Az oroszok megcsonkították az Elton John-filmet

2019.06.03. 15:06, Gaines

rocketman_russian.jpg

A héten kerül a magyar mozikba a Rocketman, az Elton John életéről és karrierjéről szóló zenés életrajzi film/musical. Az oroszok velünk egyidőben láthatják a Taron Egerton főszereplésével készült filmet, viszont nem ugyanazt a verziót: egy premier előtti vetítésen kiderült, hogy életbe lépett az orosz cenzúra, és kivágtak néhány „kifogásolható” jelenetet.

A The Hollywood Reporter információi szerint az orosz forgalmazó az összes olyan jelenetet kivágatta mind a szinkronos, mind a feliratos változatból, amelyben két férfi csókolózik vagy szexuális kapcsolatot létesít, több olyat, ahol a szereplők kábítószert fogyasztanak, és megváltoztatták a film végén kiírt szöveget, kihagyva azt, hogy Elton John boldog párkapcsolatban él partnerével, David Furnishsel, és együtt nevelik két gyereküket.

Elton John és a filmkészítők közös nyilatkozatban ítélték el a cenzúrázást. „A lehető leghatározottabban tiltakozunk a döntés ellen, hogy a helyi törvényeket kiszolgálva cenzúrázzák a Rocketmant az orosz piacon” – áll a közleményben. Az alkotók szerint a film hűen reprezentálja Elton John életét, nem kendőz el semmit, és a helyi forgalmazók döntése miatt az orosz közönség nem láthatja az alkotók eredeti szándékát tükröző filmet. „Szomorú példája ez a mai világban tapasztalható megosztottságnak, ahol még mindig vannak olyanok, akik kegyetlenül elutasítják két ember szerelmét. Hiszünk a hidak építésében és a nyitott párbeszédben, és ezután is mindent meg fogunk tenni, hogy ledöntsük a korlátokat, és minden ember egyenlően szót kapjon a világon.

A ROCKETMANT MÁR LÁTTUK CANNES-BAN, ÉS NAGYON SZERETTÜK

A helyi forgalmazó azt nyilatkozta, hogy a Rocketmanen az orosz törvényeknek megfelelően változtatásokat eszközöltek, de nem bocsátkozott részletekbe, míg a Paramount külön nyilatkozatban kijelentette, korhatártól függetlenül – Oroszországban 18-as karikát kap a Rocketman – mindenütt teljes egészében mutatják be a filmet, ugyanakkor elismerte, a világ egyes részein „be kell tartaniuk a helyi jogszabályokat és követelményeket”. Az orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinkszij tagadta az állami beavatkozás tényét, az orosz állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, a minisztériumnak semmi köze a film vágásához, „minden döntést a forgalmazó hoz meg”.

ELTON JOHN 1979-ES AFFÉRJÁRÓL EGY SZOVJET KGB-ÜGYNÖKKEL ITT ÍRTUNK

Oroszországban 2013-ban fogadták el a „melegpropaganda-ellenes” törvényt, amely börtön- és pénzbüntetéssel sújtja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását”. Elton John maga is bírálta a törvényt és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin melegek jogaihoz való hozzáállását, a BBC-nek 2015-ben azt mondta, szívesen beszélgetne a témáról Putyinnal. Nem ez az egyetlen példa a közelmúltból arra, hogy egy-egy filmet megnyirbálnak a szereplők szexuális irányultsága miatt: a kínai cenzorok a Bohém rapszódiára csaptak le, „abnormális szexuális viselkedés” címszóval, így kikerült a Queen-filmből csókjelenet, erotikus csípőmozgás, és semmilyen kontextusban nem hangozhatott el a „meleg” szó. A 2017-es A szépség és a szörnyeteg esetében pedig maláj cenzorok követelték egy jelenet kivágását hasonló okokból; ők végül visszakozni kényszerültek, de olyan korhatár-besorolást kapott a film, hogy 13 év alatt csak szülői felügyelettel lehetett megtekinteni.

https://recorder.blog.hu/2019/06/03/az_oroszok_megcsonkitottak_az_elton_john-filmet
Az oroszok megcsonkították az Elton John-filmet
süti beállítások módosítása