Zenélő Budapest 2019 nyarán is! – Több száz ingyenes koncert Pest és Buda legszebb helyein

2019.06.15. 09:00, Recorder.hu

noi_vonosnegyes_es_klarinetmuvesz_02.jpg
(X) Kávéházi jazz, népzene, kortárs pop, gyerekkoncertek, egyházi kórusművek. Júniustól augusztus 18-áig összesen 16 helyszínen közel 600 ingyenes minikoncert vár a Zenélő Budapest programsorozata keretében.

zenelobudapest2019_logo.jpgTudod, milyen érzés a margitszigeti bicajozás után a fűbe leheveredve hallgatni egy rokokó vonósnégyest? Útba ejteni egy jazzkoncertet a Városliget szélén, a múzeumlépcsőkön? A Várban, ahol a legszebb a kilátás a városra, belefutni a képzős egyetemisták gitárral kísért performanszába? A Várkert Bazárban rozéfröccsel a kézben lötyögni egy laza popkoncerten?

A nyár a kikapcsolódásról szól, és arról, hogy ne turistáskodhatnánk kicsit a városban mi, budapestiek is. Érdemes átböngészni a Zenélő Budapest online műsorfüzetét (zenelobudapest.hu), ami pont ilyen zenés városi élménykörútra invitálja az érdeklődőket. A programok között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt: a kínálatban a legkülönbözőbb zenei műfajok szerepelnek a swingtől az egyházi műveken át az erdélyi népzenéig.

Idén először gyerekkoncertek is helyet kapnak a sorozatban. Szombat délelőttönként a Millenárison (júniusban), illetve a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében (júliusban) várják a gyerekeket táncházzal és mesekoncerttel – fellép többek között a Kifli zenekar és a Brass in the Five. Szintén újdonság, hogy teret kap a programok között a popzene is, szombat esténként fiatal tehetségek zenélnek két helyszínen, a Várkert Bazárban és a Millenáris Parkban. Fellép az InFusion Trio, A Köztársaság Bandája, a The Pontiac és az idei Müpa Jazz Showcase szakmai fődíját elnyerő Nagy Emma Quintet is.

Kuriózumot jelentenek a vasárnapi kóruskoncertek a Várban, a Szentháromság téri zenepavilonnál. Június 30-án a Városminor Kamarakórus, július 14-én pedig az Óbudai Kamarakórus ad elő egyházi és világi darabokat. A régi pesti kávéházak hangulatát idézik fel a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójába szervezett jazz/swing esték minden szerdán és csütörtökön, kedd esténként pedig smooth jazzt lehet hallgatni a belvárosi Március 15. téren, a parkban.

jazzgitarosok_es_festok_performansza_02.jpg
Mire érdemes még figyelni a kínálatból? A Bazilika előtt minden vasárnap, hétfőn és kedden délután harangjáték csendül fel, fuvolakísérettel. Találkozhatunk huszárzenekarral és rézfúvósokkal is a budai vár Hollós kapujánál és a Várkert Bazár felső árkádsoránál. A Magyar Nemzeti Múzeumban népdalok komolyzenei feldolgozásait lehet meghallgatni. A Vajdahunyad várának udvarán pedig minden hétvégén délelőtt erdélyi népzenei koncertek lesznek. A Műcsarnok lépcsőin komolyzenei klasszikusokat hallhatunk jazzhangszerelésben, a Szépművészeti Múzeumnál pedig szaxofonon szólalnak meg Johann Strauss, Verdi, Ravel, Debussy művei.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel 400 zeneművész lép fel, Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar – rendszeresen együtt zenélő muzsikusai. A sokszínű programsorozatot a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezi.

A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnöki Kabinetiroda együttműködésével és támogatásával valósul meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében. Ötletgazda: Götz Nándor és Götz Béla, művészeti vezető: Götz Nándor.

Részletes program és minden információ: Zenelobudapest.hu.

Zenélő Budapest a Facebookon: Facebook.com/zenelobudapest.

Hangulatvideó a tavalyi programsorozat eseményeiről:

 

 

https://recorder.blog.hu/2019/06/15/zenelo_budapest_2019_nyaran_is_tobb_szaz_ingyenes_koncert_pest_es_buda_legszebb_helyein
Zenélő Budapest 2019 nyarán is! – Több száz ingyenes koncert Pest és Buda legszebb helyein
süti beállítások módosítása