Elhunyt Art Neville, a New Orleans-i funk nagyja

2019.07.23. 12:15, Gaines

artneville.jpg

Két legendás formáció, a The Neville Brothers és a The Meters alaptagja volt, nyolcvanegy éves korában hunyt el otthonában hétfő reggel. A halál pontos oka egyelőre ismeretlen.

Art Neville New Orleansban született és nevelkedett, gyerekkorában megtanult zongorázni, és már 17 évesen feljátszotta gimis zenekarával egy 1954-es countrydal déli r&b feldolgozását, amely hatalmas népszerűségre tett szert a New Orleans-i karneválokon (Mardi Gras Mambo). A dal máig felcsendül a Mardi Gras-n. Neville a hatvanas évek első felében megalapította a Neville Sounds nevű zenekarát, majd részben ennek tagságából, 1965-ben született meg a The Meters, a funk úttörő jelentőségű együttese, melynek hatása James Brownéhoz mérhető a műfaj történetében. A Meters session zenekarként közreműködött olyan előadók lemezein, mint Lee Dorsey, Dr. John és Allen Toussaint, ám saját lemezeik – különösen az 1969-es instrumentális debütalbum, a The Meters – a funk alapművei közé tartoznak a tűpontos ritmusszekcióval, mély groove-okkal és Neville Hammondozásával. Legismertebb szerzeményük a Cissy Strut, minden funkzenekar repertoárjának kötelező darabja.

A Meters 1964-től 1977-ig létezett, ez idő alatt nyolc stúdiólemezt jelentettek meg, egyre több vokállal; később újjá- (és át)alakultak The Funky Meters néven, majd a 2010-es években néhány koncert erejéig újra összeálltak az eredeti felállásban is. Art Neville másik jelentős formációja 1977-ben alakult, négy testvérével, Aaronnal, Cyrillel, Charlesszal és Ivannel hozták létre a The Neville Brotherst, melyben szintén billentyűsként vett részt. Az r&b-t, soult, funkot, bluest vegyítő jamzenekar 1978-ben rögzítette első albumát, amelyet 2014-ig kilenc másik követett. Dolgoztak Keith Richardsszal, Santanával, Wyclef Jeannel és Brian Enóval is, 1989-es Yellow Moon című lemezük producere pedig Daniel Lanois volt, erről az albumról a Healing Chant című szerzemény elnyerte a legjobb instrumentális popdalnak járó Grammy-díjat. A Katrina-hurrikánt követő három évet leszámítva mindig ők zárták a New Orleans-i jazzfesztivált.

Art Neville egészen tavaly decemberig rendszeresen koncertezett, akkor jelentette be nyugdíjba vonulását, még 2017-ben is fellépett a jazzfesztiválon. Az amerikai Hanglemez Akadémia tavaly életműdíjban részesítette a Meterst, ennek átvételén már nem jelent meg.

https://recorder.blog.hu/2019/07/23/elhunyt_art_neville_a_new_orleans-i_funk_nagyja
Elhunyt Art Neville, a New Orleans-i funk nagyja
süti beállítások módosítása