak a Bob Marley And The Wailers-féle válogatáslemez áll mögötte (585 hét), nem panaszkodhat továbbá a Journey, a Metallica, a Guns N’ Roses, Eminem, a Nirvana és Adele sem, mind 400 hétnél többször képviseltették magukat egy adott lemezükkel a Billboard 200-on.

A ZENEKAR A MÚLT, A SVÉD CSAJPOP A JELEN

Érdekesség, hogy az ABBA más előadóknak is szerencsét hozott a Billboardon: a második Mamma Miá!-ban feltűnő Cher tavaly kiadott ABBA-feldolgozáslemeze, a Dancing Queen a sztár egyik legsikeresebb szólóalbuma volt, harmadik helyen nyitott (ennél feljebb egy lemeze sem került az amerikai albumlistán, a 2013-as Closer To The Truth volt még bronzérmes), és a sztár legjobb első heti eladásait produkálta. A Gold pedig, hogy visszatérjünk rá, az ABBA legkelendőbb lemeze mindmáig.

Címkék: rekord abba
https://recorder.blog.hu/2019/08/09/az_abba_valogataslemezevel_nem_birnak_betelni_a_britek
Az ABBA válogatáslemezével nem bírnak betelni a britek
süti beállítások módosítása