hots_shortlist.jpg
Minden évben két alkalommal kerül felmérésre a magyar zeneipari szereplők véleménye alapján a hazai zenekarok exportképessége. A HOTS shortlistje nem objektív mérőszámokon alapul, inkább tekinthető egyfajta pillanatfelvételnek az aktuális erőviszonyokról és a produkciók nemzetközi törekvéseinek láthatóságáról.

Idén 113 kitöltés érkezett összesen 322 verifikált címre kiküldött felkérésre. Ami szembetűnő, hogy a szavazatot leadó megszólítottak minden eddiginél több pontot osztottak ki (azaz teljesen ki tudták használni a 15 helyet) – minden cellába került zenekarnév. Ez olyan tendenciát rajzol ki, ami általánosságban véve a nemzetközi piac felé forduló magyar előadók számának és nyilvánosságának növekedését mutatja.

Az első két pozíciót elfoglaló Mörkre és The Qualitonsra ugyan hasonló mennyiségű szavazat érkezett – a szavazók 39,82%-a feltüntette őket a listájukon –, de a szórást nagyságát mutatja, hogy a Mörk az összes kiosztott pont 6%-ával kerülhetett a lista tetejére. Az aktuális szavazás legnagyobb nyertese a minden kétséget kizáróan a Mongooz and the Magnet – látványos ázsiai piacépítésük meghozta az eredményét –, akik a 29. helyről jutottak fel a 12. pozícióra, a The Qualitons a KEXP-meghívásnak is köszönhetően nem sokkal maradt le az első helyről, a Platon Karataev pedig kitartó és folyamatos munkájával először juthatott be a TOP5-be.

 1. Mörk (előző helyezés: 3.) ▲
 2. The Qualitons (előző helyezés: 9.) ▲
 3. Bohemian Betyars (előző helyezés: 5.) ▲
 4. Platon Karataev (előző helyezés: 8.) ▲
 5. Ivan & the Parazol (előző helyezés: 7.) ▲
 6. Apey & the Pea (előző helyezés: 6.) -
 7. Middlemist Red (előző helyezés: 4.) ▼
 8. Fran Palermo (előző helyezés: 2.) ▼
 9. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 13.) ▲
 10. Belau (előző helyezés: 14.) ▲
 11. Dope Calypso (előző helyezés: 1.) ▼
 12. Mongooz and the Magnet (előző helyezés: 29.) ▲
 13. Apey (előző helyezés: 16.) ▲
 14. Blahalouisiana (előző helyezés: 15.) ▲
 15. Antonia Vai (előző helyezés: 10.) ▼


Bár a HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses, alkalmanként nincs mód a nyilvános ajánlásra, és ebben a helyzetben csak a listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok, amiből így kiválasztják, hogy mely magyar produkciónak lehet a legnagyobb lehetősége az áttörésre. Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Kollégiuma számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/07/17/itt_a_hangfoglalo_program_egyre_vonzobb_a_nemzetkozi_zenei_piac_megjelent_a_friss_hots_shortlist
Itt a Hangfoglaló Program – Egyre vonzóbb a nemzetközi zenei piac: megjelent a friss HOTS Shortlist!

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr5814947678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.