Elhunyt Dr. John, New Orleans-i zenészlegenda

2019.06.07. 10:03, Gaines

drjohn.jpg

Malcom John Rebennack, ismertebb művésznevén Dr. John, New Orleans egyik legnagyobb zenész-, énekes-, zongorista, pszichedelikus ikonja és intézménye 77 éves korában, csütörtök hajnalban hunyt el szívrohamban.

Rebennack New Orleansban született és nevelkedett, először gitárosként vetette bele magát kamaszkorában a louisianai város zenei és éjszakai életébe. Az 50-es évek végén, 60-as évek elején többször összetűzésbe keveredett a törvénnyel, kábítószert terjesztett és bordélyházat üzemeltetett, két évig börtönben is ült. Gitárról zongorára pedig azért váltott, mert az egyik koncertjén kialakult lőfegyveres vita során golyó hatolt a bal gyűrűsujjába.

1965-ben Los Angelesbe költözött, sessionzenészként dolgozott a Sonny & Cher duóval és Frank Zappával, közben pedig New Orleansból hozott funk-blues-r&b gyökereit és voodoo hatásait olvasztotta egybe saját szólókarrierjében, mind a lemezein, mind színpadi show-jában, ahol extravagáns jelmezekben, köpenyekben, tollbokrétákkal jelent meg (később ez színes öltönyre, kalapra és egy-két kiegészítőre redukálódott). A Dr. John alteregó – más néven „The Night Tripper”, bár ezt a nevet később elhagyta – ennek a kultúrának a megtestesítője.

1968-as debütlemezét, a Gris-Grist a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 500 legjobb albuma közé (a 143. helyre), a hetvenes évek első felére tehetők legjelentősebb lemezei (a New Orleans-i örökzöld r&b számokat és hangzásvilágot megörökítő Dr. John’s Gumbo szintén fent van az előbb említett listán, 402. helyen; az In The Right Place, rajta a legsikeresebb saját szerzeménnyel, a Right Place, Wrong Time-mal). De ezt követően is folyamatosan zenélt, stúdiózott, turnézott, kultiválta csínytevő személyiségét – Dr. John híres a részben a kreol szlengből kreált, részben saját kútfőből kitalált-kicsavart szavairól és kifejezéseiről, mint a „definitely” és a „positively” ötvözéséből alkotott desitively –, és mindig kereste a közös nevezőt szülővárosa zenei hagyományai és az aktuális rock, blues és funk irányzatok közt. 2012-ben a Black Keyses Dan Auerbach producerkedésével készítette el Locked Down című lemezét, míg utolsó albuma, a Ske-Dat-De-Dat tisztelgés Louis Armstrong munkássága előtt.

Dr. John hatszor nyert Grammy-díjat, beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, és még egy Muppetet is ihletett Dr. Teeth személyében.


a Billboard slágerlistájára is felkerült 1973-es dal, a Right Place, Wrong Time:


a Tipitina című, eredetileg Professor Longhair nevéhez fűződő New Orleans-i klasszikus:


a debütalbum záródala:


a Dan Auerbach-val közös Revolution című szám:

Címkék: gyász dr. john
https://recorder.blog.hu/2019/06/07/elhunyt_dr_john_new_orleans-i_zeneszlegenda
Elhunyt Dr. John, New Orleans-i zenészlegenda
süti beállítások módosítása