Stormzy hatalmasat tarolt a Glastonburyn történelmi jelentőségű koncertjével

2019.07.01. 11:39, Gaines

st.jpg

A múlt heti Glastonbury fesztiválon felléptek a megszokott nagy nevek, Liam Gallaghertől a The Cure-on át a The Killersig, ám Stormzy pénteki fellépése minden mást elhomályosított, és a szaksajtó meg a nagyközönség egy emberként borult le a brit grime nagykövet előtt.

A tavalyi Szigeten is megfordult Stormzy Glastonburys koncertje mindenképp történelmi jelentőségűnek ígérkezett, hiszen szólóelőadóként a huszonöt éves croydoni rapper lett a fesztivál történetének első fekete brit headlinere. (A Skunk Anansie énekesnőjeként Skin 1999-ben a nagyszínpadra állhatott.) Ráadásul a második legfiatalabb headliner is egyben David Bowie után, aki 1971-ben huszonnégy évesen játszott a fesztiválon. A rapper maga is tisztában volt azzal, mennyire fontos koncert elé néz, péntek délelőtt azt tweetelte, hogy egész élete ehhez a pillanathoz vezetett. „Túláradnak bennem az érzelmek, ilyen szürreális élményem még sosem volt.”

img_0596.jpeg
Fotó: Csepelyi Adrienn

 

A koncertet megelőzően sokan kételkedtek abban, vajon valóban a nagyszínpadon van-e Stormzy helye főfellépőként, ő pedig csattanós választ adott. A koncert elején mindjárt Jay-Z adott tanácsokat Stormzynak egy videós bejátszásban. „Az emberek készen állnak” – mondta, majd óriási pirotechnikai csinnadrattával, Banksy által tervezett mellényben színpadra lépett a brit rapper, és letolt egy show-t, amelyben polgárjogi és aktuálpolitikai üzenetek váltakoztak gospelkórusos dalokkal, balettbetéttel (melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a fekete balettáncosoknak milyen sokáig nem gyártottak a bőrszínüknek megfelelő balettcipőt –, vagy épp Chris Martin vendégszereplésével. A The Guardian szalagcíme szerint Stormzy „dicsőséges győzelmi tiszteletkört futott a brit fekete kultúrával”, míg a BBC szerint „felszántotta a színpadot”. De ajnározta a közösségi médiában Adele, Ed Sheeran, valamint több brit munkáspárti politikus, például Jeremy Corbyn.

STORMZY DEBÜTLEMEZÉNEK KRITIKÁJA ITT OLVASHATÓ

A helyszínen ott volt Csepelyi Adrienn kollégánk, aki saját szemével és fülével tapasztalhatta meg a már most legendássá vált koncertet. Szerzői Facebook-oldalán részletes és lelkes bejegyzésben mesélt élményeiről, például azt írta: „És akkor jön az a bizonyos egy, amibe mindent tökéletes mennyiségben adagoltak az a cappella rappeléstől a szubbasszusig, ami leviszi a fejedet. A cuki táncoskislánytól a gospelkórusig, a tűzijátéktól a megaslágerig. És közben még egy kis társadalmi érzékenyítés is belefér.

A GRIME RÉGEN ÉS MA

Alább mutatunk néhány videót a fellépésről, valamint a grime-ra specializálódott jeltolmács produkcióját, mert az is megérne egy misét:

https://recorder.blog.hu/2019/07/01/stormzy_hatalmasat_tarolt_a_glastonburyn_tortenelmi_jelentosegu_koncertjevel
Stormzy hatalmasat tarolt a Glastonburyn történelmi jelentőségű koncertjével
süti beállítások módosítása